Σάββατο 29 Μάρτη 2025 - Κυριακή 30 Μάρτη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δακτύλιος Αϊνστάιν

Στην εικόνα αυτή από το τηλεσκόπιο «Τζέιμς Γουέμπ» αποτυπώνεται ένα σπάνιο κοσμικό φαινόμενο, που ονομάζεται δακτύλιος Αϊνστάιν. Αυτό που φαίνεται καταρχήν ως ένας γαλαξίας παράξενου σχήματος, είναι στην πραγματικότητα δύο γαλαξίες, που απέχουν μεταξύ τους τεράστια απόσταση. Ο κοντινότερος βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας, ενώ ο πιο μακρινός φαίνεται να τυλίγεται γύρω από τον κοντινότερο, σχηματίζοντας έναν δακτύλιο.

Οι δακτύλιοι Αϊνστάιν προκύπτουν όταν το φως ενός πολύ μακρινού αντικειμένου κάμπτεται υπό τη βαρυτική επίδραση ενός μεγάλης μάζας αντικειμένου, που βρίσκεται στο ενδιάμεσο και λειτουργεί ως φακός. Ο χωροχρόνος καμπυλώνεται υπό την επίδραση ισχυρού βαρυτικού πεδίου, όπως αυτό ενός γαλαξία, και κατά συνέπεια το φως, που ταξιδεύει μέσα σε αυτόν, καμπυλώνεται επίσης. Το φαινόμενο είναι ορατό μόνο σε αστρονομική κλίμακα.

Οταν το αντικείμενο που η εικόνα του περνάει μέσα από τον «φακό» και ο ίδιος ο «φακός» είναι ακριβώς στην ευθεία παρατήρησης, το αποτέλεσμα είναι ο χαρακτηριστικός δακτύλιος Αϊνστάιν, που εμφανίζεται είτε ως πλήρης κύκλος (όπως εδώ) ή τόξο κύκλου γύρω από το αντικείμενο - φακός. Τέτοιες τυχαίες κοσμικές διατάξεις είναι ιδανικά εργαστήρια για τη διερεύνηση γαλαξιών, που είναι πολύ μακρινοί και αχνοί ώστε να μελετηθούν αλλιώς.

Ο γαλαξίας - φακός σε αυτόν τον δακτύλιο Αϊνστάιν είναι ένας ελλειπτικός γαλαξίας, όπως αποκαλύπτεται από τον φωτεινό πυρήνα και το ομαλό χωρίς χαρακτηριστικά σώμα του, που ανήκει στο σμήνος γαλαξιών SMACSJ0028.2-7537. Ο μακρινός γαλαξίας είναι σπειροειδής και χάρη στη μεγέθυνσή του φαίνονται σε αυτόν ακόμη και αστρικά σμήνη και σχηματισμοί αερίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ