Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Τίποτα δεν «τέλειωσε»

Το αντιασφαλιστικό έκτρωμα είναι από την περασμένη Πέμπτη νόμος, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί και τίποτα δεν έχει «τελειώσει». Απόδειξη; Η απεργία των ναυτεργατών και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με κεντρικό αίτημα το Ασφαλιστικό, την οποία μόνο με πολιτική επιστράτευση μπόρεσε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση! Δεν μπορεί, λοιπόν, κάποιος να κατηγορηθεί ότι εμφανίζει την επιθυμία του ως πραγματικότητα, αν υποστηρίξει ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, τα οποία πλήττονται βάναυσα με το ψηφισθέν νομοσχέδιο, θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα «πεδίο» σκληρών ταξικών αναμετρήσεων των εργαζομένων με την κυβέρνηση, τους ποικιλώνυμους υποστηρικτές της πολιτικής της και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Από τη στιγμή που ο αντιασφαλιστικός νόμος θα φτάσει στα χέρια των εργαζομένων και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του, τότε θα αρχίσουν να συνειδητοποιούνται ακόμη πιο ολοκληρωμένα, από πλατύτερα τμήματα της εργατικής τάξης, η έκταση και το βάθος της αντεργατικής επίθεσης. Οι άμεσα «ενδιαφερόμενοι» θα μπορέσουν έτσι να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για το πώς η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα φιλικά της ΜΜΕ, αλλά και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο, κατάφερε να εμφανίσει το «μαύρο άσπρο», να ρίξει στάχτη στα μάτια τους, ώστε να εμποδίσει ακόμη πιο μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο Ασφαλιστικό. Εχοντας διδαχθεί από τα λάθη της πρώτης απόπειρας επιβολής αντιασφαλιστικών μέτρων, την περσινή άνοιξη, η κυβέρνηση έριξε όλο το βάρος της στον τρόπο που θα πλασάρει τη «νέα μεταρρύθμιση», παραλύοντας στην ιδέα και μόνον ότι θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, χωρίς, βεβαίως, να σημαίνει ότι δεν την έτσουξαν οι πρόσφατες, διαφορετικά δε θα ματοκυλούσε το λιμάνι. Βεβαίως, ως ένα βαθμό τα κατάφερε, παίζοντας με τις αντιθέσεις «παλιοί» - «νέοι» ασφαλισμένοι, ιδιωτικός - δημόσιος τομέας, αλλά, κυρίως, επιστρατεύοντας τερατώδη ψέματα (τα οποία αναπαρήγαγαν τα φιλικά της ΜΜΕ), ακριβώς για να συγκαλύψει τη σκληρή επίθεση στις ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Αυτό που αποκαλύπτεται ολοένα και πιο καθαρά είναι ότι ο αντιασφαλιστικός νόμος αποτελεί την αρχή μιας νέας φάσης χειροτέρευσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρόκειται για νόμο, που «προσαρμόζει» το ασφαλιστικό σύστημα στις ανάγκες της αγοράς (ελαστικές σχέσεις, μερική απασχόληση) και, ταυτόχρονα, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση, στο δρόμο που έχει χαράξει το ΔΝΤ και η ΕΕ για συνταξιοδοτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα «τριών πυλώνων».

Στα τερατώδη ψέματα που η κυβερνητική προπαγάνδα χρησιμοποίησε κατά κόρον θα πρέπει να αναφερθούν: 1. Η χρηματοδότηση του «νέου» ΙΚΑ με το 1% ΑΕΠ «φτάνει και περισσεύει». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θα δίνει - όταν και εάν δίνει - ακόμα λιγότερα χρήματα απ' ό,τι προέβλεπε ο νόμος Σιούφα και, βέβαια, σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΙΚΑ και του συνόλου των Ταμείων που θα ενοποιηθούν. Ταυτόχρονα, παραγράφει τα «κλεμμένα» των Ταμείων, τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 25 δισ. δρχ., πράγμα που αποτελεί εγκληματικό σκάνδαλο. 2. Δε θίγεται κανένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ. Η αλήθεια είναι ότι γενικεύει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 ή και 67 χρόνια, διαιωνίζει τις συντάξεις πείνας, των 100-128.000 δρχ. και, βέβαια, είναι μπροστά η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Με άλλα λόγια, θίγονται όλοι.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Σημίτη δεν έφερε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τάχα για να «εξομαλύνει», όπως ανερυθρίαστα ισχυρίζεται, τις αρνητικές συνέπειες των «νόμων Σιούφα», αλλά για να κάνει ένα άλμα στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση: Και αύξηση των ορίων ηλικίας και χειρότερες συντάξεις και λιγότερα λεφτά στα Ταμεία και ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι εύκολα θα μπορέσουν να εξηγήσουν τη φαινομενικά «αντιφατική» στάση της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία αποχώρησε θορυβωδώς και για ψηφοθηρικούς λόγους από τη Βουλή, ενώ δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή της γιατί η κυβέρνηση Σημίτη τής αφαίρεσε ένα «βραχνά» που θα είχε ως «επόμενη κυβέρνηση». Η δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης Σημίτη είναι στην πραγματικότητα γενικότερη απαίτηση της άρχουσας τάξης, στην οποία, απλά, πρόθυμα συμμορφώθηκε. Αλλη μια αποκάλυψη ότι δεν έχει διαφορές η πολιτική που πρεσβεύει μ' αυτήν της κυβέρνησης.

Ενα τρίτο συμπέρασμα αφορά στη στάση της ηγεσίας του ΣΥΝ, η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή έβλεπε τον «εχθρό» ...στο ΚΚΕ, στρέφοντας εναντίον του τα βέλη και αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και την πολιτική της, την οποία επί χρόνια «συζητά» σε στημένους «κοινωνικούς διαλόγους», νομιμοποιώντας τους, σκορπίζοντας σύγχυση και αυταπάτες στις λαϊκές μάζες. Την ίδια ώρα, δεν είπε κουβέντα για τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, για τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υλοποιεί η κυβέρνηση με το νόμο για την ασφάλιση.

Δεν μπορεί, επίσης, να περάσει απαρατήρητο ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χωρίς καμία διαφοροποίηση από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα ότι τα περί «διαφωνούντων» είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Οι μόνες σοβαρές διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αφορούν στη μοιρασιά της λείας της εξουσίας και τις κόντρες για τη διατήρησή της.

Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι στους νέους μεγάλους ταξικούς αγώνες που έχουν μπροστά τους μόνο στις δικές τους δυνάμεις μπορούν να στηρίζονται. Μέσα από την πείρα τους επαναβεβαίωσαν, μια ακόμα φορά, ότι το ΚΚΕ ήταν το κόμμα που δεν πρόδωσε την εμπιστοσύνη τους, ότι οι κομμουνιστές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να οργανώσουν την αντίσταση και πάλη, ξεσκεπάζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και τους φανερούς και κρυφούς υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι η δική τους δύναμη, στην οποία μπορούν να στηρίζονται τώρα και στο μέλλον.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ