Παραμένουν και πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Πύργου (ΕΟ74) λόγω των συνεχών κατολισθήσεων, αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.
Τα τελευταία περιστατικά, τον Μάρτη και τον Απρίλη, όπου από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός ή και απώλεια ζωής, έχουν εντείνει την αγανάκτηση των κατοίκων, οι οποίοι προετοιμάζουν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.
Εξαιτίας των κατολισθήσεων στον δρόμο - καρμανιόλα ΕΟ74 η περιοχή της Γορτυνίας έχει κοπεί στα δύο, ενώ οι κάτοικοι της γύρω περιοχής δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις πιο απλές καθημερινές τους δουλειές.
Η δε γενικότερη οδική υποδομή είναι άκρως προβληματική, αφού οι παράδρομοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο όγκο οχημάτων, δεδομένης της εξίσου απαράδεκτης κατάστασης στον παραλίμνιο δρόμο που συνδέει τις περιοχές Τροπαίων - Κοντοβάζαινας με την Εθνική Οδό Πατρών - Τρίπολης (111), καθώς και στον Λουτρών - Δημητσάνας, που δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη κυκλοφορίας μεγάλων οχημάτων. Ακόμα χειρότερα εμποδίζεται η διακομιδή ιατρικών περιστατικών από το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, γεγονός που θέτει την υγεία των κατοίκων της περιοχής σε μεγάλο κίνδυνο.
Η παραπάνω απαράδεκτη κατάσταση είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα των αποτελεσμάτων της απαράδεκτης πολιτικής κόστους - οφέλους που διέπει την ΕΕ, την κυβέρνηση της ΝΔ και όλες τις προηγούμενες, αφού ο συγκεκριμένος οδικός άξονας είναι «μη επιλέξιμος» προς χρηματοδότηση, λόγω «ανταποδοτικότητας».
«Ανταποδοτική» άλλωστε για την ΕΕ γίνεται η επισκευή και συντήρηση μιας οδικής αρτηρίας όταν εγγυάται το κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα εμπλακούν, όπως και όταν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της λεγόμενης στρατιωτικής κινητικότητας για ιμπεριαλιστικούς πολέμους στους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει τον λαό (π.χ. με τη διέλευση βαρέων στρατιωτικών οχημάτων). Την ώρα που προκλητικά δίνονται μέσω του «ReArm Europe» 800 δισ. για την πολεμική βιομηχανία και προωθούν περικοπές ακόμα και από το λεγόμενο Ταμείο Συνοχής, οι λαϊκές ανάγκες στην Αρκαδία, όπως και σε όλη την Ελλάδα, για σύγχρονους, ασφαλείς οδικούς άξονες, αποτελούν σταθερά «περιττό κόστος».
Λύση δεν αποτελεί να πληρώσει πάλι ο λαός μέσω των ήδη πενιχρών οικονομικών των δήμων, στερούμενος άλλες ανάγκες του, αλλά να δοθούν όλα τα απαιτούμενα κονδύλια από τον πακτωλό των δισ. για την πολεμική προετοιμασία και τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:
«Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται:
- Στο κατεπείγον αίτημα των κατοίκων της Αρκαδίας, των μαζικών φορέων τους, για άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση του ζωτικού έργου της Εθνικής Οδού Τρίπολης - Πύργου στο τμήμα Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία, με παράκαμψη των Λαγκαδίων.
- Στο γεγονός ότι η πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων με βάση το κόστος - όφελος αφήνει κρίσιμες για τη ζωή και την καθημερινότητα του λαού οδικές αρτηρίες ασυντήρητες, ανολοκλήρωτες και τελικά επικίνδυνες για τη ζωή και την ασφάλειά του».