Με την επιβολή του περιοριστικού όρου της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας της, μία φορά τον μήνα, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η απολογία της διευθύντριας της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών στον εφέτη ανακριτή Λάρισας. Η εν λόγω κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.
Στην πολύωρη κατάθεσή της η κατηγορούμενη απολογήθηκε με υπόμνημα και δέχτηκε τις ερωτήσεις του εφέτη ανακριτή που διερευνά την υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορούμενη αρνήθηκε τις κατηγορίες που της επιρρίπτονται και φέρεται να μετατόπισε τις ευθύνες στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.
Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή αναμένεται να προσέλθει στον ανακριτή για να απολογηθεί ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών την περίοδο του εγκλήματος, ο οποίος κατηγορείται κι αυτός για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για μια σειρά άλλων πλημμελημάτων, με σημαντικότερο αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών του εγκλήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση και άλλες αστικές δυνάμεις, δηλαδή της εγκληματικής πολιτικής της κατάτμησης του ΟΣΕ, της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης για τα κέρδη των ομίλων, στο πλαίσιο της οποίας τα μέτρα ασφάλειας θεωρούνται κόστος.
Με τη συνδρομή και των αστικών ΜΜΕ, που προβάλλουν τις αντιφάσεις των διαφόρων εκθέσεων και πορισμάτων για την πυρόσφαιρα μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων (ενώ αναμένεται η έκθεση του ΕΜΠ και της Πυροσβεστικής), και επίσης με μπαράζ ρεπορτάζ για το μπάχαλο στον ΟΣΕ, μέσα από διαλόγους σταθμαρχών, βασική επιδίωξη είναι η προσοχή να πέσει μόνο στις ατομικές ευθύνες για να «μπαζωθούν» τα πραγματικά αίτια, η κατάσταση που διαχρονικά συνδιαμόρφωσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ.
Στο ίδιο πλαίσιο, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δ. Βερβεσό, ο οποίος απάντησε στις αιτιάσεις ότι απέκρυψε έκθεση «που απέδιδε την έκρηξη στα έλαια σιλικόνης», με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη να επικαλείται τον θεσμικό ρόλο του πρώτου και να ζητά εξηγήσεις.