Ενώ η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για «ανισορροπία» στις σχέσεις με τους εμπορικούς της εταίρους
Η Ουάσιγκτον «επιδιώκει την ανατροπή της υπάρχουσας παγκόσμιας οικονομικής και εμπορικής τάξης μέσα από τους δασμούς (...) αναπτύσσοντας ηγεμονικές φιλοδοξίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, Φου Κονγκ, κατηγορώντας ακόμα τις ΗΠΑ ότι επιδίδονται σε «εκφοβισμό» με «πρόσχημα την αμοιβαιότητα και τη δικαιοσύνη».
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη συζήτηση στο ΣΑ «χάσιμο χρόνου για τα μέλη του» και «παράδειγμα της προσπάθειας του Πεκίνου να εκμεταλλευτεί το πολυμερές σύστημα προς όφελος των δικών του οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, αλλά και των συμφερόντων του στην ασφάλεια».
Ενδιαφέρον είχαν και οι επισημάνσεις που έκανε για την οικονομία της Κίνας και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, που είπε: «Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η κινεζική οικονομία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την κατανάλωση και στρέφεται προς τη μεταποίηση. Το οικονομικό σύστημα της Κίνας, με ανάπτυξη που καθοδηγούν κυρίως οι μεταποιητικές εξαγωγές, θα συνεχίσει να δημιουργεί ακόμα πιο σοβαρές ανισορροπίες στις σχέσεις με τους εμπορικούς της εταίρους αν επιτραπεί σε αυτό το καθεστώς να συνεχιστεί», ενώ κατέληξε: «Η Κίνα χρειάζεται να αλλάξει. Το γνωρίζει ότι πρέπει να αλλάξει, όλοι το γνωρίζουμε και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να αλλάξει, γιατί κι εμείς χρειαζόμαστε επανεξισορρόπηση».
Στο μεταξύ, ο (Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ) Τραμπ ισχυρίστηκε επίμονα ότι χτες έγινε συνάντηση ανάμεσα σε διαπραγματευτές των δύο πλευρών, μιλώντας και για «ενεργείς» συζητήσεις που θα πραγματοποιούνται «κάθε μέρα».
Είχαν προηγηθεί, τις τελευταίες μέρες, νέες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εκατέρωθεν σαρωτικοί δασμοί και στην αμερικανική οικονομία. Τα σημερινά επίπεδα των δασμών χαρακτήρισε άλλωστε «μη βιώσιμα» και ο Μπέσεντ, που πρόσθεσε πάντως ότι προϋπόθεση για συνομιλίες είναι η αμοιβαία μείωση δασμών.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Στίβεν Μιράν, δήλωσε «αισιόδοξος αναφορικά με μια συμφωνία με την Κίνα και αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ρίξουμε λίγο τη θερμοκρασία».
Στο μεταξύ, δημοσίευμα των «Financial Times» ανέφερε ότι ο Τραμπ εξετάζει εξαιρέσεις από τους δασμούς για εισαγωγές εξαρτημάτων αυτοκινήτων, επειδή υπάρχει μεγάλη πίεση για τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που σε μεγάλο τους μέρος προμηθεύονταν ως τώρα από μονάδες παραγωγής σε άλλες χώρες πολλά εξαρτήματα.
Από τη μεριά του κινεζικού ΥΠΕΞ, πάντως, ο εκπρόσωπός του, Γκου Ζιακούν, δήλωσε χτες ότι «η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διεξάγει διαβουλεύσεις ή διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δασμούς».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τραμπ επέκρινε χτες έντονα και τις «συστάσεις» της κινεζικής κυβέρνησης προς κινεζικές εταιρείες «να αναστείλουν οποιαδήποτε αγορά εξοπλισμού και εξαρτημάτων αεροσκαφών από αμερικανικές εταιρείες». Η οδηγία αυτή φέρεται να ασκεί ήδη σοβαρή πίεση στον αεροναυπηγικό κολοσσό «Boeing». «Αυτό είναι απλώς ένα μικρό παράδειγμα αυτού που εδώ και χρόνια η Κίνα κάνει στις ΗΠΑ», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος που κάλεσε την «Boeing» να «κατηγορήσει την Κίνα για αθέτηση πληρωμών».