Τρίτη 29 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Κάβος δεν έλυσε, με την απεργιακή απάντηση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός για την υγεία και την ασφάλεια η απεργιακή Πρωτομαγιά

Από την απεργία στο λιμάνι της Πάτρας
Από την απεργία στο λιμάνι της Πάτρας
Κάβος δεν έλυσε στο λιμάνι της Πάτρας με την 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο, με 100% συμμετοχή και στα 7 πλοία της γραμμής, από το απόγευμα της Παρασκευής έως το απόγευμα του Σαββάτου.

Ετσι έδωσε απάντηση η εργατική τάξη στο νέο φριχτό εργοδοτικό έγκλημα, με θύμα την 47χρονη ναυτεργάτρια που έχασε τη ζωή της πάνω στον καταπέλτη του πλοίου «AF Claudia» (σημαίας Ιταλίας, ιδιοκτησίας της «Adria Ferries», ναυλωμένο από την «Attica Group») το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσής του, ερχόμενου από Ιταλία.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το Εργατικό Κέντρο της πόλης πραγματοποιεί με επιτυχία την απεργία στο λιμάνι, με τη στήριξη των ίδιων των ναυτεργατών. Την απεργία στήριξαν συνδικάτα της πόλης και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

«Ξέρουμε ότι είστε μαζί μας...»

Το γεγονός ότι αυτή η μάχη αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη φάνηκε και στην άμεση παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου τόσο στο «AF Claudia» όσο και στα υπόλοιπα πλοία που έδεσαν στο λιμάνι κατά τη διάρκεια της απεργίας, με το αγωνιστικό κάλεσμα να συναντιέται με τη μεγάλη δυσαρέσκεια των ναυτεργατών για τους άθλιους όρους εργασίας στα καράβια.

Είναι στοιχεία που αναγνωρίστηκαν από την πρώτη στιγμή που πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο πλοίο όπου έχασε τη ζωή της η 47χρονη, με τους συναδέλφους της συγκλονισμένους, με δάκρυα στα μάτια, αλλά και με αγανάκτηση για όσα επικρατούν στους χώρους δουλειάς τους, να υποδέχονται την αντιπροσωπεία του ΕΚ και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Ηταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κάθε εθνικότητας (Ελληνες, Ιταλοί, Αιγύπτιοι, Ρουμάνοι) που συμμετείχαν στην απεργία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να μη μείνει τίποτα αναπάντητο από το τελευταίο τραγικό εργοδοτικό έγκλημα. Δεν ήταν τυχαία τα λόγια Ιταλού εργαζόμενου στο «AF Claudia» ο οποίος, διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που ήταν γραμμένη και στη γλώσσα του, είπε στους συνδικαλιστές: «Ξέρουμε ότι εσείς εδώ, το ΠΑΜΕ, παλεύετε, βγαίνετε μπροστά για τα δικαιώματα των εργαζομένων, είστε μαζί μας, δεν τα διπλώνετε...».

Εκμετάλλευση και κατάσταση που «χτυπάει κόκκινο»

Παράλληλα, μέσα από τις συζητήσεις αναδείχθηκαν τα συνολικότερα προβλήματα που επικρατούν στη γραμμή της Αδριατικής, στα δρομολόγια από Πάτρα προς διάφορα λιμάνια της Ιταλίας, όπου την ίδια ώρα που οι εφοπλιστικές εταιρείες και άλλοι όμιλοι κάνουν «πάρτι» κερδοφορίας, οι εργαζόμενοι μετρούν νεκρούς και σακατεμένους, με την ασφάλειά τους, όπως γενικά αυτή της ναυσιπλοΐας και των επιβατών, να καθορίζεται από τις ανάγκες των εφοπλιστών για μεγαλύτερα κέρδη και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Attica Group», η οποία εκμεταλλεύεται το πλοίο όπου έγινε το τελευταίο εργοδοτικό έγκλημα, είναι από τους μεγαλύτερους και πιο κερδοφόρους ομίλους στην ακτοπλοΐα. Τα «ταμειακά διαθέσιμά» της έφτασαν τα 75,79 εκατ. ευρώ και οι «συνολικές επενδυτικές ταμειακές εκροές» τα 161,29 εκατ. ευρώ (ισολογισμοί 2024).

Μάλιστα, αυτές οι «εκροές» περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προκαταβολή για τη μακροχρόνια ναύλωση με δικαίωμα αγοράς 2 πλοίων τύπου Ε-Flexer υπό ναυπήγηση, την απόκτηση του Ε/Γ-Ο/Γ ταχύπλοου «Highspeed 3», την άσκηση δικαιώματος εξαγοράς των «Κίσσαμος» και «Κύδων», την αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Νάξο, εργασίες ανακαίνισης ξενοδοχείου στην Τήνο, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και συντηρήσεις των πλοίων... Αυτά αποτελούν την «άλλη όψη» των τσακισμένων δικαιωμάτων των ναυτεργατών, με έως και τραγικά αποτελέσματα.

Μεταφέρθηκαν επίσης τα προβλήματα που προκύπτουν από τις μειωμένες συνθέσεις των πληρωμάτων, με ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών και την έγκριση της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων (κατ' εφαρμογή του αντεργατικού νόμου 4150/2013). Οπως και από την εντατική δουλειά, που αυξάνεται κι άλλο μπροστά στη θερινή περίοδο, από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στα πλοία (π.χ. στο «AF Claudia» είναι κοινός ο καταπέλτης για οχήματα, επιβάτες και προσωπικό).

Αυτά τα θέματα, με ανακοινώσεις που ήταν γραμμένες και στα Ιταλικά από τις δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου και του ΠΑΜΕ, άνοιξαν και συζητήθηκαν με τους ναυτεργάτες, σημειώνοντας την ανάγκη αυτή η αγωνιστική δράση να έχει συνέχεια, τόσο μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς όσο και στο άμεσο μέλλον, να «αγκαλιαστεί» και στις δύο πλευρές της Αδριατικής.

Αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση

Αλλωστε και οι ίδιοι οι ναυτεργάτες πήραν θάρρος από την απεργία και την περιφρούρησή της, με τις συγκεντρώσεις στο λιμάνι, την παρουσία εργαζομένων, νεολαίας, λαϊκού κόσμου που κινητοποιήθηκε στο πλευρό τους, τονίζοντας πως το τελευταίο τραγικό περιστατικό δεν οφείλεται στην «κακιά στιγμή», ούτε ήταν «ατύχημα», αλλά αποτελεί αποτέλεσμα μιας προδιαγεγραμμένης πορείας, απορρέει από την πολιτική που θυσιάζει και ζωές για να αυγατίζουν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Αυτό τονίστηκε και στα συνθήματα που ακούστηκαν στο λιμάνι την Παρασκευή και το Σάββατο, όπως «Κέρδη βουτηγμένα στον εργατών το αίμα» και «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία - Το έγκλημα αυτό έχει Ιστορία».

«Από την πρώτη στιγμή της παρέμβασής μας, από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, έβγαινε το συμπέρασμα ότι η εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους είναι ίδια ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους, καταλήγοντας πως κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας», ανέφερε ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚΠ, υπογραμμίζοντας ότι η απεργία αποτέλεσε και ένα «μάθημα» κοινής δράσης Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων, που «πρέπει να έχει συνέχεια και θα την έχει».

Σημείωσε πως «η παρέμβασή μας έσπασε προβληματισμούς και τρομοκρατία, έβγαλε μπροστά τα προβλήματα που επικρατούν στα πλοία, αναδεικνύοντας πως δεν υπάρχουν διαφορές στην εκμετάλλευση των εργαζομένων. Κοινός είναι ο αντίπαλός τους, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μέτρα των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Δίνουμε λοιπόν συνέχεια μπροστά στην 1η Μάη και στην πορεία».

Από την πλευρά του ο Σίμος Ντούμας, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, ο οποίος με τις ομιλίες του στα Ιταλικά συνέβαλε στο να ανοίξει η συζήτηση, επεσήμανε: «Πήγαμε στα πλοία ξέροντας ότι πριν από περίπου έναν μήνα ένας Ιταλός ναύτης είχε χάσει πάλι τη ζωή του στα καράβια των ίδιων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Αδριατική, στην Κατάνια. Αυτό το ήξεραν και οι εργαζόμενοι. Στις 7 Μάρτη βγήκαμε μπροστά για τον σοβαρό τραυματισμό Ιταλού ναύτη σε πλοίο του ομίλου "Grimaldi", ξανά στην Πάτρα. Φάνηκε από την άμεση παρέμβασή μας η αναγνώριση της δράσης των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, όπως και ότι η τρομοκρατία, ο φόβος μπορούν να σπάσουν. Αυτό το συναντούσαμε στα μάτια των ναυτεργατών κάθε εθνικότητας, και έτσι χρειάζεται να συνεχίσουμε».

Ανακοίνωση του ΕΚ Πάτρας

Την επιτυχία της 24ωρης απεργίας χαιρετίζει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τονίζοντας ότι αυτή η μάχη έδωσε αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση και στους εφοπλιστές.

Στέκεται στο γεγονός ότι έμειναν δεμένα όλα τα βαπόρια, κάτι που δείχνει τη δύναμη των εργαζομένων, ενώ θυμίζει συγκεκριμένες προειδοποιήσεις που είχε κάνει για την κατάσταση στη γραμμή, όταν είχε τραυματιστεί Ιταλός ναυτεργάτης πριν από έναν μήνα. Συγκεκριμένα, προειδοποιούσε «για τις άσχημες συνθήκες δουλειάς των ναυτεργατών, για την εγκληματική μείωση των οργανικών συνθέσεων, που οδηγεί σε εντατικοποίηση και υπερεργασία, για την παραβίαση του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης, για τον γερασμένο και υποσυντήρητο στόλο και την απουσία ουσιαστικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων».

Γι' αυτό και σημειώνει: «Μας εξοργίζει το γεγονός ότι παρά το έγκλημα που διέπραξαν οι εφοπλιστές, τις καταγγελίες των συνδικάτων, τα πολλά περιστατικά τραυματισμών, αλλά και παρά τη μεγάλη επιτυχία της απεργίας, τα πλοία των εφοπλιστών στη γραμμή Πάτρα - Ιταλία συνεχίζουν να ταξιδεύουν χωρίς μέτρα ασφαλείας και με μειωμένη την οργανική σύνθεση των πληρωμάτων».

Παράλληλα καταγγέλλει την κυβέρνηση αλλά και τη Λιμενική Αρχή Πάτρας, τον ΟΛΠΑ, την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, που κάνουν πλάτες σε εφοπλιστές και ναυτιλιακούς πράκτορες και συνεχίζουν να παίζουν «κορόνα - γράμματα» τη ζωή των ναυτεργατών, για να γιγαντώνουν τα κέρδη τους μια χούφτα παράσιτα. «Εχουν όλοι τους σοβαρή ευθύνη, και μάλιστα είναι πρόκληση το γεγονός ότι έδωσαν την εντολή το συγκεκριμένο πλοίο να συνεχίσει να ταξιδεύει, παρά τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και τη μειωμένη σύνθεση ναυτεργατών. Πρόκειται για ένα πλοίο όπου επιβάτες και πλήρωμα αποβιβάζονται από το γκαράζ οχημάτων την ώρα φόρτωσης και εκφόρτωσης, χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας», τονίζει.

Καταγγέλλει ακόμα την πλειοψηφία της ΠΝΟ αλλά και της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ, που δεν στήριξαν την απεργία του ΕΚ Πάτρας και έκαναν τα ...στραβά μάτια. «Δεν μας κάνει εντύπωση! Είναι οι γνωστοί εργατοπατέρες που δεν θέλουν να θιχτούν τα κέρδη των εφοπλιστών, όπως αυτοί που ηγούνται στο σωματείο - φάντασμα, το λεγόμενο Σωματείο Ναυτεργατών Δυτικής Ελλάδας, που δεν έβγαλε άχνα για το έγκλημα, αλλά ξέρει πολύ καλά να σέρνει στα δικαστήρια το ΕΚ Πάτρας και τη διοίκησή του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα των παραπάνω, το Εργατικό Κέντρο καλεί τους ναυτεργάτες ανεξαρτήτως ειδικότητας να κλιμακώσουν τον αγώνα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ουσιαστικές αυξήσεις, κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4150/13, όχι στην εντατικοποίηση και υπερεργασία, οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Επίσης, γιατρό σε κάθε πλοίο στα δρομολόγια της Αδριατικής, να τηρούνται αυστηρά οι κανονισμοί φόρτωσης και εκφόρτωσης, εντατικούς και ουσιαστικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ