Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Οχι άλλη χαζοαμερικανική ταινία»

Τυπικό αμερικανικό κολέγιο, με πλουσιόπαιδα να περιφέρουν τα καλογυμνασμένα κορμιά τους στο προαύλιο του σχολείου. Ο ένας ανταγωνίζεται μέχρι θανάτου τον άλλον και όλοι είναι ευτυχισμένοι. Αυτή τη φορά όμως κάτι συμβαίνει και η ομάδα ποδοσφαίρου πάτωσε. Μια τουαλέτα εξερράγη και προσγειώθηκε μέσα στην τάξη των αγγλικών. Μαθητές τραυματίστηκαν, έφαγαν χυλόπιτες, έγραψαν απαράδεκτα στις εξετάσεις. Και όλα αυτά ήρθαν και «έδεσαν» με τον αποχαιρετιστήριο χορό της χρονιάς, όπου η κατάσταση ξέφυγε πέρα από κάθε έλεγχο.

Ποια στέφθηκε τελικά βασίλισσα της χρονιάς ή ποια μεταμορφώθηκε διά της βίας σε κύκνο εξαιτίας ενός στοιχήματος;

Αν έχετε δει έστω και μια νεανική ταινία αμερικανικού τύπου με τυπικές κολλεγιοκαταστάσεις, στερεότυπες προσωπικότητες Αμερικανών εφήβων, τότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε το περιεχόμενο της ταινίας. Με τη διαφορά όμως ότι όλα αυτά ίσως για πρώτη φορά σατιρίζονται μέσα από ένα εύκολο σενάριο αφού η ροή του μοιάζει να είναι κομμένη και ραμμένη από παλαιότερες ταινίες όπως το «Γκριζ», το «Καράτε Κιντ», το «Μπρέκφαστ κλαμπ» και πολλές άλλες εμπορικές επιτυχίες του παρελθόντος. Οταν γίνεται αυτό μερικές φορές μπορεί να έχει και επιτυχία. Θεωρείται όμως ξεπερασμένο και εύκολο να φτιάξεις μια ταινία και να την ονομάσεις μαύρη κωμωδία βασισμένη πάνω σε στερεότυπα και πετυχημένες συνταγές. Αλλά έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο γιατί στην αρχή πλασάρουν τις δήθεν νεανικές επιτυχίες σαν «διαμάντια» με κύριο αποδέκτη μικρές ηλικίες και στη συνέχεια αφού περάσει η μπογιά τους τις κάνουν «μαύρες κωμωδίες» και τις ξαναπλασάρουν στην αγορά, κάτι σαν την ανακύκλωση σκουπιδιών.

Το «Οχι άλλη χαζοαμερικανική ταινία» είναι ένα βιντεοκλίπ με μοντέρνα μουσική και καταστάσεις κυριολεκτικά τραβηγμένες από τα μαλλιά. Ο μόνος λόγος για να το δείτε είναι αν νιώθετε αρκετά πιεσμένοι και προβληματισμένοι λόγω εξετάσεων, και μετά να το ξεχάσετε αμέσως. Η μοναδική γεύση που θα σας έχει μείνει είναι αυτή των ποπ-κορν.

«Not another teen movie», νεανική κωμωδία αμερικανικής παραγωγής 2001. Σκηνοθεσία: Τζόελ Γκάλεν. Με τους: Τσάιλερ Λι, Τζέιμι Πρέσλι, Κρις Εβανς, Μία Κίρσνερ.


Κ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ