Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο παρουσιάστηκε ψευδεπίγραφα ως νομοθέτημα για την προστασία γυναικών και παιδιών από τη βία, ενώ με το πρόσχημα αυτό επέφερε νέες αντιδραστικές αλλαγές στον ποινικό νόμο.
Αντίστοιχα, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ υπερψηφίστηκε το άρθρο 41, για το οποίο το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Η επίμαχη διάταξη προβλέπει τη συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής Ιατροδικαστών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με σκοπό την επανεξέταση ιατροδικαστικών υποθέσεων, και προκάλεσε δικαιολογημένα αντιδράσεις, καθώς συνδέθηκε με το έγκλημα των Τεμπών και τις μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συγκάλυψη των αιτιών του.
Την προκλητική στάση της κυβέρνησης, που σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης επέμεινε να παρουσιάζεται ως προστάτης «των θυμάτων και των φτωχών», στη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο με διατάξεις - πρόκληση, στηλίτευσε η Μαρία Κομνηνάκα, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας το πρωί της Παρασκευής. Πρόσθεσε πως είναι εξίσου προκλητικό να παρουσιάζονται ως προστάτες των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αυτοί που τα αφήνουν αβοήθητα και εκτεθειμένα στην κακοποίηση και αντιμετωπίζουν τα μέτρα στήριξης και πρόληψης με τη λογική του «κόστους - οφέλους».
Επανέλαβε τη διαπίστωση του ΚΚΕ, αλλά και πλήθους φορέων, πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τα αποκρουστικά φαινόμενα ώστε να δρομολογήσει αντιδραστικές αλλαγές στο ποινικό δίκαιο «με το βλέμμα στραμμένο στις λαϊκές κινητοποιήσεις, ειδικά σε περίοδο πολεμικής προετοιμασίας», αλλά και την ενίσχυση της Eurojust με εκτεταμένη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, ακόμα και για πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για την τέλεση αδικημάτων ή ακόμα και για πρόσωπα που θεωρούνται θύματα.
Τόνισε, τέλος, ότι το ΚΚΕ «θα δώσει όλες του τις δυνάμεις να καταδικαστούν οι αντιδραστικές επιλογές της κυβέρνησης, να καταδικαστεί μαζικά από εργαζόμενους και νεολαία το ίδιο το σύστημα, το κράτος και οι νόμοι του, που με τις σάπιες αξίες, τα σάπια ιδανικά συνεχώς θα γεννά φρικιαστικά εγκλήματα».
Την πρακτική της κυβέρνησης να αξιοποιεί σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού «ότι τα πάντα θα λυθούν με την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης και την ποινική καταστολή», κατήγγειλε η Βιβή Δάγκα, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παίρνοντας τον λόγο στη συνεδρίαση της Ολομέλειας το βράδυ της Πέμπτης. «Δεν αρκούν από μόνες τους οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία για να αφοπλίσουν το χέρι του δράστη. Παραμένουν εκείνοι οι οικονομικοί, κοινωνικοί παράγοντες που γεννούν τους δράστες τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες ευάλωτες στην πολύμορφη βία, πρώτα και κύρια την κρατική, την εργοδοτική. Και βέβαια παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που αφορούν την ολόπλευρη προστασία των γυναικών, των παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, άλλες μορφές βίας», ξεκαθάρισε.
Τις αντιεπιστημονικές και αντιδραστικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα για τη λεγόμενη παραβατικότητα των ανηλίκων, στηλίτευσε επίσης η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του Κόμματος. «Αυτό που κάνετε εσείς, είναι να επιχειρείτε να εξομοιώσετε την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων με αυτή των ενηλίκων», σχολίασε αναφερόμενη στις ρυθμίσεις, όπως η αντικατάσταση των αναμορφωτικών μέτρων με περιορισμό σε ειδικό κατάστημα κράτησης, η παύση των αναμορφωτικών μέτρων στα 21 χρόνια αντί για τα 25, η αύξηση της μέγιστης διάρκειας της προσωρινής κράτησης των ανηλίκων από έξι σε εννέα μήνες.