Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Νέος κύκλος τρομοκρατικών «απειλών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η 4η Ιούλη, η μέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, συνήθως γιορτάζεται με πλήθος πυροτεχνημάτων που φωτίζουν τον ουρανό. Οι αμερικανικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες τονίζουν ότι κάτι ανάλογο θα λάβει χώρα και φέτος. Ομως αντί για πυροτεχνήματα, αυτά που θα φωτίσουν τον ουρανό θα είναι πραγματικά εκρηκτικά... και βάσει αυτών των «προφητικών» προβλέψεων οι Αμερικανοί παραμένουν αιχμάλωτοι του τρόμου.

Για άλλη μία φορά η Νέα Υόρκη, βρίσκεται σύμφωνα με το FBI στο στόχαστρο. Αστυνομία και Πυροσβεστική εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι τρομοκράτες προσπαθούν να βρουν πυροσβεστικά, αστυνομικά οχήματα ή ασθενοφόρα για να τα χρησιμοποιήσουν σε πιθανές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Εκτός όμως από το σύνηθες «θύμα», τα βλέμματα πέφτουν πια και στο Λας Βέγκας, αφού χθες επισήμως το FBI ανακοίνωσε ότι ερευνά με πολύ προσοχή και σοβαρότητα την πληροφορία ενός πολίτη, λιβανικής καταγωγής, σύμφωνα με την οποία το Λας Βέγκας πιθανώς να γίνει στόχος τρομοκρατών στις 4 Ιούλη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, αποδίδει την αβεβαιότητα των χρηματαγορών στην κατάσταση της οικονομίας και στην απειλή για μια νέα τρομοκρατική ενέργεια. Ο ίδιος δήλωσε σε οικονομικά στελέχη ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στις χρηματαγορές συνδέεται με την κατάσταση της οικονομίας, τους κινδύνους της τρομοκρατίας και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους τραπεζικούς λογαριασμούς, δήλωσε ένα από τα στελέχη που συναντήθηκε με τον Μπους.

Και στο Βέλγιο

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ίδια μανία έχει καταλάβει και τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τις εφημερίδες «De Morgen» και «La Libre Belgique», ο τυνήσιος Νιζάρ Τραμπελσί, που είχε σχέσεις με αφγανική ισλαμιστική οργάνωση και κρατείται στις Βρυξέλλες, προετοίμαζε επίθεση εναντίον της βελγικής αεροπορικής βάσης του Κλάινε Μπρόγκελ, όπου πιθανόν να βρίσκονται αμερικανικοί πυρηνικοί πύραυλοι, αλλά και πυρηνικές βόμβες «Β-61», ή εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών που είχαν αναλάβει τη φύλαξή τους. Η εισαγγελία των Βρυξελλών πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Τέλος, σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, αλλά φυσικά και αυτή συνδεδεμένη εμμέσως με την 11η Σεπτέμβρη. Χτες ο Μπους, συνέδεσε την παρούσα αβεβαιότητα στη χρηματαγορά με την κατάσταση της οικονομίας, η οποία δεν είναι σαφής στο σύνολό της, με τον κίνδυνο μιας τρομοκρατικής επίθεσης και την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους επενδυτές, όπως δήλωσε ο Χανκ Μακίνελ, πρόεδρος της εταιρίας «Pfizer».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ