Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Επιμένουν στο έκτρωμα κυβέρνηση, ΓΣΕΕ και οι «διαφωνούντες» σύμμαχοί τους

Την ίδια ώρα οι ταξικές δυνάμεις τα δίνουν όλα για την επιτυχία της πανεργατικής - πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, που αρχίζει απόψε τα μεσάνυχτα

Ενα εικοσιτετράωρο πριν την πανελλαδική απεργία, όλα τα σφυριά χτυπούν στο ρυθμό της. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και δημόσιοι υπάλληλοι, δίνουν απάντηση στην επιχείρηση κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Λένε ΟΧΙ στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και στην απάτη της χρηματοδότησης. Και ενώ οι ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις εντείνουν τον αγώνα τους, στον αντίποδα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «ψάχνει να βρει ψύλλους στ' άχυρα» του χρηματοδοτικού πακέτου. Ετσι χτες τα στελέχη της Συνομοσπονδίας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του «Συνασπισμού» στην πρώτη τους συνάντηση, στα πλαίσια των επαφών τους με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Και βέβαια το κακό δεν είναι αυτή καθ' αυτή η συνάντηση. Είναι όμως εξοργιστικό ότι καμία από τις δύο πλευρές δε βρήκαν να πουν κουβέντα, για τα ίδια τ' αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση. Αντίθετα αναλώθηκαν στα της χρηματοδότησης και σε εκκλήσεις για «ουσιαστικό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο», όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του «Συν» Ν. Κωνσταντόπουλος. Σαν να μην υπάρχουν τα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την υπονόμευση των βαρέων και ανθυγιεινών την παράδοση των αποθεματικών στο χρηματιστηριακό τζόγο. 'Η μήπως οι ηγεσίες του «Συν» και της ΓΣΕΕ, όλα τα παραπάνω τα θεωρούν δεδομένα;

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χ. Πολυζωγόπουλος, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις περί «διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος και της πλεονασματικής λειτουργίας μέσα από τη ρήτρα...». Ο δε Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι «αυτά που προτείνει η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα». Ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι αναλογιστικές μελέτες και ότι αυτές οι διαδικασίες που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση «δεν αποτελούν εθνική συμφωνία». Αραγε, αν δίνονταν στη δημοσιότητα οι μελέτες, θ' άλλαζε η ουσία των μέτρων; Αλλά, όπως πάντα, η ηγεσία του «Συν» βολεύεται να μένει στα ζητήματα της διαδικασίας και όχι στο «διά ταύτα». Δηλαδή στα τεράστια ταξικά και αγεφύρωτα συμφέροντα που διακυβεύονται και στην περίπτωση του Ασφαλιστικού.

Αυτή όμως η ουσία, αποκαλύπτεται σε συνέντευξη του υπουργού Εργασίας, Δ. Ρέππα, στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» του Σαββάτου, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ξεκαθαρίζει ότι «το βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να το κατανείμουμε έτσι ώστε καθένας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης, που του αναλογεί». Βέβαια, ανάμεσα σε αυτούς, δε θα βρούμε τους εργοδότες, αλλά τους εργαζόμενους που έχουν «ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη» και τους άλλους «που δεν έχουν ανάλογη δυνατότητα να εκφραστούν» π.χ. ιδιωτικός τομέας. Η γνωστή... καραμέλα για «συντεχνίες» επανέρχεται για να διασπάσει τους εργαζόμενους και να προωθήσει τ' αντεργατικά σχέδια, που τους θίγουν όλους.

  • Σήμερα η ΓΣΕΕ συναντάται με το Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη, και την Παρασκευή με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ