Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Προμηθέας» του Ουστίνοφ

Ενας διαφορετικός «Προμηθέας» θα παρουσιαστεί στις 9 Αυγούστου, στο Ηρώδειο. Πρόκειται για την παράσταση του Πίτερ Ουστίνοφ «Τα δημιουργήματα του Προμηθέα», που γίνεται σε συνεργασία με την Unicef, της οποίας είναι Πρέσβης Καλής Θέλησης. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μονόλογο, εμπνευσμένο από τον «Προμηθέα», που σχολιάζει υπαινικτικά, με γλυκόπικρο χιούμορ τα μεγάλα θέματα του πολέμου και της ειρήνης, της ανθρώπινης περιπέτειας από το μεγαλείο μέχρι τον ξεπεσμό. Στο έργο επισημαίνεται το γεγονός ότι «οι λαοί σκοτώνονται μόνο για να διαδέχονται οι ισχυροί ο ένας τον άλλο».

Σύμφωνα με τον «Προμηθέα» του Ουστίνοφ, υπάρχει πάντα η ιερή φλόγα στο ανθρώπινο πνεύμα που μάχεται τις δυνάμεις του κακού. Μαζί και η ασίγαστη ελπίδα ότι θα βρεθούν χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, άνθρωποι που θα αντιδράσουν στη βαρβαρότητα και θα αποτρέψουν τους μάταιους φόνους. «Η συναρπαστική παράσταση» - όπως τη χαρακτηρίζει η διεθνής κριτική - συνοδεύεται από την υπέροχη μουσική που έγραψε ο Μπετόβεν εμπνεόμενος από το δράμα του Προμηθέα, που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και τιμωρήθηκε από το Δία.

Για την παράσταση ο Πίτερ Ουστίνοφ δήλωσε: «Η τέχνη έχει τη δύναμη να μετατρέπει τις διαστάσεις ενός μεγάλου θεάτρου, σε αυτές ενός μικρού δωματίου και αντί να αντιμετωπίζουμε το κοινό ως μάζα, να το δούμε ως συνάρτηση ατόμων, με εντελώς διαφορετικές ευαισθησίες και γούστα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αισθάνομαι την ανάγκη να παρατυπήσω. Οχι για να κάνω κάτι εξαιρετικά φιλόδοξο, ούτε για να σπαταλήσω την ώρα σας σε μεγάλες αλήθειες. Θέλω να κάνω τις μικρές αλήθειες, όχι μόνο λιγότερο σκληρές, αλλά όσο το δυνατό, περισσότερο ευχάριστες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ