«Θάβουν» και τον αθλητισμό τα σχέδια τσιμεντοποίησης του Προμπονά
Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Σπύρος Μίντζης, μέλος του ΔΣ του αθλητικού συλλόγου, με αφορμή και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της Επιτροπής Κατοίκων Προμπονά - Ανω Πατησίων - Ριζούπολης
RIZOSPASTIS
Πολυκατοικίες μόλις 10 μ. από την είσοδο του ιστορικού γηπέδου της Ριζούπολης προβλέπουν οι σχεδιασμοί για την περιοχή
Μία ακόμα κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια του δήμου Αθηναίων για τσιμεντοποίηση των 55 στρεμμάτων του Προμπονά πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Γενάρη η Επιτροπή Κατοίκων Προμπονά - Ανω Πατησίων - Ριζούπολης, τα μέλη της οποίας βρέθηκαν έξω από το γήπεδο της Ριζούπολης με αφορμή τον αγώνα για το τοπικό πρωτάθλημα της Αθήνας (Α' ΕΠΣΑ) μεταξύ Απόλλωνα Σμύρνης και Κενταύρου Βριλησσίων. Η κινητοποίηση, που έτυχε θερμής υποδοχής από τους φιλάθλους των γηπεδούχων, πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του ιστορικού σωματείου του Απόλλωνα Σμύρνης, που συντάσσεται πλήρως με τα αιτήματα της Επιτροπής Κατοίκων εναντίον των όσων προβλέπονται στους σχεδιασμούς για την περιοχή. Ο σύλλογος του Απόλλωνα μάλιστα έχει προχωρήσει και σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της επικείμενης πολεοδόμησης της περιοχής του Προμπονά, ενώ έχουν κατατεθεί άλλες 18 προσφυγές.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχεδιασμοί για την περιοχή, συνυφασμένοι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα για την επικείμενη δόμηση των 55 στρεμμάτων του Προμπονά, προβλέπουν την ανάπτυξη τουλάχιστον 33.000 τ.μ. μπετόν με ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή δόμησης, πάρκινγκ 1.400 θέσεων οχημάτων, χρήσεις γης για εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσκευασιών και υλικών, χώρο επεξεργασίας λυμάτων, μέχρι και Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών. Οι σχεδιασμοί χαρακτηρίζονται «πολεοδομικό έγκλημα» από την Επιτροπή Κατοίκων, καθώς αφορούν μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, όπου η έλλειψη πρασίνου και χώρων αθλητισμού ψυχαγωγίας, σε συνδυασμό με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, την πολεοδομική ασφυξία και το αυξημένο κυκλοφοριακό, έχουν εδώ και χρόνια σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.
Προτεραιότητα στα επιχειρηματικά συμφέροντα
RIZOSPASTIS
Από την πρόσφατη κινητοποίηση της Επιτροπής Κατοίκων κατά της τσιμεντοποίησης του Προμπονά έξω από το γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης
Την ίδια στιγμή, οι σχεδιασμοί σε βάρος της περιοχής αγγίζουν άμεσα τη δουλειά που γίνεται - ιδιαίτερα σε επίπεδο ανάπτυξης ακαδημιών - στο ιστορικό σωματείο του Απόλλωνα Σμύρνης, που εδρεύει στην περιοχή από το 1948, όταν και φτιάχτηκε το επίσης ιστορικό γήπεδο της Ριζούπολης. Για το συγκεκριμένο θέμα, τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, τις επιπτώσεις αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί αλλά και την επόμενη μέρα, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Σπύρο Μίντζη, μέλος του ΔΣ του Απόλλωνα και έφορο των τμημάτων κολύμβησης και υδατοσφαίρισης του συλλόγου.
Κάνοντας μια ιστορική αναφορά στο θέμα, ο Σπ. Μίντζης μάς εξήγησε ότι ο σχεδιασμός για την περιβόητη ανάπτυξη του ΒΙΟΠΑ στον Προμπονά ξεκίνησε το 2014, με τα όσα προβλέπονταν ήδη από τότε να εμπεριέχουν πολλά αρνητικά στοιχεία για την περιοχή (π.χ. υψηλός συντελεστής δόμησης 2.4). «Τότε εμείς από την πλευρά μας ως σύλλογος κινητοποιηθήκαμε άμεσα και καταφέραμε να υπάρξει διάταγμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία αθλητικών χώρων πλησίον του γηπέδου της Ριζούπολης οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των τμημάτων του συλλόγου, αλλά και γενικότερα για την άθληση των κατοίκων της περιοχής. Τα επόμενα χρόνια ο δήμος Αθηναίων προέβη σε παρεμβάσεις στα αρχικά σχέδια, ακόμα κι έτσι, όμως, τα τελικά σχέδια που προωθήθηκαν επίσημα τον Γενάρη του 2017 περιλάμβαναν τους χώρους άθλησης. Το συγκεκριμένο σημείο των σχεδίων, ωστόσο, δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις και πιέσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής, με αποτέλεσμα ο δήμος Αθηναίων, επί δημαρχίας Καμίνη, την ίδια χρονιά, τον Δεκέμβρη του 2017, να ανατρέψει τα πάντα όσον αφορά τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων. Ετσι, σε Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβρη του 2017 ο δήμος Αθηναίων παρουσίασε τις νέες μελέτες, όπου πλέον όχι μόνο δεν υπήρχε η δημιουργία αθλητικών χώρων πλησίον του γηπέδου, αλλά και η ελάχιστη - υποχρεωτική δημιουργία χώρων πρασίνου, που προβλέπεται βάσει νόμων, άλλαξε τελείως και εντάχθηκε προς τη μεριά όπου υπάρχουν τα οικόπεδα που έχουν αγοραστεί από επιχειρηματίες. Στον αντίποδα, μετά και τις αντιδράσεις μας και προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα, παραχωρούν έναν πολύ μικρό χώρο πρασίνου δίπλα στην κάτω πλευρά του γηπέδου, προς την οδό Ανθέων, όμως και σε αυτόν προβλέπεται να γίνει υπόγειο πάρκινγκ, υποτίθεται για τις ανάγκες του γηπέδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του χώρου, που πλέον ίσα που φτάνει για τη δημιουργία π.χ. ενός γηπέδου 5x5».
Ξεκάθαρη υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων
Συνεχίζοντας ο Σπ. Μίντζης επισημαίνει ότι μετά το 2017, διαβλέποντας πλέον τα όσα έρχονταν για την περιοχή, ο Απόλλων Σμύρνης όχι μόνο δεν παράτησε την ιστορία αλλά προχώρησε σε αρκετές ενέργειες προκειμένου να αλλάξουν οι σχεδιασμοί, ειδικά στο κομμάτι της δημιουργίας αθλητικών χώρων: «Παρά τα νέα δεδομένα, εμείς ως σύλλογος τρέξαμε αρκετά για να αλλάξουν τα πράγματα. Μάλιστα, στο πλαίσιο των ενεργειών μας καταφέραμε να χαρακτηριστεί διατηρητέα η πρόσοψη του ιστορικού γηπέδου του συλλόγου, το οποίο φτιάχτηκε το 1948, προσπαθώντας να αποτελέσει και αυτό ένα ακόμα "χαρτί" ενάντια στους σχεδιασμούς. Το σκεπτικό μας ήταν ότι σε μια περιοχή όπου υπάρχει ένας ιστορικός αθλητικός σύλλογος, με παρουσία από το 1948 και τμήματα σε πολλά αθλήματα, δημιουργείς νέους χώρους άθλησης και για τους κατοίκους, προκειμένου να εκμεταλλευτείς την παρουσία του συλλόγου ως πόλου για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή αλλά και για τις ανάγκες άθλησης των κατοίκων. Αντίθετα, προωθούνται από τους αρμόδιους συνθήκες μεγαλύτερης πολεοδομικής ασφυξίας, με τη δημιουργία νέων πολυκατοικιών και εμπορικών χώρων μόλις 10 μέτρα από την πόρτα του γηπέδου. Φυσικά, παρά τον αγώνα που κάναμε και τα επιχειρήματα μας προς τους αρμόδιους σε κυβερνητικό επίπεδο (π.χ. ΥΠΕΧΩΔΕ) ή σε επίπεδο δήμου Αθηναίων, συναντήσαμε κλειστές πόρτες. Το εξωφρενικό είναι ότι ο ίδιος ο δήμος Αθηναίων έφτασε σε σημείο να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα απέναντι στις αντιδράσεις το γεγονός ότι οι νέες μελέτες και τα όσα προβλέπονται ήταν δωρεά ενός εκ των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών της περιοχής».
Το οικόπεδο δίπλα στο γήπεδο, όπου αρχικά προβλεπόταν να δημιουργηθούν χώροι άθλησης αλλά σήμερα έχει περιφραχθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα
Εστιάζοντας στις συνέπειες που θα υπάρξουν εφόσον υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί, ο εκπρόσωπος του Απόλλωνα - που έχει και την ιδιότητα του αρχιτέκτονα - εμφανίζεται κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για τον σύλλογο: «Το πασιφανές είναι ότι οι σχεδιασμοί δεν έχουν καμία σχέση με την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Αντίθετα, μιλάμε για ξεκάθαρη υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης και πλήγμα στις ανάγκες για άθληση και ψυχαγωγία. Οσο για τη δική μας πλευρά του αθλητικού σωματείου, τα όσα σχεδιάζονται αποτελούν ξεκάθαρα τροχοπέδη - για να μην πω χειρόφρενο - στις προσπάθειές μας για ανάπτυξη του αθλητισμού, μέσω της αξιοποίησης των ακαδημιών στα αθλήματα που καλλιεργούμε. Και όλα αυτά ειδικά που αυτήν τη στιγμή σημαντικό μέρος της πραγματικότητας στη χώρα μας για τον αθλητισμό είναι η έλλειψη σε υποδομές και χώρους άθλησης. Γι' αυτό, τασσόμαστε δίπλα στα αιτήματα της Επιτροπής Κατοίκων, που εναντιώνεται στους σχεδιασμούς στην περιοχή, κάνοντας κινητοποιήσεις οι οποίες τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής και τις αγκαλιάζει περισσότερος κόσμος καθημερινά, όπως είδαμε και πρόσφατα έξω από το γήπεδο, την περασμένη Κυριακή. Και είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο αυτός ο δρόμος, της κινητοποίησης και της παρέμβασης, καθώς αποτελεί μονόδρομο, ουσιαστικά, ενάντια στους σχεδιασμούς».