Με φόντο την καταδίκη της Λεπέν και τις έντονες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα
Ως «υπεράσπιση της γαλλικής δημοκρατίας» παρουσιάζει η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) τις διαμαρτυρίες που διοργανώνει ενάντια στην ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στην ηγέτιδα της RN, Μαρίν Λεπέν, με κατηγορίες για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ - μια δικαστική απόφαση που ρίχνει κι άλλο «νερό στον μύλο» των έντονων διεργασιών στο γαλλικό αστικό πολιτικό σύστημα.
Ο πρόεδρος της RN, Ζ. Μπαρντελά, ισχυρίστηκε ότι η διαδήλωση που θα γίνει στο Παρίσι την Κυριακή «δεν είναι επίδειξη δύναμης, αντιθέτως, είναι μια πολύ σαφής και βαθιά υπεράσπιση του κράτους δικαίου και της γαλλικής δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα είναι μια κινητοποίηση όχι κατά, αλλά υπέρ της γαλλικής δημοκρατίας». «Μας φαίνεται αναγκαίο (...) να μπορέσουμε να απευθυνθούμε απευθείας στους Γάλλους μέσω των ομιλιών που θα εκφωνηθούν την Κυριακή, παρουσία όλων των στελεχών μας, των βουλευτών και των ακτιβιστών μας», πρόσθεσε.
Η ίδια η Μ. Λεπέν, η οποία προετοίμαζε την υποψηφιότητά της με την RN για τις προεδρικές εκλογές του 2027 και σταθερά προηγείται στις δημοσκοπήσεις, επανήλθε με νέες δηλώσεις της, καταγγέλλοντας «παρέμβαση δικαστών στις προεδρικές εκλογές του 2027».
Επιτέθηκε δε στο «κατεστημένο», που όπως είπε «έριξε μια πυρηνική βόμβα», ενώ κατέληξε: «Αν καταφεύγουν σε τέτοια ακραία μέτρα εναντίον μας, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα να κερδίσουμε τις εκλογές (...) Θα είμαστε εκεί μέχρι τη νίκη».
Αντιδρώντας, ο ένας από τους δύο ανώτατους δικαστικούς της Γαλλίας, Ρεμί Ειντς, ισχυρίστηκε ότι «η δικαιοσύνη δεν είναι πολιτική, η απόφαση αυτή δεν είναι πολιτική απόφαση, αλλά δικαστική, και ελήφθη από τρεις ανεξάρτητους, αμερόληπτους δικαστές (...) κατ' εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφισθεί από την εθνική αντιπροσωπεία». Χαρακτήρισε ακόμα «απαράδεκτες» τις «πολύ προσωπικές επιθέσεις κατά δικαστών και τις απειλές που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ποινικής δίωξης».
Από τη μεριά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, δήλωσε ότι «η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» και «οι δικαστές πρέπει να προστατευτούν». Οπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφί Πριμά, ο Μακρόν συμπλήρωσε ότι η Λεπέν έχει όπως οι Γάλλοι πολίτες δικαίωμα στην άσκηση έφεσης.
Στο μεταξύ, το Εφετείο του Παρισιού ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν τρεις εφέσεις για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Λεπέν και ότι θα είναι σε θέση να εκδώσει την απόφασή του «το καλοκαίρι του 2026» (οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία προβλέπεται να διεξαχθούν το 2027).
Η δε δικαστής που επέβαλε την ποινή στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στην Λεπέν, Μπενεντίκτ ντε Περτουί, τέθηκε υπό αστυνομική προστασία μετά από απειλές κατά της ζωής της που δέχτηκε.
Ο Κριστόφ Σουλάρ, πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δήλωσε σχολιάζοντας τις απειλές κατά της ντε Περτουί ότι η γαλλική δημοκρατία βιώνει μια «ανησυχητική στιγμή» και ότι «η επίθεση στο δικαστικό σύστημα δεν είναι μόνο επίθεση στους δικαστές, αλλά και στα θεμέλια της δημοκρατίας μας».
Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις για την καταδίκη Λεπέν - ειδικά την ποινή στέρησης των πολιτικών της δικαιωμάτων - συνεχίζονται. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μίλησε για «βαριά απόφαση», προσθέτοντας ότι «κανείς από όσους ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία δεν μπορεί να πανηγυρίζει για μία απόφαση που πλήττει την ηγέτιδα ενός μεγάλου κόμματος και στερεί τη δυνατότητα αντιπροσώπευσης σε εκατομμύρια πολίτες».
Αλλά και ο (προερχόμενος από τη Φόρτσα Ιτάλια) ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Αντ. Ταγιάνι, είπε ότι «η άποψή μου είναι πως όλοι οι πολίτες είναι αθώοι μέχρι την τελική κρίση της δικαιοσύνης (...) η απόφαση να γίνει χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού είναι κάπως ιδιαίτερη, διότι δεν πρόκειται για ένα επικίνδυνο άτομο».