Εξι πανελλαδικές μάχες σε τρεις μήνες έδωσαν οι οικοδόμοι, που την Πέμπτη υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση
Αντικείμενο συζήτησης στους οικοδόμους ήταν η υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, μετά από σκληρό αγώνα, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Οπως είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο κλάδος έφτασε στην υπογραφή της Σύμβασης μετά από έξι απεργιακές μάχες σε λιγότερο από τρεις μήνες!
Και την Παρασκευή, οι οικοδόμοι απήργησαν καθολικά. Με τα φωσφοριζέ γιλέκα και τα πανό τους, πήραν θέση από νωρίς πάνω στην Αμαλίας. Ξέρουν άλλωστε καλά από «Τέμπη», αφού κάθε χρόνο θρηνούν δεκάδες συναδέλφους τους που χάνονται στο μεροκάματο, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
Για απεργιακή θάλασσα έκανε λόγο ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του συνδικάτου στο εργοτάξιο του Ελληνικού. «Οι οικοδόμοι, όπως και άλλοι κλάδοι, απεργούν στο 100%», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα αυτού του μεγάλου συλλαλητηρίου».
Λίγο πιο πίσω, οι μεταλλεργάτες, με τα δικό τους πανό και τη συγκροτημένη παρουσία τους. Επίσης πολύ υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, με μαζική συμμετοχή απεργών και στο συλλαλητήριο. «Από το πρωί έχουμε βρεθεί σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους οι οποίοι έχουν "νεκρώσει"», αναφέρει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και συμπληρώνει:
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά βγήκε από μια πλούσια δράση για την προετοιμασία της απεργίας, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η μαζική συγκέντρωση την Πέμπτη για την προπαγάνδιση της απεργιακής κινητοποίησης. «Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς», είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχουν πάνω από 300 νεκροί από εργατικά δολοφονικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς».