Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ
Και τυπική κατάργηση του ειδικού κεφαλαίου

Από τις 28 του Ιούνη οι εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να διαθέτουν ελεύθερα τα 312 δισ. δραχμές, που είχαν δεσμευτεί μέχρι το 1993 στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη χρηματοδότηση της βιοτεχνίας με ευνοϊκούς όρους

Καταργείται και τυπικά από τις 28 του Ιούνη το ειδικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της βιοτεχνίας, με επιδοτούμενο επιτόκιο, το οποίο είχε δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι το έτος 1993 από την υποχρέωση των εμπορικών τραπεζών να δεσμεύουν ένα μέρος των καταθέσεών τους. Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία αναφέρεται: «Καταργείται από την 28η Ιουνίου 2002 η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα να τηρούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος το αδιάθετο υπόλοιπο των κεφαλαίων τους, που προορίζεται για τη χρηματοδότηση βιοτεχνικών επιχειρήσεων με βάση την απόφ. Ν.Ε. 197/11/3.4.1978». Πρόκειται, στην ουσία, για μια ακόμη απόφαση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζίτες να αξιοποιούν ελεύθερα -- με τοκογλυφικούς όρους -- και τα ειδικά κεφάλαια που είχαν δεσμευτεί με σκοπό τη στήριξη της βιοτεχνίας, σε μια περίοδο που οι πραγματικά μικρομεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις οδηγούνται σε αφανισμό από τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα.

Η ειδική ρύθμιση για τη χρηματοδοτική υποστήριξη της ανάπτυξης των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων με προνομιακούς όρους -- μεταξύ των οποίων η παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τμήμα των χορηγούμενων δανείων καθώς και η επιδότηση του επιτοκίου -- είχε θεσμοθετηθεί το 1966. Το πρώτο βήμα για την κατάργηση της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης για τη βιοτεχνία έγινε στην περίοδο 1991-1992 όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ απάλλαξε τις τράπεζες από την υποχρέωση να δεσμεύουν ένα μέρος των καταθέσεών τους και να το διαθέτουν για τη χρηματοδότηση της βιοτεχνίας, με επιδοτούμενο από το κράτος επιτόκιο. Το δεύτερο βήμα έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που την 1-1-2002 κατάργησε πλήρως την επιδότηση επιτοκίου των δανείων που χορηγούνταν από τις εμπορικές τράπεζες σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Και τώρα γίνεται το τρίτο και τελευταίο βήμα, με την πλήρη κατάργηση των ειδικών κεφαλαίων για τη βιοτεχνία, που παραμένουν από το έτος 1993 καθηλωμένα στο ποσόν των 312 δισ. δραχμών.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να επαναφέρει την επιδότηση του επιτοκίου για τη χρηματοδότηση της βιοτεχνίας (κάποτε το κυβερνών κόμμα αποκαλούσε τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις «ραχοκοκαλιά της οικονομίας») προχώρησε στην πλήρη κατάργηση αυτού του ειδικού κεφαλαίου (λογαριασμού), που συνέβαλε αρκετά στη στήριξη των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Με τη χτεσινή απόφαση, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας λύνουν τα χέρια στους τραπεζίτες να αξιοποιήσουν ελεύθερα και κερδοσκοπικά και τα περίπου 312 δισ. δραχμές, στα οποία ανέρχονταν το 1993 οι δεσμευμένες καταθέσεις των τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη χρηματοδότηση των βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Το επιχείρημα που προβάλλεται για την κατάργηση του ειδικού κεφαλαίου χρηματοδότησης των βιοτεχνιών είναι πως «οι συνθήκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια» και επικαλούνται τη μείωση των επιτοκίων και τα κοινοτικά κονδύλια που δίνονται από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης σε «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», στα οποία αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Η αλήθεια είναι πως οι συνθήκες χρηματοδότησης των βιοτεχνικών επιχειρήσεων έχουν πράγματι μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά προς το χειρότερο. Οσον αφορά στα ειδικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» που δίνονται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους με αξιόλογες επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις επιτοκίου, στα οποία αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομίας, αποτελεί κοινό μυστικό ότι αυτά τα χρήματα διατίθενται σε μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα και θεωρούνται για την ΕΕ «μικρομεσαίες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ