Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα κυβέρνηση, παλιά και πολλά προβλήματα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Χωρίς να χάσει διόλου χρόνο, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο νέος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία, σε βασικές γραμμές, παραμένει ίδια με την υπηρεσιακή που οδήγησε τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές.

«Είναι ώρα για πολλή δουλιά, πρέπει να αρχίσουμε να καλπάζουμε», τόνισε ο Ραφαρέν, αναγνωρίζοντας ότι το έργο της κυβέρνησής του «είναι πολύ δύσκολο». Μάλιστα, κατέληξε ότι «δε θα πετύχουμε χωρίς μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις χωρίς θάρρος». Η νύξη του Γάλλου πρωθυπουργού αφορά πολύ συγκεκριμένα τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, το οποίο, εξαιτίας και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, έχει ανησυχητικά αυξηθεί.

Η δυσαρέσκεια που προκλήθηκε στην ΕΕ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Σιράκ για μείωση, κατά 30%, της φορολογίας ήταν εξαιρετικά έντονη με επίκεντρο τη Γερμανία, όπου αναλυτές, χθες, υποστήριζαν ότι «στην πραγματικότητα η νέα κυβέρνηση, αν θέλει να τηρήσει τους όρους συμμετοχής στην ΟΝΕ, δεν μπορεί να κάνει καμία μείωση στους φόρους». Το θέμα αυτό αναμένεται να προκαλέσει και ισχυρή κόντρα ανάμεσα σε Γαλλία - Γερμανία, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη, στα τέλη της βδομάδας. Γάλλοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι παρά τη δεδηλωμένη «όρεξη για δουλιά» της κυβέρνησης Ραφαρέν, οι χειρισμοί της στα κομβικά ζητήματα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και των περικοπών στο δημόσιο τομέα αναμένονται παρελκυστικοί και προσεκτικοί, καθώς θεωρείται δεδομένη η λαϊκή αντίδραση.

Στη νέα κυβέρνηση, υπάρχουν 12 υπουργοί, 11 αναπληρωτές υπουργοί και 12 υφυπουργοί. «Υπεραστυνόμος», αρμόδιος για όλα τα μέτρα που θα ληφθούν για την πάταξη της εγκληματικότητας, παραμένει ο Νικολά Σαρκόζι, ως υπουργός Εσωτερικών. ΥΠΕΞ είναι ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Αμυνας ο Μισέλ Αλιότ - Μαρί, Οικονομικών ο Φράνσις Μερ, Εργασίας ο Φρανσουά Φιγιόν, Δικαιοσύνης ο Ντομινίκ Περμπέν, Μεταφορών ο Ζιλ ντε Ρομπέν, Υγείας ο Ζαν Φρανσουά Ματέι, Γεωργίας ο Ερβ Γκαϊμάρ, Πολιτισμού ο Ζαν Ζακ Αιλαγκόν, Αθλητισμού ο Ζαν Φρανσουά Λαμούρ, Βιομηχανίας η Νικόλ Φοντέν. Τη θέση του παραιτηθέντα υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ, που αντιμετωπίζει ανάκριση για οικονομικά σκάνδαλα, κατέλαβε το πρώην μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Νοέλ Λενουάρ. Υπουργός Νέας Τεχνολογίας και Ερευνας διορίστηκε η Γαλλίδα αστροναύτης Κλοντίν Αϊνέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ