Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το σχέδιο προστασίας των κατοίκων!

Η περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, χτες, στο νησί του τουριστικού θαύματος, που συνεχίζει να δονείται, επιβεβαίωσε την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ.-

Με την αγωνία και την αναμονή του ενδεχόμενου για έναν μεγάλο σεισμό συνεχίζουν να ζουν όσοι κάτοικοι της Σαντορίνης παραμένουν στο νησί.

Εκτεθειμένοι από τα ελλιπή μέτρα προστασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης, που γνώριζε για την εξέλιξη του φαινομένου εδώ και μήνες, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», οι κάτοικοι είτε αποχωρούν από τη Σαντορίνη αναγκασμένοι να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στους πλοιοκτήτες είτε παραμένουν στα αυτοκίνητά τους...

Αυτήν την εικόνα αντίκρισε και το κλιμάκιο του ΚΚΕ που βρέθηκε από χτες νωρίς το πρωί στη Σαντορίνη, λίγο πριν από τον μεγαλύτερο σεισμό που είχε σημειωθεί μέχρι χτες το βράδυ όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. Συγκεκριμένα, στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 22 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Επιπλέον, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», αναφέρει σε χτεσινή του ανακοίνωση ότι από τον Ιούνη του 2024 μέχρι την 1 Φλεβάρη 2025, εκδηλώθηκαν πάνω από 2.500 σεισμοί. Από τις 26 έως τις 29 Γενάρη καταγράφηκαν πάνω από 1.300 σεισμοί. Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, από τον Ιούνη του 2024 «άρχισε να εμφανίζεται μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας της Σαντορίνης, η οποία εντάθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την περίοδο 2011 - 2012 που εμφανίζεται σημαντική μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας».

Στη Σαντορίνη κλιμάκιο του ΚΚΕ

Οπως προαναφέραμε, κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από την Αφροδίτη Κτενά, βουλευτή, τον Γιάννη Αγγέλου, περιφερειακό σύμβουλο Νότιου Αιγαίου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τον Θοδωρή Λιάππη, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου, τον Ορέστη Χαραλαμπάκο, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Νότιων Κυκλάδων, και την Μαρία Αργυρού, δημοτική σύμβουλο Θήρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», βρέθηκε χτες στο νησί.


Eurokinissi

Το κλιμάκιο του Κόμματος ήρθε αντιμέτωπο με μια σειρά από προβλήματα, όπως υπηρεσίες υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες σε όλους τους τομείς με όσα λαϊκά νοικοκυριά έχουν απομείνει στο νησί να ανησυχούν και να ζουν στην αβεβαιότητα αφού κανείς κρατικός φορέας δεν έχει φροντίσει να τους ενημερώσει υπεύθυνα και με λεπτομέρειες για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει στην περίπτωση που υπάρξει ένας μεγάλος σεισμός με καταστροφικές συνέπειες.

Οι κυβερνητικές συσκέψεις και τα όποια σχέδια με τα βαρύγδουπα ονόματα («Εγκέλαδος», «Τάλως», «Δάρδανος», «Ξενοκράτης») αποδεικνύονται κυριολεκτικά σχέδια επί χάρτου, αφού δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός προετοιμασίας και πρόληψης και όλα αφήνονται στην «ατομική ευθύνη».

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα πολλά διασκορπισμένα οικήματα των υπηρεσιών στο δημαρχείο Θήρας, που είναι ενοικιαζόμενα, είναι παντελώς ακατάλληλα! Στη συζήτηση που είχε το κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, το πρώτο που τέθηκε ήταν η τεράστια έλλειψη προσωπικού και τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει ο δήμος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Καλογριάς, και ο ταμίας, Γιάννης Γαβαλάς, εξήγησαν ότι αυτήν τη στιγμή τα κενά, με βάση το έτσι και αλλιώς περασμένων δεκαετιών οργανόγραμμα, είναι στο 40%. Χαρακτηριστικά, όπως σημείωσε ο Δ. Καλογριάς, «αυτές τις στιγμές τις δύσκολες, οι εργαζόμενοι των 900 ευρώ, οι συμβασιούχοι, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας είναι που "βγάζουν το φίδι από την τρύπα", ενώ οι πλούσιοι φεύγουν πρώτοι». Πρόσθεσε ότι «όπως αποδείχθηκε και στην πανδημία, χωρίς τους εργαζόμενους δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, τα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ, αυτοί τα κράτησαν ανοιχτά». Οι συνδικαλιστές αναφέρονται και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι κάτοικοι και εργαζόμενοι με την πανάκριβη στέγη και το πολύ ανεβασμένο κόστος ζωής, αλλά και τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας όταν υπάρχει ανάγκη.


INTIME NEWS

Η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου αναδείχτηκε και από τη συνάντηση των στελεχών του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Θήρας, Νίκο Ζώρζο, και την έπαρχο, Ιουλία Καραμολέγκου. Χαρακτηριστικά, όπως ειπώθηκε, παρότι στα χαρτιά έχουν καταρτισθεί σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος, ο δήμος δεν έχει προμηθευτεί ούτε πινακίδες για τους χώρους διαφυγής που έχουν καθοριστεί - πολλοί από τους οποίους είναι και με δυσκολίες στην πρόσβαση - ούτε φυλλάδια ενημέρωσης του πληθυσμού, ούτε και έχει το προσωπικό για να διατεθεί σε όλες τις περιοχές που τυχόν πληγούν. Ενώ είναι και ένα ζήτημα ότι άνθρωποι που φοβούνται να διαμείνουν στα σπίτια γιατί πιθανόν έχουν προβλήματα, δεν μπορούν να μείνουν σε κάποιο ασφαλές καταφύγιο.

Υποστελεχωμένο νοσοκομείο

Εδώ, σε έναν από τους ...παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, το νοσοκομείο, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ εκτός ΕΣΥ, με τη λεγόμενη Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας), είναι υποστελεχωμένο, με βασικές ειδικότητες να λείπουν, όπως παθολόγου, καρδιολόγου και παιδίατρου και συνολικά με 50% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τρεις κατηγορίες εργαζομένων. Προφανώς αυτή η κατάσταση δημιουργεί τις συνθήκες για να θεριεύουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, που στην ώρα της ανάγκης χρυσοπληρώνουν κάτοικοι και επισκέπτες. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση του κλιμακίου με τον διοικητή του εν λόγω νοσοκομείου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι «δευτεροβάθμιο» που έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες.

Από τη συνάντηση στον πυροσβεστικό σταθμό
Από τη συνάντηση στον πυροσβεστικό σταθμό
Από πολλούς εργαζόμενους και στον δήμο και στο πυροσβεστικό κλιμάκιο ερχόταν ξανά και ξανά το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού και αυτήν την περίοδο και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι, όταν ο πληθυσμός του νησιού φτάνει τις 150.000, δηλαδή 5 και 6 φορές πάνω απ' τον μόνιμο πληθυσμό.

Στη σημερινή έκτακτη κατάσταση των συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων η όποια κινητοποίηση των δυνάμεων του ΕΚΑΒ, των ΕΜΑΚ που έχουν φτάσει τις τελευταίες ώρες στο νησί, γίνεται περισσότερο, όπως ειπώθηκε στις συναντήσεις του κλιμακίου, για «προληπτικούς λόγους» αλλά, όπως όλα δείχνουν, αυτό που λείπει είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την πολιτική προστασία με τους αναγκαίους πόρους και προσωπικό ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα από τη δραστηριότητα των δύο ενεργών ηφαιστείων και τους σεισμούς που είναι μια διαρκής κατάσταση στο νησί.

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Η Αφροδίτη Κτενά και ο Γιάννης Αγγέλου σε δηλώσεις τους υπογράμμισαν την ανάγκη να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να βοηθηθεί ο πληθυσμός να κατευθυνθεί με ασφάλεια στους τόπους συγκέντρωσης. Επίσης, να διατεθούν δωμάτια και χώροι από τα κλειστά αυτή την εποχή ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν όσους έχουν επισφαλείς κατοικίες.

Επίσης, τόνισαν ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση να κερδοσκοπούν οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες με την αύξηση των εισιτηρίων, ενώ για εργαζόμενους που έφυγαν αυτές τις μέρες από το νησί (ανάμεσά τους και πολλοί εκπαιδευτικοί) να εξασφαλιστεί η επιστροφή τους ακόμα και με επίταξη μεταφορικών μέσων. Επίσης, τονίστηκε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που λόγω απαγόρευσης εργασιών δεν μπορούν να εργαστούν (όπως συμβαίνει με τις οικοδομικές εργασίες) δεν θα χάσουν ούτε το μεροκάματο ούτε το ένσημο. Επισημάνθηκε ακόμα ότι όταν περάσει η έξαρση του φαινομένου πρέπει να ελεγχθούν λεπτομερώς όλες οι σχολικές μονάδες και τα δημόσια κτίρια, να γίνουν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις ώστε εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια. Και φυσικά απαιτείται συνολική ρήξη με την πολιτική που βάζει το καπιταλιστικό κέρδος πάνω από την ασφάλεια των υποδομών και την προστασία της ζωής των εργαζομένων, με τα νέα «Τέμπη» που παραμονεύουν παντού.


Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Θήρας
Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Θήρας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ