Καλλιτεχνικές διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις
Σχολείο που να αρμόζει στις ανάγκες που έχουν σήμερα διεκδίκησαν στην Πάτρα μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του Μουσικού Σχολείου της πόλης, με κινητοποίηση στην πλατεία Γεωργίου. Με συγκέντρωση, μικρή συναυλία και άλλες δράσεις, κάλεσαν σε άμεση ενίσχυση του σχολείου, δηλώνοντας «Θέλουμε δημόσια, ελεύθερα και δημιουργικά σχολεία». Απαίτησαν καθηγητές, χρηματοδότηση από το κράτος, καλλιτεχνικά και μουσικά βιβλία, σχολεία στο ύψος των αναγκών τους και να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος στου Λαδόπουλου.
Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε η δημοτική αρχή Πάτρας, με την αντιδήμαρχο Παιδείας Κατερίνα Σίμου, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των μαθητών. Υπογράμμισε δε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή του νέου σχολείου στον χώρο του πρώην εργοστασίου «Λαδόπουλος».
«Δημόσια και αναβαθμισμένη δωρεάν Παιδεία τώρα για όλους τους μαθητές» απαίτησε από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής των μαθητών η Λυδία Καστανά, υπογραμμίζοντας ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και του κράτους η κατάσταση στα Μουσικά Σχολεία έχει φτάσει στα μεγάλα προβλήματα του σήμερα, και ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των μαθητών.
Δίπλα στους μαθητές βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δυτικής Ελλάδας, της Ενωσης Γονέων, της Α' ΕΛΜΕ και φοιτητικών συλλόγων.
Με μαζική πορεία που ξεκίνησε από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, χθες το πρωί οι μαθητές του κινητοποιήθηκαν στα πλαίσια της μέρας πανελλαδικής δράσης για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. Παρά τη βροχόπτωση η πορεία των μαθητών έφτασε στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου οι μαθητές κατέθεσαν τα αιτήματά τους στην περιφερειακή αρχή. Αντίστοιχη στάση πραγματοποιήθηκε και στο δημαρχείο της πόλης.
Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης οι μαθητές φώναζαν με παλμό τα συνθήματά τους, όπως «Θέλουμε ύλη, θέλουμε βιβλία και όχι να πληρώνουμε συνέχεια στα ωδεία», «Δεν έχουμε καθηγητές, δεν έχουμε βιβλία, αυτό είναι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Η δωρεάν Παιδεία δεν είναι ουτοπία, θέλουμε καθηγητές στα Μουσικά Σχολεία», «Η Μουσική Παιδεία είναι Πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός».
Στο πλευρό των μαθητών στην κινητοποίησή τους βρέθηκαν και οι γονείς τους. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Καρπέτας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Λάρισας και μέλος της Ενωσης Γονέων του δήμου, σε δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα είναι ακριβώς τα ίδια με παλιότερα χρόνια. Ενδεικτικά, δύο τάξεις του Λυκείου δεν λειτουργούν, γιατί τα ταβάνια έχουν πέσει, και τα παιδιά κάνουν μάθημα στο Χημείο ή και αλλού. Τα μουσικά όργανα έχουν να αντικατασταθούν από όταν φτιάχτηκε το σχολείο. Οι μαθητές στο σχολείο κάνουν μάθημα σε κοντέινερ που φτιάχτηκαν 15 χρόνια πριν, ως προσωρινή λύση. Εχουμε ακούσει πολλές δεσμεύσεις και υποσχέσεις ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει, περιμένουμε όμως να δούμε πράξεις και να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις».
Σύσσωμη η σχολική κοινότητα του Καλλιτεχνικού και Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου βρέθηκε χθες στον δρόμο του αγώνα. Εκατοντάδες μαθητές μαζί με τα μουσικά τους όργανα, τα πανό που ζωγράφισαν και με διάφορα μουσικοθεατρικά δρώμενα, ξεσήκωσαν την πόλη. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν οι γονείς και οι καθηγητές των δύο σχολείων. Η πολύ μαζική πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και διασχίζοντας την πόλη κατέληξε στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης. Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης οι μαθητές παρουσίασαν διάφορα δρώμενα και στην πλατεία του Αγίου Τίτου πραγματοποίησαν συναυλία με κρητικά τραγούδια. Οι μαθητές τονίζουν ότι κάθε χρόνο διεκδικούν τα αυτονόητα - σύγχρονα ασφαλή κτίρια, κατάλληλο εξοπλισμό και βιβλία, αναγνώριση των καλλιτεχνικών μαθημάτων τους.
Στο Ηράκλειο το ζήτημα του σχολικού κτιρίου είναι ιδιαίτερα οξυμένο, καθώς τα παιδιά κάνουν μαθήματα σε λυόμενες αίθουσες. Στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής Ηρακλείου του Κόμματος, και ο Δημήτρης Δουλουφάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αντίστοιχα στα Χανιά πραγματοποιήθηκε μαζική μουσική διαμαρτυρία στην πλατεία Σπλάτζα, όπου οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου με συνθήματα και με διάφορα μουσικά δρώμενα πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους. Στην κινητοποίηση του Μουσικού Σχολείου Χανίων έδωσαν το «παρών» αντιπροσωπεία της Ενωσης Γονέων Χανίων, το Παράρτημα Χανίων του ΠΜΣ και φοιτητικοί σύλλογοι. Στο πλευρό των μαθητών και των γονιών βρέθηκε ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης. Ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των μαθητών εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Χανίων της ΚΝΕ.