Χαρακτηριστικά, ο υπουργός της κυβέρνησης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, σε άλλη μια τηλεοπτική εμφάνισή του χθες, ισχυρίστηκε ότι τα συλλαλητήρια της Παρασκευής θα έχουν «πολιτικό πρόσημο», κατηγορώντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν τα θύματα και τις οικογένειές τους σε μια προσπάθεια να «ρίξουν» την κυβέρνηση. Και ανέβασε επίτηδες τους τόνους της κοκορομαχίας, αφού όλοι τους συγκαλύπτουν ότι στηρίζουν την ίδια πολιτική κατάτμησης των σιδηροδρόμων και ιδιωτικοποίησης, που οδήγησε στο έγκλημα, εξ ου και μοιράζονται τις ευθύνες.
Εστιάζοντας δε στους ψηφοφόρους της ΝΔ που θέλουν να πάνε, έσπευσε να τους ...μαζέψει, λέγοντας ότι «δεν ξέρουν πού πηγαίνουν. Το συλλαλητήριο έχει συγκεκριμένο κομματικό πρόσημο, είναι ένα πολιτικό γεγονός κατά της κυβέρνησης, είναι αντι-μητσοτακική η διαδήλωση της Παρασκευής».
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι «αυτό που έχει χρέος να κάνει η οργανωμένη πολιτεία είναι να προστατεύει τους πολίτες από παραβατικούς, οι οποίοι κάθε φορά προσπαθούν είτε να παρεισφρήσουν σε μια διαδήλωση, είτε να κάνουν μια επίθεση σε ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου ή ένα μέλος της κυβέρνησης ή έναν, τέλος πάντων, πολίτη ο οποίος δεν τους αρέσει για αυτά τα οποία λέει». Μάλιστα, επικαλέστηκε εξ νέου την περίφημη «αποσταθεροποίηση» λέγοντας ότι «ένας εκ των σκοπών μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης είναι μέσα από την παραπληροφόρηση, μέσα από την παραπλάνηση, να οδηγηθούμε σε εντάσεις, σε μία έκρηξη. Το θέλουν αυτό. Η αποσταθεροποίηση έχει πολλές εκφάνσεις», σε αναπαραγωγή του διλήμματος «Μητσοτάκης ή χάος» όπου οχυρώνεται τελευταία το Μαξίμου.
Δεν παρέλειψε και ο ίδιος με τη σειρά του να ισχυριστεί ότι «το αίτημα για δικαιοσύνη ήδη προσπαθεί και θα το κορυφώσει την Παρασκευή η αντιπολίτευση, την παρουσία αυτή να την καπηλευτεί και να τη μεταφράσει με τον δικό της τρόπο η αντιπολίτευση σε αντικυβερνητική διαδήλωση με κομματικά χαρακτηριστικά», αφού όπως είπε «θέλει να πέσει ο Μητσοτάκης», «θέλει το μπάχαλο», «θέλει την αποσταθεροποίηση».
Να εκμεταλλευτούν το ογκούμενο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη επιχειρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, στόχος τους είναι να περιορίσουν τις αιτίες του εγκλήματος των Τεμπών σε ζητήματα διαχειριστικού τύπου και πολύ μακριά από τις πραγματικές αιτίες, για τις οποίες έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας χτες κάλεσε τα «προοδευτικά κόμματα» να καταθέσουν «άμεσα πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση», γιατί - όπως υποστηρίζει - «είναι αναγκαίο να υπάρξει επιτέλους εναρμόνιση της Βουλής με την κοινωνία». Είχε προηγηθεί δήλωση του προέδρου του κόμματος Σ. Φάμελλου ότι «η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει, γιατί δεν εξασφαλίζει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που απαιτούν οι πολίτες», ενώ επιχείρησε να φέρει στα μέτρα του την κινητοποίηση της ερχόμενης Παρασκευής, υπαγορεύοντάς της το «μήνυμα» που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να εκπέμψει: «Το μήνυμα αυτής της εβδομάδας είναι ένα και συγκεκριμένο, να είμαστε όλοι και όλες στα συλλαλητήρια για δημοκρατία και διαφάνεια, στα συλλαλητήρια που απαιτούν να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα».
«Η απαίτηση των πολιτών είναι να αλλάξει η πολιτική, και ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι εδώ. Δυναμώνει, μεγαλώνει και όπως αποκάλυπτε όλα αυτά τα χρόνια το σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, έτσι συμβάλλει και στο να αλλάξει σελίδα πολιτικά αυτή η χώρα. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει, γιατί δεν εξασφαλίζει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που απαιτούν οι πολίτες και είναι το οξυγόνο της κοινωνίας», κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Καραμέρος εξηγούσε ότι «αν δεν κατατεθεί αύριο μεθαύριο» πρόταση μομφής, «θα έχουμε κάνει ένα πολύ ωραίο δώρο στον κ. Μητσοτάκη, να μπορεί να φέρει τη συζήτηση μετά το συλλαλητήριο, ακόμα και την Καθαρά Δευτέρα. Να πετάμε δηλαδή εμείς ως Βουλή χαρταετό, πλήρως αποκομμένοι απ' αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία».
Αν και σαφέστατα η πρόταση για κατάθεση πρότασης μομφής απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως στη Νέα Αριστερά, προσώρας η Χαριλάου Τρικούπη δεν ανταποκρίνεται θετικά.
«Εμείς λοιπόν προ της 28ης Φεβρουαρίου λέμε κάτι απλό στον ελληνικό λαό: Θα αγωνιστούμε να υπάρχει δικαιοσύνη, αλήθεια, με θεσμικό τρόπο, στο προσκήνιο, για να πάνε επιτέλους στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της τραγωδίας των Τεμπών, όσο ισχυροί κι αν είναι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θέτουν ευθέως ζήτημα εκλογών, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μου αρέσουν τα παλαιοκομματικά παιχνίδια, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για να φύγει η κυβέρνηση. Η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα κοινοβουλευτικό εργαλείο, δεν θα το λέω κάθε τρεις και λίγο όπως έκαναν στο παρελθόν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας, έχω άλλη αντίληψη», είχε δηλώσει σχετικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.