Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχέδια - μπαρούτι επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι

Αεροπορική «αστυνόμευση» σε Ουκρανία - Μαύρη Θάλασσα, ενίσχυση των συνόρων Ευρώπης - Ρωσίας, περιπολίες στη Βαλτική

Χωρίς να έχουν διαμορφώσει ακόμα μια κοινή γραμμή για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος και για άλλες «εγγυήσεις ασφαλείας», στις νέες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, συμμετείχαν μέσω βιντεοδιάσκεψης 20 Ευρωπαίοι ηγέτες, της ΕΕ, της Βρετανίας, της Νορβηγίας, του Καναδά, της Ισλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, είχε απορρίψει από το Ριάντ κάθε σκέψη για ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία αλλά και για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», Βρετανία και Γαλλία φέρεται να ετοιμάζουν σχέδια για τη δημιουργία αεροπορικής «ομπρέλας» για την Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά στη χώρα, εάν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σχεδιάζουν τη δημιουργία μιας δύναμης για την αστυνόμευση κυρίως του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας, υπό την ηγεσία της Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο εξαρτάται από το εάν οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν να παράσχουν στη δύναμη την προστασία τους, συμπεριλαμβανομένων και αμερικανικών αεροσκαφών, σύμφωνα με «Δυτικούς» αξιωματούχους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το «Bloomberg», πιθανότατα θα απαιτούσε την ανάπτυξη έως και 30.000 Ευρωπαίων στρατιωτών στις μεγάλες πόλεις, στα λιμάνια και στις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά στρατεύματα δεν θα στέλνονταν στα ανατολικά της χώρας, όπου οι μάχες μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών δυνάμεων είναι πιο σκληρές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το σχέδιο της Βρετανίας και της Γαλλίας θα επικεντρώνεται στην παρακολούθηση των συνόρων και θα απαιτούσε ανάπτυξη μικρότερης κλίμακας από μία «ειρηνευτική» δύναμη.

Το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση αεροσκαφών σε Πολωνία και Ρουμανία και χερσαίων δυνάμεων στα ανατολικά τους σύνορα, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν γρήγορα στην Ουκρανία, εάν χρειαστεί.

Ακόμα, θα χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόροι, αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, για να παρέχουν μια πλήρη εικόνα οποιασδήποτε δραστηριότητας στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Δύο ομάδες εργασίας είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα: Η πρώτη για να καθαρίσει τυχόν θαλάσσιες νάρκες και η δεύτερη για περιπολία στα ύδατα.

Η Βρετανία και η Γαλλία προσπαθούν επί του παρόντος να πείσουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη να προμηθεύσουν προσωπικό και εξοπλισμό στην εν λόγω δύναμη. Εξάλλου, δεν είναι σαφές εάν η ευρωπαϊκή πρόταση θα ικανοποιήσει τον Ζελένσκι.

Βουλγαρία, Σλοβακία, Κροατία και Πολωνία φαίνονται αντίθετες με την αποστολή στρατευμάτων, ενώ η Ιταλία έχει εκφράσει επιφυλάξεις. Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για μία τέτοια απόφαση.

Μετά την τηλεδιάσκεψη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κινήθηκε στους εξής άξονες:

«Η θέση μας είναι σαφής και ενιαία: Θέλουμε μία ισχυρή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία», που «να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις» και «να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές ανησυχίες ασφαλείας».

«Θα αναλάβουμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό είναι το θεμελιώδες συμφέρον της Γαλλίας και είμαι ο εγγυητής του».

«Εχουμε τον ίδιο στόχο με τον Πρόεδρο Τραμπ, δηλαδή να θέσουμε τέλος στον επιθετικό, εδώ και τρία χρόνια, πόλεμο της Ρωσίας».

«Είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και ικανοτήτων μας» και εντός των προσεχών ημερών και βδομάδων θα ληφθούν αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, κατέληξε.

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση, το γραφείο του Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο υποστηρίζει τις «προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία που θα αποτρέψει τη Ρωσία από κάθε μελλοντική επιθετικότητα».

Από την πλευρά της Γερμανίας, ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει «να διατηρήσει την πόρτα ανοιχτή για την Ουκρανία ως υποψήφιο μέλος». Η Μόσχα ξεκαθάρισε μετά τις συνομιλίες στο Ριάντ ότι είναι «κυρίαρχο δικαίωμα» της Ουκρανίας η πορεία της προς την ΕΕ.

Σε περίπτωση μελλοντικής «διευθέτησης», ο Σολτς τόνισε ότι «η Ουκρανία πρέπει να διαθέτει ισχυρό στρατό, για τον οποίο εμείς στην Ευρώπη και οι διεθνείς και διατλαντικοί εταίροι μας μοιραζόμαστε την ευθύνη».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, δημοσίευσε χτες 3 σημεία για την απάντηση της ΕΕ στην κατάσταση στην Ουκρανία: Να χρηματοδοτήσουμε τη βοήθειά μας για την Ουκρανία από τα ρωσικά «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία. Να ενισχύσουμε την αεροπορική αστυνόμευση, την περιπολία στη Βαλτική και στα σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία. Να υιοθετήσουμε γρήγορα νέους δημοσιονομικούς κανόνες για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ.

Νέες αυξήσεις στρατιωτικών δαπανών

Μετά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ακολούθησαν ανακοινώσεις για στρατιωτικές δαπάνες και εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο πολέμου στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

«Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκονται σε σημείο καμπής. Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία θα επηρεάσει και θα διαμορφώσει την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης για τις επόμενες γενιές. Είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη πάρα πολύ σοβαρά», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ανακοίνωσε αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 50 δισ. κορόνες (6,8 δισ. ευρώ) φέτος και την επόμενη χρονιά, λόγω της «αυξανόμενης απειλής που συνιστά η Ρωσία» και για να αντιμετωπίσει τις οξείες στρατιωτικές ελλείψεις καθώς έχει στείλει σχεδόν όλο το οπλοστάσιό της στην Ουκρανία.

«Μοιάζει ο κόσμος ασταθής; Ναι. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα τελειώσει σύντομα; Οχι», τόνισε και έστειλε μήνυμα στον επικεφαλής των δανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων: «Αγοράστε, αγοράστε, αγοράστε. Αγοράστε ό,τι μπορείτε, εδώ και τώρα, ώστε να συμβάλετε σε μια πιο ισχυρή άμυνα και, κατά συνέπεια, σε μια πιο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη».

Σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, τα επιπρόσθετα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά συστημάτων αεράμυνας.

Επειτα από πολλά χρόνια δραστικών περικοπών στον «αμυντικό» τομέα, πέρυσι η Δανία αποφάσισε να επενδύσει επιπλέον 190 δισ. κορόνες για τον στρατό της, σε βάθος δεκαετίας.

Βρετανία και Νορβηγία ετοιμάζουν «συμφωνία ασφαλείας»

Η Βρετανία «πρέπει να επανεξοπλιστεί επειγόντως», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, ανακοινώνοντας τη δημιουργία μιας μονάδας εντός του υπουργείου του, υπεύθυνης για την εποπτεία ενός πακέτου στρατιωτικών δαπανών ύψους 20 δισ. λιρών (περίπου 24,07 δισ. ευρώ).

«Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή απειλής και αυτό απαιτεί μια νέα εποχή για την άμυνα», διεμήνυσε ο Χίλι. «Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε αυτήν τη στιγμή, τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα καθορίσουν μόνο την έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά την ασφάλεια του κόσμου μας για τις επόμενες γενιές», ανέφερε.

Οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας και της Νορβηγίας δήλωσαν χτες ότι οι δύο χώρες εργάζονται για ένα «νέο σύμφωνο ασφαλείας» που θα καλύπτει την ανάπτυξη «αμυντικών» δυνατοτήτων, τη στενότερη συνεργασία στον «Υψηλό Βορρά» (High North) και περισσότερες ασκήσεις και κοινές αποστολές εκπαίδευσης, καθώς και στενότερη συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η Ρωσία παραμένει απειλή πέρα από την Ουκρανία. Η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν περιορίζεται στην Ουκρανία και πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την πρόκληση», δήλωσε ο Χίλι μαζί με τον Νορβηγό ομόλογό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ