Συνεχίζονται στα πανεπιστήμια η συζήτηση και οι αντιδράσεις για το θέμα των διαγραφών φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο φοίτησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ προτείνει «τη διεύρυνση της δυνατότητας της κατ' εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για λόγους ανωτέρας βίας ή αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις».
Πρακτικά η Σύγκλητος ζητά να δοθεί στα ιδρύματα η δυνατότητα να επιλέγουν κατά περίπτωση ποιους φοιτητές θα διαγράφουν, ανάλογα με τα δικαιολογητικά που αυτοί θα προσκομίζουν. Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τον χρόνο φοίτησης δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον προϋπολογισμό του ΑΕΙ ή του κράτους. Δηλώνει ότι η εξομοίωση των φοιτητών που για πολλά χρόνια παραμένουν ανενεργοί με αυτούς που προσπαθούν (δηλώνουν μαθήματα, συμμετέχουν σε εξετάσεις κ.λπ.) είναι άδικη. Και παραθέτει στοιχεία ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης, το 66% είναι ανενεργοί, αλλά το 33% είναι ενεργοί και συμμετέχουν στις εξετάσεις.
Η Σύγκλητος σημειώνει ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών αποτελεί σύνθετο και διαχρονικό φαινόμενο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και «τα αίτια είναι θεσμικά, ακαδημαϊκά, κοινωνικά, οικονομικά και προσωπικά. Με αυτό το δεδομένο τα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές για την ακαδημαϊκή ενσωμάτωση των φοιτητών και φοιτητριών, με ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών και της μέριμνας».
«Οι διαγραφές αυτές δεν φαίνεται να λύνουν κανένα από τα υπάρχοντα χρόνια προβλήματα των ΑΕΙ», σημειώνει ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε απόφαση Γενικής του Συνέλευσης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει σαφές οικονομικό όφελος από τις διαγραφές», αφού οι φοιτητές που έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους δεν αποτελούν κόστος.
Ο Σύλλογος σημειώνει ότι οι φοιτητές του ιδρύματος, σε ποσοστό άνω του 34%, εμφανίζουν χρόνο αποφοίτησης μεγαλύτερο από 7 έτη και εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στα πολλά εργαστήρια που έχει το ίδρυμα και απαιτούν παρακολούθηση, στις καθυστερήσεις στην πρακτική άσκηση ή στην πτυχιακή που συνδέονται με ελλείψεις στα ιδρύματα και δυσλειτουργίες στο σύστημα, ενώ επισημαίνει: «Λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης και των ανεπαρκών παροχών φοιτητικής μέριμνας, αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των φοιτητών που αναγκάζονται να εργαστούν για να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις σπουδές τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αφοσιωθούν πλήρως σε αυτές».
Ο Σύλλογος ζητά «οι πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος να μην περιλαμβάνουν τη διαγραφή του φοιτητικού δυναμικού αλλά την οικονομική και άλλη, πολύπλευρη στήριξή τους» και «να θεσμοθετηθεί η διαγραφή φοιτητών μόνο ύστερα από εθελούσια δήλωσή τους, στην οποία θα αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους». Σε κάθε περίπτωση, ζητά η διαγραφή φοιτητών να μη γίνει οριζόντια αλλά να γίνει διαφοροποίηση μεταξύ φοιτητών/τριών που έχουν κάνει προσπάθεια για αποφοίτηση σε σχέση με άτομα που έχουν ήδη εγκαταλείψει.
Αντίστοιχα, σε ανακοίνωσή της για το θέμα η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) σημειώνει ότι το μέτρο αφορά φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια ακόμα και το 2019 και είναι 23 χρόνων! Και τονίζει μεταξύ άλλων: «Ενας στους δύο φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής και σπουδών, ειδικά αν σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, το 20% των φοιτητών δηλώνουν ότι η εργασία είναι βασικός λόγος καθυστέρησης των σπουδών. Δεν υπάρχουν δωρεάν και επαρκείς φοιτητικές εστίες, συνολικά φοιτητική μέριμνα, για να σπουδάζουν οι φοιτητές, χωρίς το άγχος της επιβίωσης. Είναι προκλητικό τη στιγμή που γιγαντώνεται η έλλειψη κρατικής στήριξης για όσους σπουδάζουν, η κυβέρνηση να προσπαθεί να διαγράψει φοιτητές που παλεύουν για τις σπουδές τους».
«"Βάρος" για τα πανεπιστήμια δεν είναι οι φοιτητές αλλά η επιχειρηματική δράση που κατατρώει κονδύλια και υπονομεύει τις δυνατότητές τους», τονίζει η ΟΔΠΤΕ και ζητά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που εκτοξεύει το κόστος σπουδών και ζωής, ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών (εργαστήρια σε κατάλληλο ωράριο, ενισχυτική διδασκαλία στο πλαίσιο του πανεπιστημίου, εξασφάλιση φοιτητικών αδειών) κ.ά. δηλώνοντας ότι στηρίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων.