Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντατικά παζάρια και συγκρουόμενα σχέδια για την «επόμενη μέρα»

Εντείνονται οι αντιθέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ ακύρωσε την συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι στο Κίεβο

2025 The Associated Press. All

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ ακύρωσε την συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι στο Κίεβο
Εντατικά παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ τα συγκρουόμενα συμφέροντα μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο βγήκαν πιο έντονα στην επιφάνεια με τις συνομιλίες Ουάσιγκτον - Μόσχας στο Ριάντ και το «σχέδιο» που προωθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, συγκάλεσε δεύτερη σύνοδο κορυφής ευρωπαϊκών κρατών, αυτήν τη φορά με συμμετοχή 20 συνολικά ηγετών, ενώ την προσεχή Δευτέρα αναμένεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, αναμένεται επίσης στις ΗΠΑ την επόμενη βδομάδα.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, είχε επαφές με τον γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, ενώ χτες υποδέχτηκε στο Κίεβο τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ.

Πάντως, την ώρα που υποτίθεται πως προωθούνται συνομιλίες για «τερματισμό» του πολέμου και οι διαπραγματεύσεις αφορούν την επίτευξη «ειρήνης», όλες οι πλευρές μιλούν για ραγδαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, για πολεμικές προετοιμασίες και για τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου στην Ευρώπη.

ΗΠΑ: Νέα «επεισόδια» στην «ένταση» με το Κίεβο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, εντείνει τις επιθέσεις στον Β. Ζελένσκι, τον οποίο αποκάλεσε προχθές «δικτάτορα», προκαλώντας την αντίδραση άλλων «Δυτικών» αξιωματούχων. Πιθανά η απομάκρυνση του Ζελένσκι από την ηγεσία της Ουκρανίας να είναι ένας από τους όρους που έχει συζητηθεί με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο έλεγχος του «παιχνιδιού» βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας: Οι Ρώσοι «πήραν πολλά εδάφη, συνεπώς έχουν τα χαρτιά στα χέρια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος κατηγόρησε την ουκρανική ηγεσία ότι κακομεταχειρίστηκε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο για να συναντηθεί εκεί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, με αντικείμενο και την προωθούμενη συμφωνία για εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών και των κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας από αμερικανικά μονοπώλια.

«Στην πραγματικότητα ο Σκοτ Μπέσεντ πήγε εκεί πέρα και αντιμετωπίσθηκε με αρκετή αγένεια, επειδή ουσιαστικά του είπαν "όχι". Και ο Ζελένσκι κοιμόταν και δεν ήταν διαθέσιμος για να τον συναντήσει», είπε ο Τραμπ, ενώ Μπέσεντ και Ζελένσκι φέρεται να συναντήθηκαν στις 12 Φλεβάρη.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός ηγέτης είχε επιτεθεί στον Ουκρανό ομόλογό του μέσω της πλατφόρμας Truth Social: «Δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι θα πρέπει να βιαστεί, διαφορετικά δεν θα του απομείνει χώρα (...) Λατρεύω την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έκανε φρικτή δουλειά».

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κατηγορήσει τον Ζελένσκι ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να απαντά ότι ο Τραμπ «ζει σε μια φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης».

Χτες, στο μεταξύ, καταγράφηκαν νέα περιστατικά που αποτυπώνουν την αυξανόμενη «ένταση» μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου.

Το κλίμα στη συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου, Βλ. Ζελένσκι, στο Κίεβο με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα «βαρύ». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ ακύρωσε την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί από την ουκρανική προεδρία μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι.

Νωρίτερα χθες, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Ουόλτς, πίεσε την Ουκρανία να «ρίξει μια προσεκτική ματιά και να υπογράψει αυτήν τη συμφωνία», αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την παράδοση σπάνιων γαιών και άλλων ορυκτών της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για τη «βοήθεια» που έχει δώσει μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον. Ενα σχέδιο που δεν έχει υπογράψει μέχρι στιγμής το Κίεβο, με τον Ζελένσκι να δηλώνει ότι δεν συνοδεύεται από πρόσθετες «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ.

Στα παραπάνω προστέθηκε δημοσίευμα του «Reuters», το οποίο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποστηρίξουν το υπό σύνταξη ψήφισμα του ΟΗΕ για τη συμπλήρωση 3 ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το οποίο θα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και θα καταδικάζει τη «ρωσική επιθετικότητα».

Το «συμφέρον της Αμερικής» είναι να σταματήσει «τώρα» η σύγκρουση

Στην «πραγματικότητα επί του εδάφους», στο πλεονέκτημα της Ρωσίας και στα εξαντλημένα αποθέματα των Ευρωπαίων, αναφέρθηκε χτες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, υποστηρίζοντας πως το συμφέρον των ΗΠΑ είναι να σταματήσει άμεσα η σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι έχουν ένα τεράστιο αριθμητικό πλεονέκτημα σε ανθρώπινη δύναμη και όπλα στην Ουκρανία, και το πλεονέκτημα αυτό θα παραμείνει ανεξάρτητα από τα μελλοντικά δυτικά πακέτα βοήθειας. Και πάλι, η βοήθεια ρέει, προς το παρόν», είπε.

Ξεκαθάρισε ότι «η σύγκρουση έχει ασκήσει - και συνεχίζει να ασκεί - πίεση στα εργαλεία της αμερικανικής πολιτικής, από τα στρατιωτικά αποθέματα μέχρι τις κυρώσεις (και τόσα άλλα)».

«Πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση είναι κακή για τη Ρωσία, κακή για την Ουκρανία και κακή για την Ευρώπη. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι κακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε.

«Δεδομένων των παραπάνω γεγονότων, πρέπει να επιδιώξουμε την ειρήνη και πρέπει να την επιδιώξουμε τώρα (...) Είναι τεμπέλικη, ανιστόρητη ανοησία να χαρακτηρίζεται "κατευνασμός" κάθε αναγνώριση ότι το συμφέρον της Αμερικής πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες της σύγκρουσης», κατέληξε απαντώντας σε επικριτές της κυβέρνησης Τραμπ.

Κρεμλίνο: Οι συνομιλίες συνέβαλαν στην «προσέγγιση»

Το Κρεμλίνο απέρριψε χτες εκ νέου οποιοδήποτε σχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας πιθανής «ειρηνευτικής αποστολής», «επειδή θα εμπλέκει δυνάμεις από ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας».

Επιπλέον, η Μόσχα «συμφωνεί πλήρως» με την αμερικανική θέση για «ειρήνη το συντομότερο δυνατόν» στην Ουκρανία. Μόσχα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν «να επαναληφθεί ο ρωσοαμερικανικός διάλογος σε όλες τις παραμέτρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ιδέα μιας πιθανής νέας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι στην ατζέντα.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας συνέβαλαν στη γενικότερη προσέγγιση Ρωσίας και ΗΠΑ.

Μάλιστα το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) «αναμένει ότι ορισμένες αμερικανικές εταιρείες θα επιστρέψουν στη ρωσική αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2025», δήλωσε στο «Reuters» ο επικεφαλής του Κ. Ντμίτριεφ, προειδοποιώντας παράλληλα πως «η επιστροφή δεν θα είναι εύκολη, καθώς πολλές θέσεις είναι ήδη κατειλημμένες»

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλές «δυτικές» εταιρείες, όπως η «McDonald's» και η «Caterpillar», εγκατέλειψαν τη Ρωσία και ορισμένες έκαναν μεγάλες απομειώσεις, ενώ πούλησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία με μεγάλες εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, ο οποίος έχει εργαστεί στις αμερικανικές εταιρείες «Goldman Sachs» και «McKinsey», οι αμερικανικές εταιρείες έχουν χάσει 324 δισ. δολάρια. αφότου αποχώρησαν από τη Ρωσία.

Επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, που είχαν «πολύ επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία» θα επιστρέψουν «κάποια στιγμή». «Γιατί να απαρνηθούν αυτές τις ευκαιρίες που τους έδωσε η Ρωσία ώστε να έχουν πρόσβαση στους ρωσικούς φυσικούς πόρους;», σημείωσε.

Επαφές Ρωσίας - Κίνας

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, και ο Κινέζος ομόλογός του, Γουάνγκ Γι, συζήτησαν θέματα ασφάλειας της Ευρασίας, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την ουκρανική κρίση και την κατάσταση στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, στο Γιοχάνεσμπουργκ στο περιθώριο του Υπουργικού Συμβουλίου του G20.

Το Πεκίνο θεωρεί «απαραίτητο οι πρωτοβουλίες για ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης, να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της με βάση τις σχετικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως τις απαιτήσεις για άνευ όρων σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ