Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 99
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στέφανος Μόσχος
Στέφανος Μόσχος
Φωτ.

Πέθανε στις 9 Μάη 2002 σε ηλικία 79 χρόνων σε νοσοκομείο της Καβάλας, ύστερα από μάχη με την επάρατο νόσο, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ από την Αδριανή Δράμας, μέλος του ΚΚΕ ως το θάνατό του.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχία από το τέλος του εμφύλιου, δημιούργησε εκεί οικογένεια. Απέκτησε τρία παιδιά.

Οταν επέστρεψε στην πατρίδα με τη συντρόφισσα της ζωής του, ζούσαν στη Δράμα και ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στον αγώνα για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Δράμας, και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην τοπική οργάνωση της ΚΝΕ για την εθελοντική αιμοδοσία της. Επίσης, ευχαριστούμε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΟΣΧΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, 80 ευρώ.

Ειρήνη Μόσχου

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Χρήστου ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ γεννήθηκε στη Χώρα της Νάξου το 1914, από γονείς φτωχούς εργάτες. Τελείωσε εκεί το Σχολαρχείο, το 1932 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έμαθε την τέχνη του ράφτη.

Το 1933 οργανώνεται στην ΟΚΝΕ. Το 1934 πέρασε στο ΚΚΕ. Αναπτύσσει σημαντική συνδικαλιστική δράση, ιδιαίτερα ως μέλος του συνδικάτου ραφτών.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Με τη δικτατορία του Μεταξά το 1936 συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Το 1937 εκτοπίζεται στην Ανάφη και αργότερα στην Ακροναυπλία.

Με την κατάρρευση του μετώπου το 1941 παραδίνεται στους κατακτητές. Αρρωστος μεταφέρεται στο σανατόριο Πέτρας, από όπου δραπετεύει έπειτα από 7 χρόνια εξορίας.

Εντάσσεται στον ΕΛΑΣ και δρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην Καλαμαριά. Αναδείχνεται σε γραμματέα της Νεολαίας. Πρωτοστατεί σε συλλαλητήρια και συγκρούσεις με τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες. Συμμετέχει στην επιχείρηση για να μην πυρποληθεί η «Αλατίνη» και η Ηλεκτρική.

Το 1945 εργάζεται κομματικά στη δυτική Μακεδονία.

Μετά τη Βάρκιζα κατεβαίνει στην Αθήνα. Το 1947 συμμετέχει στην επεξεργασία σχεδίου δραπέτευσης αξιωματικών του ΕΛΑΣ από τη Νάξο. Στον εμφύλιο ήταν σύνδεσμος στη Θεσσαλονίκη και φρόντιζε για τη στρατολογία μαχητών και τη συγκέντρωση εφοδίων για το ΔΣΕ.

Στις αρχές του 1948 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο με ψήφους 2 προς 1. Κρατείται μελλοθάνατος στις φυλακές του Επταπύργιου, της Κέρκυρας, της Αλικαρνασσού, της Αίγινας, της Χαλκίδας.

Αφέθηκε τελικά ελεύθερος το 1964, έπειτα από 17 χρόνια.

Πέθανε στις 18 Απρίλη 2002, πάντα πιστός στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουν: Η σύζυγός του Αθηνά Φραγκουδάκη 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου υπήρξε καθημερινός αναγνώστης.

Αντιστασιακοί 45 ευρώ στο Παράρτημα Αρτέμιδας της ΠΕΑΕΑ και οι σύντροφοί του 80 ευρώ στην ΚΟΒ Αρτέμιδας Λούτσας.

* * *

Στις 15 Μάη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από τον άδικο «χαμό» σε τροχαίο του αγαπημένου μας ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΥΡΙΔΗ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης, στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ.

Οι γονείς του

* * *

Η Βάσω Κολέκα - Κοΐνη πρόσφερε στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

* **

Ο Χρυσόστομος και η Ντέπυ Τσακίρογλου προσφέρουν στο ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές 300 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ