Η συνεργασία της Κύπρου με ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μπορεί να συμβάλει στη διευθέτηση του Κυπριακού, υποστήριξε για άλλη μια φορά ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε διακαναλική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε ενόψει της διευρυμένης διάσκεψης που οργανώνει ο γγ του ΟΗΕ στη Γενεύη, στις 17 και 18 Μάρτη.
Επέλεξε να τονίσει ότι «έχουμε αναβαθμίσει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» μέσα από «πρωτοβουλίες» όπως η επιχείρηση «Αμάλθεια» («ανθρωπιστικός διάδρομος» προς και από τη Γάζα, στο πλαίσιο ευρύτερων ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων), καθώς επίσης μέσα από τη «σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ», τον «ρόλο που διεκδικούμε εντός της ΕΕ» και τις «σχέσεις με το Ισραήλ», που όλα αυτά «αγγίζουν και την ουσία του Κυπριακού και ήδη στέλνουν μηνύματα» - βάζοντας τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
Ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι «είμαστε πανέτοιμοι για όλα τα σενάρια για όλες τις ενδεχόμενες και μη εκπλήξεις, με έναν και συγκεκριμένο στόχο, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», στον τελευταίο επίσημο γύρο συνομιλιών, το 2017. Θυμίζουμε ότι τότε ήταν που τέθηκαν ακόμα πιο στέρεα άξονες για την εγγύηση της «ασφάλειας στην Κύπρο» από «εκτός Κύπρου οργανισμούς» (μεταξύ άλλων είχε ακουστεί ο ρόλος που μπορούσε να αναλάβει ο ΟΑΣΕ, ενώ πλέον συζητιέται ανοιχτά η ένταξη στο ΝΑΤΟ), αλλά και για τον τρόπο συνεργασίας των δύο «συνιστώντων κρατών», όπως οι δύο πλευρές περιγράφονται από παλιότερα ακόμα ανακοινωθέντα συναντήσεων. Στην ουσία δόθηκε νέα ώθηση για τη δημιουργία «συνομοσπονδιακού» μορφώματος, όπως έχει γίνει π.χ. στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ναρκοθετώντας ακόμα περισσότερο τους όρους συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων, όλων όσοι ζουν στο νησί.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών «έχουμε δεύτερο, έχουμε τρίτο, έχουμε τέταρτο στόχο», κάτι που συζήτησε και σε νέα μακρά συνομιλία που ζήτησε και είχε με τον γγ του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, επαφές ενόψει της διάσκεψης είχε στην Αγκυρα ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο οποίος εκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν συνάντησε και τον αντιπρόεδρο της χώρας, Τζεβντέτ Γιλμάζ.
Σε δηλώσεις του ο Γιλμάζ είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «είναι μάταιο να επιδιώκεται μια λύση σε μια βάση που είναι παρωχημένη και δεν αντικατοπτρίζει τη συναίνεση των δύο πλευρών. Αν επιθυμούμε μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, αυτή μπορεί να βασιστεί μόνο στις πραγματικότητες του νησιού». Πρόσθεσε δε ότι «η αναγνώριση των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, με άλλα λόγια της κυριαρχικής του ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του, θα ανοίξει τον δρόμο προς τη λύση. Είναι αναμφίβολα επιθυμία όλων μας τα δύο γειτονικά κράτη του νησιού να ζήσουν πλάι πλάι, με καλές σχέσεις, και να συμβάλουν από κοινού στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Ως μια ελάχιστη εκδήλωση των εγγενών δικαιωμάτων, θα πρέπει να αρθεί η άδικη και απάνθρωπη απομόνωση που έχει επιβληθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά».