Η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει, μετά την ορκωμοσία της, τη Δευτέρα 20 Γενάρη, την προάσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και ισχυρών αμερικανικών μονοπωλίων σε περίοδο μεγάλης όξυνσης του ανταγωνισμού σε πολλά πεδία και με το βλέμμα στραμμένο στον κύριο ανταγωνιστή που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, την Κίνα.
Η κυβέρνηση Τραμπ, όπως όλα δείχνουν, θα επιχειρήσει ένα μεγάλο ανακάτεμα της «τράπουλας» σε όλα τα μέτωπα. Χαρακτηριστικές είναι οι ακροάσεις των προταθέντων υπουργών αυτές τις μέρες στις αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας.
Ο 53χρονος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, υποσχέθηκε να εφαρμόσει πολιτική με επίκεντρο τα αμερικανικά συμφέροντα. Ως εξέχον μέλος της αντικουβανικής μαφίας, πέρα από τις πάγιες θέσεις του ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση, καταθέτοντας σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν την εξάρτηση από την Κίνα και να κάνουν περισσότερα για να την αποθαρρύνουν από το να εισβάλει στην Ταϊβάν.
Ο 62χρονος υποψήφιος υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ τάσσεται «100%» υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, εφόσον πάρει σχετική εντολή από τον Τραμπ. Υποστήριξε ότι «η τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία» είναι μια από τις μεγαλύτερες και διαβεβαίωσε πως θα ήθελε να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου «το συντομότερο». Στο φόντο της ακρόασης του Μπέσεντ, το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» προβλέπει ότι το επιτελείο Τραμπ σχεδιάζει ευρεία στρατηγική κυρώσεων για να διευκολύνει μια διπλωματική συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας τους επόμενους μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα πιέζει σκληρά το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Ο 44χρονος υποψήφιος υπουργός Αμυνας, πρώην ταγματάρχης και πρώην παρουσιαστής στο κανάλι «Fox News», Πιτ Χέγσεθ, στην ακρόασή του στη Γερουσία έδειξε έτοιμος να προωθήσει επιθετική πολιτική απέναντι σε βασικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ, επιδιώκοντας παράλληλα την «αναδιοργάνωση» του Πενταγώνου.
Ο 60χρονος υποψήφιος υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ, που είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ενέργειας «Liberty Energy», θεωρεί ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι το «κλειδί» για να μπει τέλος στην παγκόσμια φτώχεια, που τη θεωρεί «μεγαλύτερο πρόβλημα σε σύγκριση με τη μακρινή απειλή της κλιματικής αλλαγής». Υποστηρίζει ορισμένες εναλλακτικές στα ορυκτά καύσιμα, όπως τους μικρούς αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας (μολονότι δεν είναι διαθέσιμοι εμπορικά) και τη γεωθερμική ενέργεια.
Επίσης, η νέα κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για απελάσεις 11.000.000 μεταναστών και το «κλείσιμο» των συνόρων, σημαντικούς δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά, όχι μόνο από ανταγωνιστικές χώρες όπως η Κίνα αλλά και από στενούς συμμάχους, όπως οι χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και το Μεξικό.
Σχεδιάζονται παράλληλα μεγάλες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο (ντόπιο και ξένο) κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ αλλά και μείωση των κρατικών δαπανών και «συμμάζεμα» του λεγόμενου «βαθέος κράτους» στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιάρθρωσης και μείωσης πλειάδας κρατικών και δημόσιων υπηρεσιών ή και του στρατού, με εξαίρεση τον τομέα των πολεμικών βιομηχανιών που παραμένει μόνιμα ωφελημένος.
Στα σχέδια της νέας κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται επίσης μεταρρυθμίσεις στους τομείς των υπηρεσιών Υγείας και μεταποίησης τροφίμων (στο φόντο υπουργοποίησης του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι) αλλά και πριμοδότηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε βάρος των λεγόμενων «πράσινων» μονοπωλίων που ευνοήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ενδεικτική του μεγάλου παζαριού που θα γίνει πάντως είναι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή ο Τραμπ με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, δηλώνοντας ότι συζήτησε μαζί του για το εμπόριο, με αναφορά και στην υπόθεση με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Οπως αναφέρθηκε, το τηλεφώνημά τους «ήταν πολύ καλό τόσο για την Κίνα όσο και για τις ΗΠΑ» και διαβεβαίωσε πως... «οι δυο τους θα επιλύσουν πολλά προβλήματα μαζί».