Την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και στη Λατινική Αμερική - όπου οξύνεται συνολικά η αναμέτρηση αμερικανικών και κινεζικών και άλλων ομίλων - επιβεβαιώνουν νέα «σενάρια» για τα σχέδια που μελετούν οι ΗΠΑ, ώστε να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στον Παναμά, του οποίου η Διώρυγα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διαμετακομιστικούς διαύλους διεθνώς.
Αμερικανικά ΜΜΕ όπως το NBC News και το CNN, επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση εξετάζει ειδικά την αξιοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων, έχοντας δώσει σχετικές οδηγίες στο μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Νότια Αμερική (τη SOUTHCOM, «νότια διοίκηση») να «καταρτίζει σχέδια για στενότερη συνεργασία με τις παναμέζικες δυνάμεις ασφαλείας». Ακόμα, τα ίδια ρεπορτάζ φέρουν τα κυβερνητικά επιτελεία στην Ουάσιγκτον να εξετάζει και το «λιγότερο πιθανό» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο «αμερικανικά στρατεύματα να καταλάβουν τη Διώρυγα του Παναμά διά της βίας».
Στο ίδιο ρεπορτάζ το NBC παρέθετε και επισημάνσεις της πρώην επικεφαλής της Southern Command, στρατηγού Λάουρα Ρίτσαρντσον, που, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σημείωσε ότι η Κίνα «παίζει παιχνίδι σε "μάκρος χρόνου"» και ότι υποστηρίζει οικονομικά σχέδια για την ανάπτυξη «χώρων και εγκαταστάσεων με διττή χρήση» που μπορούν μέσα σε σύντομο χρόνο να ανακατασκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. «Η Κίνα εμφανίζει τις επενδύσεις της ως ειρηνικές, αλλά στην πραγματικότητα πολλές εξυπηρετούν ως σημεία που μπορεί μελλοντικά να προσφέρουν πολλαπλή πρόσβαση σε τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας και κομβικά στρατηγικά σημεία στη θάλασσα».
Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν (ανώνυμα) στο Ρόιτερς ότι «ο αμερικανικός στρατός πρέπει να εργαστεί για να παρέχει επιλογές, για να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στη Διώρυγα του Παναμά». Ο ένας μάλιστα έκανε λόγο για σχετικό έγγραφο που ήδη κατατέθηκε επίσημα στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ (τον επόμενο μήνα αναμένεται να επισκεφτεί κι αυτός τον Παναμά) καλώντας τον στρατό να εξετάσει διάφορες επιλογές.
Από τη μεριά του, ο ΥΠΕΞ του Παναμά, Χαβιέ Μαρτίνες - Ατσα, δήλωσε ότι «σε περίπτωση απειλής, η μόνη που μπορεί να καλέσει άλλες για να προασπίσουν τη λειτουργία της είναι η χώρα μας».
Η σημασία της Διώρυγας αποτυπώνεται και στο ότι σήμερα πάνω από τα 2/3 του συνολικού όγκου εμπορευμάτων που μετακινούνται μέσω αυτής προέρχονται ή προορίζονται για τις ΗΠΑ.