«Εξπρές» αναγγελία ίδρυσης παραρτήματος του ΑΠΘ στην Πάφο
Την ίδρυση παραρτήματος του ΑΠΘ στην Πάφο προωθούν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές, στο όνομα της «εξωστρέφειας, διεθνοποίησης του ιδρύματος και των εθνικών, γεωστρατηγικών δεσμών με την Κύπρο».
Η πρωτοβουλία προχωράει μετά από πρόσκληση του δημάρχου της Πάφου και τη συνδρομή του δήμου στην παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων. Ετσι προτάθηκε η δημιουργία παραρτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην πόλη της Πάφου με δυνατότητα προσφοράς, σε πρώτο στάδιο, προγραμμάτων σπουδών στο πλαίσιο τριών Σχολών. Και οι εγκαταστάσεις που προτείνονται για τη στέγαση και λειτουργία τους έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν 20 άτομα διοικητικό προσωπικό, 20 άτομα ακαδημαϊκό προσωπικό και περίπου 800 φοιτητές ανά εξάμηνο.
Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΠΘ καταγγέλλει ότι ο σχεδιασμός των πρυτανικών αρχών εντάσσεται στο πλαίσιο της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ότι η ίδρυσή του θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη βεβαρυμμένη κατάσταση στο ΑΠΘ και καλεί τους πανεπιστημιακούς στις Συνελεύσεις των Τμημάτων να απορρίψουν την πρόταση και να δυναμώσουν τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ αναφέρει: «Αυτό που "ξέχασαν" να αναφέρουν στην παρουσίασή τους, η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στις Συνελεύσεις των Τμημάτων, είναι ότι το εν λόγω παράρτημα βάσει του άρθρου 6 του Ν.4957/2022 θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει "αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από ιδιωτικούς πόρους, πόρους του ΕΛΚΕ και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας" του ΑΠΘ. Πρόκειται δηλαδή για καθαρή επιχειρηματική δραστηριότητα του ΑΠΘ στην αλλοδαπή, όμοια με αυτή των υπό ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, τα οποία το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας έχει καταδικάσει με τις πολύμηνες κινητοποιήσεις και αγώνες της πριν έναν χρόνο.
Η "διεθνοποίηση" των ΑΕΙ αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΕΕ και του αποκαλούμενου Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Αφορά στη - για εμπορικούς και γεωπολιτικούς λόγους - προσέλκυση φοιτητών/πελατών από το εξωτερικό και υλοποιείται με πλείστους τρόπους μεταξύ των οποίων (α) η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (π.χ. Ιατρική ΑΠΘ), (β) η ίδρυση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με πανεπιστήμια του εξωτερικού και χρηματοδοτική υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (η σχετική πρόσκληση βρίσκεται σε εξέλιξη με δεκάδες προτάσεις από το ΑΠΘ να έχουν ήδη κατατεθεί) και (γ) η ίδρυση παραρτημάτων ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό (ήδη το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ ανακοίνωσαν ίδρυση παραρτημάτων στην Κύπρο, ενώ το ΔΠΘ και το Παν. Πατρών προσανατολίζονται στην ίδρυση παραρτημάτων στην Αίγυπτο). Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των πρωτοβουλιών "διεθνοποίησης και εξωστρέφειας" των ΑΕΙ, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η προσέλκυση πόρων στο όνομα της οικονομικής αυτοτέλειας και χρηματοδοτικής εγκατάλειψης των ΑΕΙ στη χώρα μας».