Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στην πρώτη γραμμή» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και της πολεμικής οικονομίας

Χωμένη μέχρι τα μπούνια στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε άλλα κέντρα, πορεύεται το 2025 η κυβέρνηση, έχοντας και σ' αυτό το ζήτημα στήριξη από τα άλλα αστικά κόμματα και μορφώματα. Σε μια αλυσίδα εξελίξεων ενδεικτική για το βάθεμα της εμπλοκής, καταγράφονται τα εξής:

Ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας μετείχε χθες στις Βρυξέλλες σε άλλη μια συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας (Ukraine Defence Contact Group), οργάνου όπου προηγουμένως αποφασίστηκαν επανειλημμένα αποστολές όπλων και πυρομαχικών στην κυβέρνηση του Κιέβου, με την Αθήνα να προβάλλει όλο αυτό το διάστημα της σφαγής από τις πιο ...ενεργές σε αυτές τις αποστολές.

Εξάλλου, εκφράζοντας ήδη από χθες τη θέση ότι το ΝΑΤΟ είναι «πάντοτε μια συμμαχία αξιών», σήμερα ο Δένδιας μετέχει στν Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, που προετοιμάζει όσα θα αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη στη Χάγη.

Η πορεία βέβαια είναι γνωστή, με τον γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε να δείχνει ξανά χθες ότι οι ανταγωνισμοί «τρέχουν με σπασμένα φρένα», σημειώνοντας πως παρότι «το 2024 οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τον Καναδά επένδυσαν 485 δισ. δολάρια στην άμυνα, αύξηση σχεδόν 20% σε σύγκριση με το 2023 (...) πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα».

Εξ ου και στη σημερινή ατζέντα είναι ζητήματα όπως η ενίσχυση της «διατλαντικής αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας» και η περαιτέρω ενίσχυση της «Ολοκληρωμένης Αεροπορικής και Πυραυλικής Αμυνας του ΝΑΤΟ». Επίσης, σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας Ρουστέφ Ουμέροφ και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας.

«Οι απόψεις συγκλίνουσες και οι στόχοι κοινοί»

Μια εικόνα για το πώς λειτουργεί η ελληνική κυβέρνηση, γενικότερα η ελληνική αστική τάξη μέσα σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό εξοπλισμών και πολεμικών προετοιμασιών, έδωσε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία μιλώντας σε φόρουμ στην Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα επιθυμεί να «συνεργαστεί στενά» με τις ΗΠΑ όσον αφορά την περιοχή, καθώς «οι απόψεις μας είναι συγκλίνουσες και οι στόχοι είναι κοινοί».

Εστιάζοντας δε στο γεωπολιτικό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ότι «υπάρχει η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ, με την Ινδία, με την Αίγυπτο» και ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να λειτουργήσουν ως η κόλλα που θα συνδέσει την περιοχή με την ΕΕ».

Μάλιστα, ειδικά για τις στρατιωτικές δαπάνες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρως τις αιτιάσεις Τραμπ, η υφυπουργός δήλωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο υπεύθυνη για την άμυνά της», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας». Πρόσθεσε δε ότι στις Βρυξέλλες «οι εταίροι μας σταδιακά αποδέχονται αυτήν τη νέα πραγματικότητα».

Στο ίδιο φόρουμ μίλησε και ο γνωστός μας Τζέφρι Πάιατ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και κατόπιν υφυπουργός Ενέργειας (2022 - 2025). Υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως «εξαιρετικά σημαντικού συμμάχου» στις ενεργειακές εξελίξεις, τονίζοντας τις «γέφυρες που μπορεί να χτίσει η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, την ΕΕ, το Ισραήλ και την Αίγυπτο».

«Logistical hub» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Στο ίδιο μοτίβο ο Τζέρι Μοράν, γερουσιαστής των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και στον ρόλο της ως «logistical hub» για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. «Η Ελλάδα είναι σημαντική γεωγραφικά και στρατηγικά, τόσο για την ίδια όσο και για όλο τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι σε επίσκεψή του στην Ελλάδα, Ελληνες αξιωματούχοι ανέδειξαν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο «προκλήσεων» στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. «Πρέπει να κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε την αγαστή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα», δήλωσε, εκτιμώντας ότι οι διμερείς σχέσεις «είναι εξαιρετικές γιατί βασίζονται σε κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα και στρατηγικούς στόχους».

Ολα αυτά αποτυπώνονται και επί του πεδίου. Π.χ. σε εξέλιξη είναι η άσκηση «Steadfast Dart 2025» (STDT25), που Διεξάγεται από τέλη Γενάρη έως 21 Φλεβάρη ταυτόχρονα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Περιλαμβάνει μετακινήσεις πάνοπλων τμημάτων της λυκοσυμμαχίας προς την Ανατολική Ευρώπη μέσω Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης, δοκιμάζοντας πληθώρα σεναρίων με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία. Προβάλλεται από το ΝΑΤΟ ως η κύρια άσκησή του για το 2025 («the principal NATO exercise for 2025») και «η πρώτη μεγάλης κλίμακας άσκηση ανάπτυξης της Συμμαχικής Δύναμης Αντίδρασης (Allied Reaction Force - ARF) που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες εντός της περιοχής ευθύνης του SACEUR» (ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη - στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό είναι πάντα Αμερικανός στρατηγός).

Η ARF είναι διακλαδική δύναμη του ΝΑΤΟ, σε «υψηλή ετοιμότητα», δηλαδή έτοιμη να αναλάβει δράση με το που θα πάρει εντολή, η δε STDT25 σχεδιάστηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη (Joint Forces Command Naples - JFC Naples), κινητοποιώντας 10.000 στρατιώτες και 1.500 στρατιωτικά οχήματα, περισσότερα από 20 αεροσκάφη συν 17 πλοία, φρεγάτες, υποβρύχια, αποβατικά, ναρκοθηρευτικά, αλλά και πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων (συνήθως παρουσιάζονται ως «ελαφριά αεροπλανοφόρα» - «ελικοπτεροφόρα») με ανάπτυξη, στον Παγασητικό, του γιγαντιαίου πλοίου των Ισπανών «Juan Carlos Ι» και αποβατικό σενάριο σήμερα στην περιοχή με συμμετοχή πεζοναυτών από Ελλάδα και Ισπανία.

Επιπρόσθετα, το διάστημα 26/1 - 6/2 η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Spears of Victory 25», με κλιμάκιο 4 F-16 και ανάλογο προσωπικό της 341 Μοίρας, από την 111 Πτέρυγα Μάχης, να μετασταθμεύει στην αεροπορική βάση «King Abdulaziz» στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν αποστολές οι οποίες κάλυψαν όλο το εύρος των αεροπορικών επιχειρήσεων. Συμμετείχαν επίσης με μέσα η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Πακιστάν και οι ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι στη Σαουδική Αραβία η κυβέρνηση έχει στείλει και συστοιχία πυραύλων «Patriot», με προσωπικό της Πολιτικής Αεροπορίας να φυλάει πετρελαϊκές υποδομές των Σαουδαράβων.

Στο μεταξύ, χθες ο ναυτικός διοικητής Μεσογείου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιναύαρχος Κριστόφ Λουκά, είχε επαφές με αξιωματούχους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αγκυρα. Οπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, ο υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματικός επισκέφτηκε τον επιτελάρχη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Γ. Παϊάλ, και τον γενικό διευθυντή Αμυνας και Ασφάλειας του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, υποστράτηγο Ιλ. Αλτιντγάγ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ