Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Το κόλπο»

Ατάραχος, ήρεμος, ψύχραιμος μπροστά στην ένταση και την πρόκληση κάθε κινδύνου.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος είναι μάστορας στην τέχνη της κλοπής και της απάτης. Κανένας δεν μπορεί να κλέψει καλύτερα από τον βετεράνο και πρώην κατάδικο Τζον Μουρ.

Μόνο που το μέλλον του διαγράφεται σκοτεινό, όταν το πρόσωπό του αποτυπώνεται σε μια κάμερα ασφαλείας.

Ο κλεπταποδόχος του αρνείται ότι του χρωστάει λεφτά, ενώ η γυναίκα του, ίσως, να τον απατά με το νεαρό φίλο του. Ο «Μάστορας» της κλοπής και ο συνεταίρος του, Μπόμπι Μπλέιν, βρίσκονται ξαφνικά άφραγκοι. Προδομένοι και θύματα εκβιασμού. Ετσι, ο Τζο και οι συνεργάτες του ετοιμάζονται για το τελευταίο κόλπο.

Μήπως, όμως, τελικά ο Μπέργκμαν πουλήσει τον Μουρ στην αστυνομία; Μήπως η γυναίκα του τον αφήσει για ένα νεότερο άντρα; Μήπως οι συνεργάτες του εγκαταλείψουν το σχέδιο και αρνηθούν να πάρουν μέρος; Ποιον μπορείς να εμπιστευτείς και ποιος μπορεί να σε προδώσει;

Η ταινία γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον «πανούργο» «κλέφτη της φαντασίας» θεατρικό συγγραφέα και μάστορα της μεγάλης οθόνης, Ντέιβιντ Μάμετ. Ολοι μπορούν να κάνουν κινηματογράφο. Το δύσκολο, όμως, είναι να ξεχωρίσεις και να ξεφύγεις από τα τετριμμένα. Σ' αυτό, σίγουρα τα έχει καταφέρει ο σκηνοθέτης της ταινίας «Το κόλπο», αφού εδώ και σαράντα χρόνια, σε ό,τι κι αν κάνει, βάζει την προσωπική του «τρέλα».

Ο ίδιος ο Μάμετ χαρακτηρίζει «Το κόλπο» ως φιλμ νουάρ, αν και οι ταινίες του δύσκολα μπαίνουν σε κατηγορίες. Το νέο κινηματογραφικό «διαμάντι» του είναι μια καθαρόαιμη αστυνομική ταινία, με όλα τα απαιτούμενα συστατικά, στις ανάλογες δόσεις. Αρκετή βία, αλλά πάντα δικαιολογημένη και όχι απαραίτητα με αίμα. Πάντα σε απόλυτη συνάρτηση με το συναίσθημα, φτιάχνει χαρακτήρες αινιγματικούς, χωρίς να είσαι ποτέ σίγουρος τι θα γίνει μετά. Το πώς θα είναι η τελική έκβαση της ιστορίας, είναι αδύνατο να το προβλέψεις.

Αν είστε «κυνηγός» του μυστηρίου, τότε ο Ντέιβιντ Μάμετ και «Το κόλπο» του σας προσφέρει ένα απολαυστικό δίωρο κλασικού κινηματογράφου.

«Heist». Αμερικανική περιπέτεια παραγωγής 2001. Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μαμετ. Με τους: Τζιν Χάκμαν, Ντάνι Ντε Βίτο, Ντ. Λίντο, Σαμ Ρόκγουελ, Ρεμπέκα Πίτζον, Ρίκι Τζέι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ