Μετά τη συνάντηση με το κλιμάκιο υπουργών, τα μπλόκα συνεδριάζουν για να καθορίσουν τη στάση τους
Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των μπλόκων με την κυβέρνηση |
Συγκεκριμένα, την κυβέρνηση εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και μαζί τους υφυπουργοί από τα αρμόδια υπουργεία.
Η αντιπροσωπεία των αγωνιζόμενων αγροτών απαίτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να στηριχτεί το εισόδημά τους απέναντι στις μειωμένες παραγωγές που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα για μια σειρά προϊόντα λόγω φυσικών καταστροφών και ασθενειών, στο υψηλό κόστος παραγωγής, στις «ανοιχτές», εξευτελιστικές τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στα περισσότερα προϊόντα, τα οποία όμως φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση. Απαίτησε μέτρα προκειμένου να μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους και να συνεχίσουν να παράγουν, να μην τους πνίγει η θηλιά των χρεών και των μεγαλεμπόρων.
Απέναντι στις δίκαιες αγροτικές διεκδικήσεις για αναπλήρωση εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αφορολόγητο πετρέλαιο, ρεύμα με πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα και αποζημιώσεις στο 100%, η κυβέρνηση, αν και δήλωσε ότι ...αναγνωρίζει τα προβλήματα, απαίτησε από τους αγρότες να συμβιβαστούν με τα στενά όρια του δημοσιονομικού χώρου και του «εφικτού», τα οποία βέβαια καθορίζονται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την ΕΕ και έχουν φέρει αγρότες και κτηνοτρόφους σε δυσκολία επιβίωσης.
Ενδεικτικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν ούτε απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια, ούτε ανεξάντλητοι ποσοτικοί πόροι. Ούτε όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί χωρίς να υπάρχει απόλυτος έλεγχος διαχείρισης όλων των ευρωπαϊκών πόρων».
Σε αυτό το πλαίσιο, το κυβερνητικό κλιμάκιο επανέλαβε όλα εκείνα τα μέτρα - ψίχουλα που έχουν ανακοινωθεί παλιότερα, δεν καλύπτουν τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και έχουν οδηγήσει στις μεγάλες κινητοποιήσεις. Ακόμα, έδωσε αόριστες υποσχέσεις για στήριξη του εισοδήματος ορισμένων καλλιεργειών στο μέλλον «ανάλογα με τη δυνατότητα που θα μας παρέχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια». Αυτά δηλαδή που χωράνε με άνεση τις πολεμικές δαπάνες για τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, το αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, τη φοροασυλία στους άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα εγγυημένα κέρδη σε παραχωρησιούχους εθνικών δρόμων, κλινικάρχες κ.ά., τα κάθε λογής επενδυτικά κίνητρα.
Για παράδειγμα, το κυβερνητικό κλιμάκιο με περίσσιο θράσος ισχυρίστηκε ότι έχει πάρει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με τη θεσμοθέτησης της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, κάτω από την πίεση του πολυήμερου αγώνα που δίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι άφησε ανοιχτό να δοθούν στο μέλλον επιπλέον χρήματα, ενώ αναφέρθηκε και στον επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια, με «θολό» ωστόσο το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης. Οπως όμως απάντησαν οι αγρότες, το μέτρο αυτό, που κερδήθηκε με τις περσινές και συνεχείς κινητοποιήσεις, δεν επαρκεί, καθώς το αίτημά τους είναι αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, ενώ και το ποσό που δίνεται είναι λίγο παραπάνω από το μισό που δινόταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), όταν μάλιστα ήταν πολύ χαμηλότερη η μέση τιμή του ντίζελ.
Οσον αφορά το αγροτικό ρεύμα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναφέρθηκαν στην πιθανότητα επιμήκυνσης της υπάρχουσας συμφωνίας, χωρίς να ικανοποιούν το αίτημα για αγροτικό ρεύμα με τιμή 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Σε σχέση με την αναπλήρωση εισοδήματος καλλιεργειών με συγκεκριμένα ποσά, που να καλύπτουν τα έξοδα των αγροτοκτηνοτρόφων, δόθηκαν αόριστες υποσχέσεις και μάλιστα όχι για όλα τα προϊόντα. Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για καλλιέργειες που είχαν παραγωγή μειωμένη πάνω από 30%, λόγω της «κλιματικής κρίσης», μέσα από την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και για μείωση του πλαφόν που ισχύει για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Αντίστοιχα, το κυβερνητικό κλιμάκιο εμφανίστηκε αρνητικό στο αίτημα για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, επικαλούμενο τη λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς». Στην ουσία έκανε για άλλη μια φορά πλάτες στα καρτέλ της μεταποίησης και της εμπορίας, που αγοράζουν την παραγωγή τους κοψοχρονιά, με «ανοιχτές» τιμές, για να την πουλήσουν 3, 4 και 5 φορές παραπάνω στη λαϊκή κατανάλωση, που στενάζει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Για όλα αυτά και για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση της αντιπροσωπείας των αγροτών με το κυβερνητικό κλιμάκιο, βγαίνοντας ο Ρίζος Μαρούδας εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σημείωσε ότι «δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης εδώ και τρεις εβδομάδες στα μπλόκα» και υπογράμμισε τη σημασία που έχει αυτός ο αγώνας για όλο τον λαό, για τη διατροφή του με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι», συνέχισε, «καθώς βασικά αιτήματά μας δεν ικανοποιούνται». Ωστόσο, πρόσθεσε, κάτω από την πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις και η γενικευμένη δυσαρέσκεια λαϊκών στρωμάτων η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε ορισμένα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
«Θα πάμε στα μπλόκα. Θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας. Η πρότασή μας είναι να συνεχιστεί η κινητοποίηση», τόνισε ο Ρ. Μαρούδας, εξηγώντας ότι πρόκειται για έναν αγώνα διαρκείας. Συμπλήρωσε δε πως «μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων, η μόνη λύση για τους αγρότες είναι να βγούμε στον δρόμο, να παλέψουμε όλοι μαζί, να πιστέψουμε στο δίκιο του αγώνα μας, για να μη γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι».