Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξω πάμε καλά (;)

«Δεκαπενταύγουστος» του Κ. Γιάνναρη
«Δεκαπενταύγουστος» του Κ. Γιάνναρη
Αν και φέτος η Ελλάδα δε συμμετείχε στα προγράμματα του Φεστιβάλ Καννών, ωστόσο, το περίπτερο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είχε δουλιά, αφού αρκετοί ξένοι αγοραστές ενδιαφέρθηκαν για ελληνικές ταινίες, ενώ στο περίπτερο προβλήθηκαν 12 ταινίες πρόσφατης παραγωγής.

Τα ξένα φεστιβάλ οριστικοποίησαν τις συμμετοχές ελληνικών ταινιών στα προγράμματά τους ως εξής: Σικάγο: «Το τάμα» του Ανδρέα Πάντζη, «Δεκαπενταύγουστος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Μόντρεαλ: «Ο 7ος ήλιος του έρωτα» του Βαγγέλη Σερντάρη, «Δεκαπενταύγουστος», «Οι ακροβάτες του κήπου» του Χρήστου Δήμα. Κάρλοβι Βάρι: «Οι ακροβάτες του κήπου», «Μια μέρα τη νύχτα» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Ιερουσαλήμ: «Δεκαπενταύγουστος», «Οι ακροβάτες του κήπου». Μελβούρνη: «Δεκαπενταύγουστος». Μανχάιμ: «Το τάμα». Το Κάιρο θα διοργανώσει αφιέρωμα στους Ελληνες Αιγυπτιώτες σκηνοθέτες και αναμένεται η επιλογή δύο ελληνικών ταινιών για το διαγωνιστικό τμήμα. Κορέα: «Δεκαπενταύγουστος». Βιαρέτζιο: «Beautiful people». Αλεξάνδρεια: «Η φούσκα» του Νίκου Περάκη, «Σώσε με» του Στράτου Τζίτζη. Μόσχα: «Το τάμα», «Ο 7ος ήλιος του έρωτα». Τζιφόνι: «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη.

Αναμένονται οι τελικές επιλογές και από άλλα φεστιβάλ. Αρκετές ταινίες επίσης αγοράστηκαν από διάφορες χώρες για να διανεμηθούν, ενώ το Ιράν ζήτησε πέντε ταινίες... «κατάλληλες» για τη λογοκρισία.

«Θα το μετανιώσεις» της Κ. Ευαγγελάκου, με τους νέους ηθοποιούς Χρήστο Λούλη και Διώνη Κουρτάκη
«Θα το μετανιώσεις» της Κ. Ευαγγελάκου, με τους νέους ηθοποιούς Χρήστο Λούλη και Διώνη Κουρτάκη
Εξάλλου, το ΕΚΚ, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τα «Riverside Studios» του Λονδίνου, συνδιοργανώνει με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού ένα αφιέρωμα στις πρόωρα χαμένες σκηνοθέτιδες, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Στις 2, 9 και 16/6 θα προβληθούν οι ταινίες της Μαρκετάκη «Ιωάννης ο Βίαιος», «Η τιμή της αγάπης» και «Κρυστάλλινες νύχτες και της Λιάππα, «Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί», «Ενας ήσυχος θάνατος» και «Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης». Το αφιέρωμα θα προβληθεί επίσης στο Εδιμβούργο και στη Γλασκώβη, ενώ θα συνοδεύεται με δύο εκδόσεις για το έργο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ