Στην τελική ευθεία για την απεργιακή Πρωτομαγιά, κορυφώνονται και οι εκδηλώσεις σωματείων και φορέων σε όλη τη χώρα. Μια πολύμορφη δράση που αγκαλιάζει χώρους δουλειάς και κλάδους, μεταφέροντας πλατιά τα μηνύματα του κορυφαίου αγωνιστικού σταθμού της εργατικής τάξης.
Αύριο Σάββατο η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών (ΕΛΕΠΑ) και το Σωματείο Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής οργανώνουν εκδήλωση - προβολή ταινίας στις 8 μ.μ. (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
Την Κυριακή 27 Απρίλη:
-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ οργανώνουν κοινή εκδήλωση, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).
-- Σε ανοιχτή συνεδρίαση καλεί το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζόμενων στο Φάρμακο - Καλλυντικό, στις 12 μ. στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα). Καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου και εργαζόμενους, ώστε να οργανωθεί καλύτερα η μάχη για την επιτυχία της απεργίας.
Τριήμερες εκδηλώσεις από 29 - 30 Απρίλη έως 1η Μάη στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας οργανώνουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του νησιού. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον συνδικαλιστή Γιώργη Παπαμιχαήλ, πρόεδρο των Σωματείων Φτυαριστών και Σιτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος ήταν ένας από τους 200 που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα λειτουργήσουν έκθεση διεθνιστικών ιστορικών αφισών για την 1η Μάη, έκθεση εικαστικών έργων με θέμα «Τέχνη και Αντίσταση 1936 - 1950», έκθεση βιβλίου και δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά.
Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής: Τρίτη 29 Απρίλη: Στις 6.30 μ.μ. ομιλία με θέμα «Γιώργης Παπαμιχαήλ, φάρος της ταξικής πάλης» και στις 7 μ.μ. προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, που αναφέρεται στους 200 εκτελεσθέντες στην Καισαριανή. Τετάρτη 30 Απρίλη: Στις 6.30 μ.μ. προβολή του ντοκιμαντέρ «Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση» και παρουσίασή του από την σκηνοθέτη του, Ι. Ευθυμίου, και στις 7.30 μ.μ. ομιλία από τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με θέμα «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Την Πέμπτη 1η Μάη οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ. στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας.
Σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και εργατικά σωματεία πραγματοποιούν οργανωμένη επίσκεψη - ξενάγηση στην 3η Εικαστική Εκθεση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, με θέμα «Αλληλεγγύη στους λαούς και στα παιδιά των πολέμων και της προσφυγιάς», στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο «Γιώργος & Λένα Γουργιώτη».
Αύριο Σάββατο η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε εκδήλωση στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
Την Κυριακή 27 Απρίλη:
-- Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας πραγματοποιεί, στις 7 μ.μ. στους Κουραμάδες, εκδήλωση τιμής και μνήμης στον δάσκαλο Κώστα Χυτήρη Κουραμαδίτη, έναν από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.
Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία της Αρτας να τιμήσουν τη μνήμη των συναδέλφων που χάθηκαν στον αγώνα για το μεροκάματο. Στις 10.30 π.μ. κατάθεση στεφάνων έξω από το εργοστάσιο «Ηπειρος», στη μνήμη του Χρήστου Ζορμπά και του Δημήτρη Κακιώνη. Στις 11 π.μ. εκδήλωση στον δρόμο Αρτας - Φιλοθέης, στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο διανομέας Γιώργος Γούντζας εν ώρα εργασίας.
Τη Δευτέρα 28 Απρίλη:
-- Το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης καλεί σε Γενική Συνέλευση, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
-- Το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Union» (αφιερωμένο στην ίδρυση σωματείου από τους εργαζόμενους της «Amazon»), στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Βέτλανς» στη Νάουσα.
-- Στην Πάτρα, ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Αχαΐας οργανώνει στις 7 μ.μ. στον πολυχώρο εκδηλώσεων της Ιχθυόσκαλας εκδήλωση με προβολή ταινίας και ζωντανή μουσική από την ορχήστρα «Bandarte», αφιερωμένη στους αγώνες του λαού μας και στο σπουδαίο έργο του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος».
Την Τρίτη 29 Απρίλη:
-- Στα Τρίκαλα, στις 7.30 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Εργατικά "ατυχήματα" - Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Κατσίβελος, πρόεδρος του Σωματείου Λογιστών, και ο Νίκος Καλυβιώτης, τεχνικός Ασφαλείας.
-- Στη Λάρισα, στις 8.30 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου «Τάκης Τσιόγκας».
Την Τετάρτη 30 Απρίλη:
-- Η κινηματογραφική ομάδα της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, «cine-ΕΝΙΘ», προβάλλει την ταινία «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», στις 8 μ.μ. στο «Φαργκάνη Artbox Theater».
-- Σωματεία και φορείς του νομού Σερρών οργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
-- Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Lundlow: Οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», στις 8 μ.μ. στα γραφεία του.