Τρίτη 15 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προσανατολίζονται σε συμφωνία «Αμυνας και Ασφάλειας»

Θα άνοιγε τον δρόμο σε βρετανικές πολεμικές βιομηχανίες να συμμετέχουν στις κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες όπλων

Σε μια συμφωνία «Αμυνας και Ασφάλειας» με την ΕΕ κατευθύνεται η Βρετανία, κάτι που θα επέτρεπε στις βρετανικές εταιρείες όπλων να συμμετέχουν στα δάνεια της ΕΕ για κοινές προμήθειες όπλων στην Ευρώπη.

Από τα 800 δισ. ευρώ που προορίζονται για το πρόγραμμα εξοπλισμών «ReArm Europe», τα 150 δισ. θα είναι μέσω δανεισμού και ο όρος που βάζει η Κομισιόν είναι αυτά να δαπανηθούν για αγορές από βιομηχανίες όπλων εντός ΕΕ. Αλλα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούσαν να ενταχθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάψουν «συμφωνία ασφαλείας» με την ΕΕ. Ετσι, το «αμυντικό» σύμφωνο θα επιτρέψει στις βρετανικές πολεμικές βιομηχανίες - πολλές από τις οποίες έχουν στενούς δεσμούς με ιταλικές, γερμανικές, σουηδικές και άλλες πολεμικές βιομηχανίες της ΕΕ - να συμμετάσχουν.

Ο «συνασπισμός των προθύμων», με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Βρετανία, άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας, τον επόμενο μήνα, σε μια Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ την οποία θα φιλοξενήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ - την πρώτη τέτοια συνάντηση μετά το Brexit, αναφέρουν οι «Financial Times».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παγκόσμια αναταραχή που προκλήθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ μεγαλώνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να υπογράψει ένα σύμφωνο «Αμυνας και Ασφάλειας» με τη Βρετανία.

«Στην Αμυνα, οι Βρετανοί είναι κατά βάση πίσω στη σκηνή», είπε διπλωμάτης της ΕΕ. «Χρειαζόμαστε αυτήν τη συμφωνία για να το επιβεβαιώσουμε».

Οι πρέσβεις της ΕΕ συναντήθηκαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής της Συνόδου Κορυφής, με τέσσερις διπλωμάτες να λένε ότι η πλειοψηφία των πρωτευουσών ζήτησε να υπογραφεί αυτό το σύμφωνο «Αμυνας και Ασφάλειας», εκτός από μια ευρύτερη δήλωση για γεωπολιτικά ζητήματα.

Σε ένδειξη του στενού συντονισμού τους, την περασμένη βδομάδα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Χίλι συνδιοργάνωσε με τον Γάλλο ομόλογό του μια συνάντηση του «συνασπισμού των προθύμων» στις Βρυξέλλες, ενώ ακολούθησε η συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» για την Ουκρανία, υπό την προεδρία του Χίλι και του Γερμανού ομολόγου του.

Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο η Βρετανίδα υπουργός οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στη Βαρσοβία, για να υποστηρίξει «την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Οι πρωτεύουσες της ΕΕ στοχεύουν επίσης στην οριστικοποίηση άλλων δύο συμφωνιών με τη Βρετανία, που θα καλύπτουν θέματα όπως η Ενέργεια, η μετανάστευση και η αλιεία.

Το τελευταίο είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τη Γαλλία, τη Δανία και ορισμένα άλλα παράκτια κράτη - μέλη της ΕΕ, που θέλουν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στα βρετανικά ύδατα μετά τη λήξη της υπάρχουσας συμφωνίας, το 2026.

Η γαλλική θέση, που επαναδιατυπώθηκε κατά τη συζήτηση των πρέσβεων της ΕΕ την Παρασκευή, είναι ότι οποιαδήποτε ώθηση από το Ηνωμένο Βασίλειο να επαναδιαπραγματευτεί το επίπεδο πρόσβασης της ΕΕ στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα θα θόλωνε τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της «Αμυνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ