Με επίσκεψη χτες στην Ιορδανία ολοκληρώθηκε η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της οποίας είχε ευκαιρία να συζητήσει προχθές στο Ισραήλ με τον Ισραηλινό ομόλογό του την «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ», και παράλληλα να χύσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης άλλη μια παρτίδα από κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα του Παλαιστινιακού λαού, όταν προηγούμενα έβαζε πολυεπίπεδα πλάτη στο κράτος - δολοφόνο.
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον αναπ. πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, ο Γεραπετρίτης τόνιζε ότι «πρέπει να προωθήσουμε από κοινού την περιφερειακή ολοκλήρωση, καθώς και οικονομικά και ενεργειακά έργα, διασφαλίζοντας παράλληλα μια βιώσιμη σταθερότητα προς όφελος όλων στη Μέση Ανατολή», αφού «οι συμφωνίες εκεχειρίας στη Γάζα και τον Λίβανο, μαζί με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ, διαμορφώνουν μια ουσιωδώς διαφορετική κατάσταση».
Καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες πρόσθεσε ότι «η πολυαναμενόμενη εκεχειρία στη Γάζα και η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων συνιστούν σημείο καμπής και ένα θετικό βήμα προς την επίτευξη μιας διαρκούς σταθερότητας στη Μέση Ανατολή», όταν όλα τα ευρωατλαντικά σχέδια σωρεύουν εύφλεκτη ύλη στην περιοχή, ενώ έβαζε ως προτεραιότητα την «παροχή ανεμπόδιστης και ενισχυμένης ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα σημεία της Λωρίδας της Γάζας με σκοπό την ανακούφιση των αμάχων», χαιρετίζοντας την «επανενεργοποίηση της Αποστολής "EUBAM Rafah"», εργαλείο της ΕΕ ώστε να δηλώνει παρουσία στην περιοχή και να έχει κάποιον έλεγχο επί του πεδίου, όπου το κεφάλαιο βλέπει μέσα από την καταστροφή και το δράμα να αναδύονται μια σειρά ευκαιρίες για μπίζνες (στην Ενέργεια, στην ανοικοδόμηση κ.α.).
Ταυτόχρονα, επεμβαίνοντας η κυβέρνηση στα εσωτερικά του Παλαιστινιακού λαού, ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι η κυβέρνηση «έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ για την παροχή της υποστήριξης και της τεχνογνωσίας που απαιτούνται για την οικονομική και θεσμική ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής. Είναι σημαντικό να παράσχουμε περαιτέρω νομιμοποίηση στην Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να μπορεί αυτή να εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό, χωρίς καμία αναφορά στην τρομοκρατία, και στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε και στη Συρία, χαρακτηρίζοντας την «κατάσταση» εκεί «ρευστή» και βάζοντας προτεραιότητα «να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ανοικοδόμηση της Συρίας», «να διασφαλισθεί η ενότητα, η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε μια μεταβατική κατάσταση», σε μια χώρα «ελεύθερη από ξένες παρεμβάσεις» με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία.