Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Νεκρός ο Αμπού Σαγιάμπα;

ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ.--

Ενα από τα κορυφαία στελέχη της αυτονομιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, ο εμπνευστής της τακτικής των απαγωγών ξένων, Αμπού Σαγιάμπα, θεωρείται «νεκρός» από τις αρχές των Φιλιππίνων καθώς σε ναυμαχία χτες τραυματίστηκε και έπεσε στη θάλασσα από φλεγόμενο ταχύπλοο που μετέφερε μαχητές της οργάνωσης.

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες το πολεμικό ναυτικό των Φιλιππίνων αναζητεί τη σορό του Αμπού Σαγιάμπα στην περιοχή. Ο Σαγιάμπα ήταν η πιο γνωστή persona της οργάνωσης, όντας ο άνθρωπος που διατύπωνε τα αιτήματά της στον Τύπο, συχνά σε απειλητικό ύφος. Θεωρείται ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε τις απαγωγές Αμερικανών πολιτών των τελευταίων χρόνων, περιλαμβανομένης της τελευταίας ενός ζευγαριού, που ήταν μέλη της αποστολικής χριστιανικής εκκλησίας και μιας φιλιππινέζας νοσοκόμας, η επιχείρηση για την απελευθέρωση των οποίων απέβη στο θάνατο του ενός Αμερικανού και της νοσοκόμας. Μετά από αυτό το περιστατικό, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που εμπλέκεται όλο και περισσότερο στα εσωτερικά των Φιλιππίνων αυξάνοντας τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα, επικήρυξε τον Σαγιάμπα για 5 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με έναν στρατιώτη που μετείχε στη χτεσινή ναυμαχία, ο Σαγιάμπα «δέχτηκε τα πυρά του» στην πλάτη, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει, κολυμπώντας και «βούλιαξε». Παρά το ότι η μαρτυρία αυτή δε μοιάζει και η πιο αξιόπιστη --είναι εξ ορισμού δύσκολο να διακρίνει κανείς πρόσωπα σε μια μάχη, πολύ δε περισσότερο να έχει καθαρά την εικόνα του ποιον πυροβολεί, ειδικά όταν πυροβολεί κάποιον που δε βλέπει το πρόσωπό του-- η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο, που έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι «θα συντρίψει» την οργάνωση που ταυτίζει με την «τρομοκρατία», έσπευσε να συγχαρεί το στρατό. «Οι τρομοκράτες κυνηγιούνται χωρίς διακοπή, όπου και αν βρίσκονται. Δε θα τους δοθεί χώρος να ελιχθούν, να κρυφτούν ή να ξεκουραστούν. Δε θα σταματήσουμε, ώσπου όλοι να τιμωρηθούν», είπε η Πρόεδρος σε μια δήλωση εν είδει πολεμικού διαγγέλματος. Ο ταγματάρχης Ρίτσαρντ Σέιτερ, επικεφαλής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες, πρόσθεσε τη δική του νότα στο πανηγυρικό κλίμα, δηλώνοντας ότι ο θάνατος (που δεν είχε επιβεβαιωθεί ως χτες βράδυ) του Σαγιάμπα αποτελεί «ένα βήμα μπροστά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ο ίδιος είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν παρουσία «κοντά στο σημείο της ναυμαχίας... αλλά δεν μπορώ να πω πόσο κοντά». Πράγμα που μάλλον σημαίνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν συμμετοχή στην επιχείρηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ