Ο οξυμένος ανταγωνισμός Ισραήλ και Τουρκίας στη Συρία της κυβέρνησης τζιχαντιστών του «Προέδρου» Αχμεντ αλ Σαράα λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και αυξάνει τις απειλές και τα πλήγματα σε βάρος του συριακού λαού, που ταλανίζεται στο βορειοανατολικό τμήμα από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις Κούρδων μαχητών και φιλότουρκων μισθοφόρων ή και τουρκικών στρατευμάτων.
Η ανησυχητική κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων σε Δαμασκό, Χάμα και Χομς την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη δεν περιορίστηκε σε αεροπορικές επιδρομές, που είχαν ως στόχο τη διάλυση υποδομών σε δύο αεροπορικές βάσεις (βάση Τ-4 και βάση της επαρχίας Χάμα) για να εμποδίσουν την προσγείωση τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών και την ανάπτυξη drones και αντιαεροπορικών συστημάτων που θα αποτρέψουν μελλοντικές επιδρομές από το Ισραήλ. Η κλιμάκωση αυτή συνοδεύτηκε και από χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων, στα περίχωρα της πόλης Νάουα στη νότια επαρχία Νταράα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον εννιά Σύρων από ισραηλινά πυρά, αλλά και από την ωμή απειλή του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Ισραελ Κατς, πως θα συνιστά αιτία πολέμου μία μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Συρίας και Τουρκίας ειδικά σε περιοχές όπως η Παλμύρα ή οι επαρχίες Χομς, Χάμα και Νταράα.
«Κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει η Συρία τουρκικό προτεκτοράτο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους», δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Γκ. Σάαρ, αναφερόμενος στην κυβέρνηση δήθεν «μετριοπαθών» τζιχαντιστών του «Προέδρου» Σαράα, προσθέτοντας: «Προειδοποιώ τον Σύρο ηγέτη Τζολάνι: Αν επιτρέψεις σε εχθρικές δυνάμεις να εισέλθουν στη Συρία και να απειλήσουν τα ισραηλινά συμφέροντα ασφαλείας, θα πληρώσεις βαρύ τίμημα».
Την ίδια ώρα το συριακό υπουργείο Εξωτερικών των τζιχαντιστών του Σαράα μίλησε για «αδικαιολόγητη κλιμάκωση» και «εσκεμμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης» σε ταύτιση με ανάλογη αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που κάλεσε την Παρασκευή 4/4 το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές στη Συρία. Την ίδια μέρα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε αποκλειστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος προσπάθησε (μάλλον μάταια) να καθησυχάσει το Ισραήλ, δηλώνοντας πως η Αγκυρα «δεν θέλει καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία» και πως οι ενέργειες του Ισραήλ στο συριακό έδαφος «ανοίγουν δρόμο για μελλοντική περιφερειακή αστάθεια». Εδωσε δε «πράσινο φως» στην κυβέρνηση Σαράα να προχωρήσει εάν θελήσει σε σχέσεις με το Ισραήλ, λέγοντας πως «εάν η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό θέλει να έχει συγκεκριμένες κατανοήσεις με το Ισραήλ, που όπως και η Τουρκία είναι γείτονας της Συρίας, τότε αυτό είναι δική της υπόθεση». Στη συνέχεια ο Χακάν (για το θεαθήναι) κατήγγειλε τις «γενοκτονικές επιθέσεις» του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, αξιοποιώντας τον πόλεμο στη Γάζα ως περαιτέρω μοχλό προώθησης των τουρκικών συμφερόντων στην περιοχή. Σχολίασε και τις απειλές των ΗΠΑ στο Ιράν, λέγοντας πως «πρέπει να επιλυθούν με διπλωματία» οι διαφορές και πως η Τουρκία «δεν επιθυμεί να δει καμία επίθεση σε βάρος του γειτονικού της Ιράν».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ από την πλευρά της προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, επιδιώκοντας διαπραγμάτευση (άμεσα ή έμμεσα) υπό την απειλή ευθείας επίθεσης σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια αλλά και για στενούς συμμάχους της στον Περσικό, όπου υπάρχουν πολλές αμερικανικές βάσεις).
Οι ΗΠΑ, που διαθέτουν στην περιοχή της Ερυθράς ήδη το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», κατευθύνουν προς την περιοχή και ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, το «USS Carl Vinson» και την αρμάδα του σε πλήρη συνεννόηση με το Ισραήλ. Παράλληλα εντείνουν καθημερινά τις αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές υπό την κυριαρχία των αντικαθεστωτικών Σιιτών Χούθι στην Υεμένη, αυξάνοντας την πίεση κατά των στενών συμμάχων του Ιράν στην περιοχή, όπου κατευθύνθηκαν στα μέσα της βδομάδας και τέσσερα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-2 από την αμερικανο-βρετανική στρατιωτική βάση της ατόλης Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Παρνέλ απαντά πως με την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «προωθείται η περιφερειακή σταθερότητα, αποτρέπεται η επιθετικότητα και προστατεύεται η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της ελεύθερης ροής εμπορίου στην περιοχή».
Η σαφής αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και οι απειλές έναντι του Ιράν δεν περνούν απαρατήρητες από τη Ρωσία, που μέσα στις τελευταίες 10 μέρες έχει εκφράσει (τουλάχιστον δύο φορές) την αντίθεσή της στα πιθανά αμερικανικά σχέδια επίθεσης στην Τεχεράνη. «Η χρήση στρατιωτικής βίας κατά του Ιράν και η απειλή καταφοράς πλήγματος στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα ήταν παράνομη και απαράδεκτη», τόνισε μεσοβδόμαδα ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ κατά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του Ματζίντ Ραβανχί, προειδοποιώντας πως μπορούν να προκαλέσουν «μεγάλης κλίμακας και μη αναστρέψιμες συνέπειες» στη Μέση Ανατολή και διεθνώς.