Σάββατο 1 Φλεβάρη 2025 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
«Ψηφιακά» όπλα στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία

«Κατόπιν εντολής του Προέδρου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και άλλοι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζονται με πολλούς τρόπους για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Κίνα και την ασφάλεια των δεδομένων».

Αυτά δήλωνε μέσα στη βδομάδα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπράιαν Χιουζ, στο «CBS News», δίνοντας και άλλη μια πολύ σημαντική πλευρά για την τεράστια αίσθηση που προκάλεσε η εμφάνιση του «DeepSeek», του κινεζικού LLM (Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο) που «κοιτάζει στα ίσια» τα αντίστοιχα αμερικάνικα συστήματα: Κι αυτό δεν είναι άλλο από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στα πεδία του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των μυστικών υπηρεσιών, αναπόσπαστο μέρος της μάχης για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους στον τομέα της ΑΙ, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις στην ενσωμάτωση της ΑΙ στην ανάπτυξη όπλων, συστημάτων πρόβλεψης πολέμου και κυβερνοασφάλειας. Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η «Microsoft», η «OpenAI» και η «Palantir», σε συνεργασία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το Πεντάγωνο, επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου κούρσα για τη δημιουργία πιο φθηνών, ταχύτερων και αποδοτικότερων συστημάτων ΑΙ, με στόχο την ενίσχυση έναντι της Κίνας, ενώ παράλληλα το ΝΑΤΟ αναθεωρεί τις στρατηγικές του για να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες.

Με την ενσωμάτωση της ΑΙ στην πολεμική βιομηχανία, στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων, στη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών στις μυστικές υπηρεσίες και τις ένοπλες δυνάμεις, τα χαρακτηριστικά του πολέμου και της διπλωματίας «μετασχηματίζονται», τα «όρια» ανάμεσα σε ιμπεριαλιστική «ειρήνη» και πόλεμο «θολώνουν» κι άλλο, ενώ οι αλλαγές αυτές σηματοδοτούν μια νέα περίοδο όπου η ανάλυση δεδομένων, η πρόβλεψη εχθρικών κινήσεων και η αυτοματοποίηση των πολεμικών μηχανών γίνονται καθοριστικοί παράγοντες στη μάχη.

Πολεμική βιομηχανία: Το παράδειγμα των «Rheinmetall» και «Auterion»

Η πολεμική βιομηχανία δεν μένει πίσω στην αξιοποίηση της ΑΙ. Η γερμανική «Rheinmetall» ανακοίνωσε πρόσφατα συνεργασία με την αμερικανική «Auterion» για να δημιουργήσει κοινά πρότυπα ελέγχου για drones. Στόχος είναι τα drones του NATO, ακόμα και διαφορετικών κατασκευαστών να επικοινωνούν απρόσκοπτα μεταξύ τους, ακόμα και υπό συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου.

Το σύστημα της «Auterion», το Skynode S, που χρησιμοποιείται ήδη στην Ουκρανία, προσφέρει αυτοματοποιημένες πτήσεις και προστασία από ηλεκτρονικές παρεμβολές. «Αυτή η τεχνολογία αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», λέει ο Lorenz Meier, διευθύνων σύμβουλος της «Auterion». Το σύστημα επιτρέπει την πραγματοποίηση ομαδικών επιχειρήσεων από drones, (swarm tactics) με «έξυπνη» συντονισμένη κίνηση, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εταιρεία έχει κόστος μειωμένο κατά 90% σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα.

Η στρατηγική του ΝΑΤΟ για την αξιοποίηση της ΑΙ

Το 2021, το NATO υιοθέτησε την πρώτη στρατηγική για την ΑΙ, την οποία και αναθεώρησε τον Ιούλη του 2024. «Η ΑΙ αλλάζει το παγκόσμιο περιβάλλον άμυνας και ασφάλειας. Προσφέρει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να ενισχύσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, αλλά θα κλιμακώσει επίσης την ταχύτητα των απειλών που αντιμετωπίζουμε. Αυτή η θεμελιώδης τεχνολογία θα επηρεάσει πιθανότατα όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει η Συμμαχία», αναφέρει το κείμενο της στρατηγικής του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ άλλων, προσθέτει πως «οι δυνατότητες των τεχνολογιών ΑΙ συνεχίζουν να εξελίσσονται με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό. (...) Είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες, όπου είναι δυνατόν, το συντομότερο δυνατό» και γι΄ αυτό θέτει ως στόχο μεταξύ άλλων την «επιτάχυνση και ενσωμάτωση της υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη και παροχή δυνατοτήτων, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα εντός της Συμμαχίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, το NATO εγκαινίασε το Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA), ένα δίκτυο εργαστηρίων που στοχεύει στην ταχεία υιοθέτηση (και) του ΑΙ για «διττές», δηλαδή και πολεμικές χρήσεις, κι ενώ θυμίζουμε πρόσφατα ανακοινώθηκε η συμμετοχή και του «Δημόκριτου» στο πρόγραμμα, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ερευνητών. Παράλληλα, η συμμαχία διερευνά την προγνωστική ανάλυση με βάση την ΑΙ για την πρόβλεψη πιθανών συγκρούσεων και την ενίσχυση της επίγνωσης της κατάστασης στα πεδία μαχών. Τέτοια εργαλεία δοκιμάζονται σε μεγάλη κλίμακα στα πεδία μαχών της Ουκρανίας.

Για παράδειγμα, η «SensusQ», μια εσθονική εταιρεία, έχει αναπτύξει μια τεχνολογία με την ονομασία «Winning Mind» που αξιοποιεί δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη μελλοντικών στρατιωτικών ενεργειών και τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης. Η τεχνολογία αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της συντριπτικής εισροής δεδομένων από παραδοσιακές και μη συμβατικές πηγές στο πεδίο της μάχης.

Οπως εξηγεί η «Primer ΑΙ», μια αμερικανική εταιρεία που έχει αναπτύξει τα Primer Delta και Primer Coomand με αντίστοιχη λειτουργία, τα οποία επίσης έχουν δοκιμαστεί στην Ουκρανία, η υπερπληθώρα πληροφοριών προκαλεί νέους, αυξημένους κινδύνους για λάθη στα πεδία των μαχών αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η καταστολή.

Η εταιρεία απαριθμεί δύο αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών μεταξύ των πελατών της, στις οποίες περιλαμβάνονται και στρατιωτικές υπηρεσίες, όπως προκύπτει από έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. H «Primer» προσφέρει αναζήτηση με τεχνητή νοημοσύνη σε 100 γλώσσες για τον «εντοπισμό αναδυόμενων σημάτων για έκτακτα γεγονότα» από πηγές όπως το Twitter, το Telegram, το Reddit και το Discord και βοηθά στον εντοπισμό «ανθρώπων - κλειδιά, οργανισμών, τοποθεσιών».

Ο ρόλος των υπηρεσιών Πληροφοριών: CIA, MI6 και η μάχη των δεδομένων

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και άλλων κρατών εφαρμόζουν πλατιά τις δυνατότητες της AI. Η CIA έχει αναπτύξει το σύστημα «Osiris», το οποίο χρησιμοποιείται από χιλιάδες αναλυτές των 18 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, και επεξεργάζεται εκατομμύρια πηγές δημόσιων δεδομένων καθημερινά, προσφέροντας στους αναλυτές συνοπτικές αναφορές και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα. «Η ΑΙ μάς βοηθά να εντοπίζουμε μοτίβα που θα περνούσαν απαρατήρητα», εξηγεί ο Nand Mulchandani, τεχνικός διευθυντής της CIA.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος σε συνέντευξή του έχει δηλώσει πως η CIA συνεργάζεται ουσιαστικά με όλες τις εταιρείες που αναπτύσσουν LLM's όπως το «ChatGPΤ»: «Υπάρχει μια έκρηξη των LLMs που διατίθενται στην αγορά τώρα. (...) Αξιολογούμε και χρησιμοποιούμε πρακτικά όλα τα LLM υψηλής απόδοσης που κυκλοφορούν εκεί έξω, τόσο εμπορικής ποιότητας όσο και ανοικτού κώδικα. Οπως παρατηρείτε στην αγορά, τα μοντέλα ξεπερνούν το ένα το άλλο με κάθε νέα έκδοση».

Τον περασμένο Δεκέμβρη, η Εθνική Υπηρεσία Γεωχωροταξικών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανακοίνωσε διαγωνισμό προτάσεων για ένα εντελώς νέο μοντέλο δημιουργικής AI, με στόχο την επεξεργασία των δεδομένων που συγκεντρώνονται από δορυφόρους και άλλες πηγές. Τα μοντέλα γενικής τεχνητής νοημοσύνης δεν χαρτογραφούν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές και «δεν κατανοούν τα βασικά της γεωγραφίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθυντής καινοτομίας της NGA, Mark Munsell. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέδριο τον Απρίλιο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προς το παρόν μοντελοποιήσει και χαρακτηρίσει μόνο το 3% του πλανήτη.

Σύμφωνα με συνέντευξη του επικεφαλής της Βρετανικής MI6, Ρίτσαρντ Μουρ, οι κατάσκοποι της υπηρεσίας «συνδυάζουν τις ικανότητές τους με την τεχνητή νοημοσύνη και τα μαζικά δεδομένα για να εντοπίσουν και να διακόψουν τη ροή όπλων προς τη Ρωσία». Ο ίδιος έχει περιγράψει την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα τεράστιο δυνητικό πλεονέκτημα αλλά και ως μια μεγάλη απειλή, ενώ παλαιότερα είχε προειδοποιήσει πως η Δύση υπολείπεται των αντιπάλων της στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, ο Μουρ έχει χαρακτηρίσει την Κίνα ως τη «σημαντικότερη στρατηγική εστίαση» για την υπηρεσία του και είπε ότι «θα μας ανατίθεται όλο και περισσότερο η απόκτηση πληροφοριών σχετικά με το πώς εχθρικά κράτη χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη».

«Οι ΗΠΑ δεν απολαμβάνουν πλέον αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία»

Σε άρθρο του πριν από έναν χρόνο στο περιοδικό «Forreign Affairs», ο Μπιλ Μπερνς, διευθυντής της CIA, σημείωσε πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σήμερα μια περίοδο που συντελούνται «βαθιές αλλαγές στο διεθνές τοπίο» και παρουσιάζονται «στιγμές που εμφανίζονται μόνο λίγες φορές κάθε αιώνα». Η άνοδος της Κίνας και οι προκλήσεις της Ρωσίας θέτουν «τρομακτικές γεωπολιτικές προκλήσεις σε έναν κόσμο έντονου στρατηγικού ανταγωνισμού στον οποίο οι ΗΠΑ δεν απολαμβάνουν πλέον αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία.

(...) Η Κίνα παραμένει ο μόνος αντίπαλος των ΗΠΑ που έχει τόσο την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη όσο και την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ για να το πράξει. Αν και η Ρωσία μπορεί να αποτελεί την πιο άμεση πρόκληση, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή».

Ο Μπερνς υποστήριζε πως η CIA διανύει μια εποχή ιστορικών προκλήσεων λόγω των γεωπολιτικών και τεχνολογικών εξελίξεων. «Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τον συνδυασμό των παραδοσιακών ανθρώπινων πληροφοριών με τις αναδυόμενες τεχνολογίες με δημιουργικούς τρόπους» γράφει, και προσθέτει πως η επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη και ο τεράστιος όγκος δεδομένων που μπορεί πλέον και συγκεντρώνει η CIA «δημιουργεί ιστορικές νέες ευκαιρίες για τους αναλυτές». Ο ίδιος αναφέρει πως η CIA αναπτύσσει νέα εργαλεία ΑΙ, προκειμένου να επεξεργάζεται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα το υλικό που συγκεντρώνεται, προκειμένου να απελευθερωθεί χρόνος για τους αναλυτές, ώστε αυτοί «να επικεντρωθούν στο να παρέχουν αιτιολογημένες κρίσεις και ιδέες σχετικά με το τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τι συμφέρει περισσότερο για τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπινους αναλυτές, αλλά τους ενδυναμώνει ήδη».

Την ώρα που οι νέες τεχνολογίες «ενδυναμώνουν» τους ιμπεριαλιστές που «ακονίζουν μαχαίρια» στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία, όλο και πιο φανερό γίνεται ότι αποκτά χαρακτήρα «επείγοντος» οι λαοί να δυναμώσουν τη δική τους πάλη για να απαλλαγούν μια και καλή από το καπιταλιστικό σύστημα που τους σέρνει στην άβυσσο των πολέμων και των κρίσεων.


Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ