Εκτοξεύτηκαν σε πάνω από 4,7 δισ. ευρώ για τις τέσσερις μεγαλύτερες
Μαζί με τα ρεκόρ κερδών φυσικά έρχεται και το ρεκόρ διανομής τους στους μετόχους, όπου όπως επίσης ανακοίνωσαν οι παραπάνω τράπεζες θα φτάσει συνολικά τα 1,9 δισ.
Αναλυτικότερα τα πρωτεία για το 2024 έχει η Eurobank με καθαρά κέρδη 1,44 δισ. ευρώ, με τη διοίκηση της τράπεζας να αποφασίζει τη διανομή μερίσματος ύψους 674 εκατ. ευρώ στους μετόχους.
Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με κέρδη ύψους 1,3 δισ. ευρώ και διανομή μερίσματος της τάξης του 35% επί των καθαρών κερδών και την επαναγορά μετοχών (15%).
Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε κέρδη 1,1 δισ. ευρώ, η οποία θα διανείμει το 50% των κερδών σε μερίσματα, ποσοστό που ανακοίνωσε πως θα ισχύσει και για τις επόμενες χρονιές έως το 2028.
Τέλος τα κέρδη της Alpha Bank έφτασαν 860,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων θα διανεμηθούν τα 281 εκατ. στους μετόχους.
Τα υπέρογκα κέρδη των τραπεζών για το 2024 έρχονται να αποκαλύψουν σε όλο το εύρος την κοροϊδία κυβέρνησης και των μέτρων σαν και αυτά που ανακοίνωσε τον Δεκέμβρη για τις προμήθειες των τραπεζών. Θυμίζουμε, όπως είχε αναδειχθεί από την πρώτη στιγμή, το κόστος της μείωσης των τραπεζικών προμηθειών ανέρχεται σε μόλις 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ψίχουλα σε σχέση με το μεγάλο καρβέλι στο πιάτο των τραπεζιτών. Σε αυτά τα ψίχουλα εξαντλούνται και οι προτάσεις της βολικής αντιπολίτευσης όπως του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως κριτήριο τις «δημοσιονομικές αντοχές», την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Την ίδια ώρα άλλωστε που τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μένουν στο απυρόβλητο, αυτοί απολαμβάνουν ένα γενναιόδωρο πλαίσιο προνομίων και φοροαπαλλαγών που έχτισαν η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όπου ανάμεσα σε άλλα, από το 2012 για τις τράπεζες, περιλαμβάνει το καθεστώς της αναβαλλόμενης φορολογίας μέχρι το 2040.
Επιπρόσθετα, τα παραδεισένια κέρδη κάνουν ακόμα πιο προκλητική την προσπάθεια να παρουσιαστούν οι τραπεζίτες σαν ευεργέτες, όταν και πάλι οι «χωρίς κόστος» προσφορές τους αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», την ώρα μάλιστα που με τ' άλλο χέρι τσακίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά με τα πανωτόκια, τα χρέη μέχρι τον λαιμό και τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, τους υπαλλήλους με τους καθηλωμένους μισθούς, την εντατικοποίηση και το πλήθος «εθελούσιων».