Για να προχωρήσουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή
2025 The Associated Press. All |
Με απύθμενη ξεδιαντροπιά, ΗΠΑ και Ισραήλ παρουσίασαν περίπου ως... «φιλανθρωπία» το σχέδιο ξεριζωμού των Παλαιστινίων από την κατεχόμενη πατρίδα τους... |
Το σχέδιο του Τραμπ είναι η συνέχεια της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ με τη στήριξη των Ευρωατλαντικών «συμμάχων» του και εντάσσεται στη νέα επικίνδυνη φάση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου.
Αποτελεί κομμάτι του κάδρου της περιβόητης «Νέας Μέσης Ανατολής» και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών απέναντι στους ανταγωνιστές τους, όπως η χάραξη του «ινδικού εμπορικού δρόμου», που θα περνάει από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και προβάλλεται ως εναλλακτικός στους σύγχρονους «δρόμους του μεταξιού» της Κίνας.
Σε αυτούς ακριβώς τους σχεδιασμούς δεν χωράνε πουθενά ο παλαιστινιακός λαός και ο αγώνας του να αποκτήσει πατρίδα.
Στη Λωρίδα της Γάζας επί 15 μήνες το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος έσπειρε τον όλεθρο και τον θάνατο, διαθέτοντας πολύμορφη στρατιωτική - οικονομική - πολιτική στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο όνομα της... «αυτοάμυνας» και «ασφάλειας» της κατοχικής δύναμης!
Μαζί με τις ΗΠΑ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών της είναι βαθιά χωμένες σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και στην καταστροφική ισοπέδωση της Γάζας που προετοίμασε το έδαφος για τις σημερινές εξελίξεις, κι ας εμφανίζονται τώρα να απορρίπτουν τάχα τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου.
Σε αυτές τις συνθήκες, το «διάλειμμα» που ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου με την έναρξη μίας εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, με την παράλληλη ανταλλαγή Ισραηλινών και Παλαιστινίων κρατουμένων, ήδη δείχνει μετέωρο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο μάλιστα να φροντίζει να δηλώνει ότι «δεν είναι σίγουρος» για τη συνέχιση της εκεχειρίας.
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός μετατρέπει τη Δυτική Οχθη σε παρόμοια κόλαση πυρός και αίματος, έχοντας εξαπολύσει εδώ και δύο βδομάδες την επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος» και παράλληλες εντεινόμενες στρατιωτικές εισβολές σε πόλεις όπως η Τζενίν, η Τουλκαρέμ, το Τουμπάς, αλλά και χωριά όπως το Ταμούμ και το Φαράα.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήδη εντείνουν σχέδια και προετοιμασίες για μια πιθανή «μαζική έξοδο» - δηλαδή μαζικό ξεριζωμό - των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας. Τις επόμενες κινήσεις σε αυτό το σχέδιο έσπευσαν να ανακοινώσουν με διαφορά λίγων ωρών οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε πως το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να εξετάσει όλες τις «επιλογές» του σε ό,τι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «για το θέμα της Γάζας ο ορισμός της τρέλας είναι να προσπαθείς να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και ξανά». Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο του Τραμπ, λέγοντας πως «είναι πρόθυμος να σκεφτεί αντισυμβατικά, να αναζητήσει νέους και μοναδικούς, δυναμικούς τρόπους για να επιλύσει προβλήματα που έμοιαζαν δισεπίλυτα»...
Ο δε Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Ισραελ Κατς, διέταξε τον ισραηλινό κατοχικό στρατό να ετοιμάσει σχέδιο για τη δήθεν «εθελούσια αποχώρηση» και «μετανάστευση» των κατοίκων της Γάζας. Μιλώντας στο «Κανάλι 12» εξήρε και αυτός την πρόταση Τραμπ, λέγοντας πως είναι «σχέδιο τολμηρό» που θα δώσει την... «ελευθερία στους κατοίκους της Γάζας να φύγουν και να μεταναστεύσουν όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο». Ο Κατς δηλαδή είχε το θράσος να εμφανίσει σαν «ελευθερία» τον ξεριζωμό του παλαιστινιακού λαού από την πατρίδα του, μετά την καταστροφή και τον θάνατο που έσπειρε ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σε αγαστή συνεργασία με τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους του επί 15 μήνες στη Γάζα...
Να σημειωθεί δε ότι το σχέδιο Τραμπ έσπευσε να αγκαλιάσει και η δήθεν «μετριοπαθής» ισραηλινή αντιπολίτευση. Ο Μπένι Γκαντς, αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στο Ισραήλ (Εθνική Ενότητα), ήταν από τους πρώτους (πέραν του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου) που έσπευσε να επικροτήσει το σχέδιο Τραμπ, κάνοντας λόγο για «δημιουργική, πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα σκέψη» και τονίζοντας πως συνιστά «περαιτέρω απόδειξη της βαθιάς συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ»...
Τα απαράδεκτα σχέδια γενοκτονίας και εκτοπισμού των Παλαιστινίων της Γάζας που προωθούν σήμερα ΗΠΑ και Ισραήλ, είχαν αρχίσει να εκπονούνται και να προωθούνται ήδη επί προεδρίας Μπάιντεν.
Ηδη από τον Οκτώβρη του 2023, από την αρχή των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, η κυβέρνηση Μπάιντεν, την ίδια ώρα που έστελνε βόμβες στο Ισραήλ για να μακελέψει τον Παλαιστινιακό λαό, έσπευδε να «ζυμώσει» θέμα ανοίγματος διαφόρων «ανθρωπιστικών διαδρόμων», για την «έξοδο» των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Μεγάλα «δυτικά» ΜΜΕ, όπως ο «Economist», αναφέρονταν σε αμερικανικές πιέσεις στην Αίγυπτο για τη μαζική υποδοχή Παλαιστινίων προσφύγων, στην έρημο του Σινά, με αντάλλαγμα «διευκολύνσεις» για την αποπληρωμή του χρέους της.
Ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, σε ομιλία του τον Οκτώβρη του 2023 είχε απορρίψει τη μεταφορά Παλαιστινίων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας στο Σινά, και αντιπρότεινε τη στέγασή τους στην έρημο Νεγκέβ, στο Ισραήλ.
Και τότε, αλλά και σήμερα, μετά τις αναμενόμενες διεθνείς αντιδράσεις στις «προτάσεις» του Τραμπ για τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων της Γάζας, αναφέρεται προσχηματικά ότι η απομάκρυνσή τους θα είναι «εθελοντική» και «προσωρινή», όταν υπάρχει η πικρή πείρα για εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες που εδώ και δεκαετίες δεν τους αφήνει το Ισραήλ να γυρίσουν στην πατρίδα τους, παρά και το πλήθος σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.
Αίγυπτος και Ιορδανία, ως πρώτες υποψήφιες να δεχθούν το νέο κύμα ξεριζωμένων Παλαιστίνιων βάσει των σχεδίων ΗΠΑ - Ισραήλ, έσπευσαν να απορρίψουν μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο είναι σίγουρο πως θα συνεχιστούν πιέσεις και παζάρια.
Ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β', αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ. Ο ηγέτης της Ιορδανίας έχει δώσει έδαφος για τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στη χώρα του, ενώ πέρσι συμφώνησε στην εκεί δημιουργία ΝΑΤΟικού «Γραφείου Συνδέσμου» ως φυσική εξέλιξη της μακρόχρονης σχέσης μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ και της Ιορδανίας. Παρά αυτές τις στενές σχέσεις ωστόσο, η ηγεσία της Ιορδανίας, όπου φιλοξενούνται εδώ και δεκαετίες εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, προσπαθεί να αποφύγει ένα νέο προσφυγικό κύμα, ανησυχώντας για πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η Αίγυπτος, που επίσης πιέζεται από τις ΗΠΑ να επωμιστεί τους Παλαιστίνιους της Γάζας ή και της Δυτικής Οχθης, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την αμερικανική οικονομική στήριξη και τη στρατιωτική βοήθεια. Την Παρασκευή ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι, επικοινώνησε με ομολόγους του από 11 χώρες (συμπεριλαμβανομένων των Σ. Αραβίας, Ιορδανίας, ΗΑΕ) τονίζοντας «τις σταθερές της αραβικής θέσης για την παλαιστινιακή υπόθεση και απορρίπτοντας οιαδήποτε μέτρα έχουν σκοπό τον εκτοπισμό του Παλαιστινιακού λαού από τη γη του, ή την παρότρυνση της μεταφοράς των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες εκτός των παλαιστινιακών εδαφών».
Η Σαουδική Αραβία επίσης δηλώνει επισήμως πως παραμένει δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών και στην ανάγκη ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εντούτοις, στο παρασκήνιο ουδέποτε σταμάτησε στην πραγματικότητα να παζαρεύει μια νέα «συμφωνία του Αβραάμ» με το Ισραήλ.
Τα σχετικά παζάρια είχαν αρχίσει ήδη από την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίστηκαν επί Μπάιντεν, διακόπηκαν (επισήμως τουλάχιστον) με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβρη του 2023, και συνεχίζονται σήμερα με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική επί της δεύτερης θητείας του Ντ. Τραμπ.
Ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν άλλωστε ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο επέλεξε να επικοινωνήσει ο Ντ. Τραμπ λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του, εξασφαλίζοντας άμεσα υπόσχεση για μεγάλες σαουδαραβικές επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Στα σχέδια ΗΠΑ - Ισραήλ αντέδρασαν όπως αναμενόταν δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, οι οποίες επιχειρούν να προωθήσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή.
Σε κάθε περίπτωση, στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για επιβίωση και ανεξάρτητη πατρίδα, μοναδικοί πραγματικοί συμπαραστάτες παραμένουν οι λαοί του κόσμου, που ήταν αυτοί που αντέδρασαν στο καθημερινό αιματοκύλισμα στη Γάζα, αυτοί που μάχονται ενάντια στην εμπλοκή των χωρών τους στο έγκλημα.