Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επανέκθεση του Μουσείου Κέας

Την Κυριακή θα εγκαινιαστεί η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέας, στην Ιουλίδα (Χώρα). Η έκθεση αρχίζει -χρονολογικά - από τον β` όροφο, με ευρήματα από το νεολιθικό οικισμό της Κεφάλας και τον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, που ανακαλύφθηκαν με τις ανασκαφές του John Caskey, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι (1960-1976).

Η διάταξη των νέων προθηκών επιτρέπει την οργάνωση της έκθεσης σε ενότητες (λατρεία, ταφικά έθιμα, καθημερινή ζωή - οικιακή οικονομία, βιοτεχνικές δραστηριότητες) και με χρονολογική ακολουθία (Υστερη Νεολιθική Περίοδος, Πρώιμη - Μέση - Υστερη Εποχή του Χαλκού). Εδώ παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα μοναδικά στο είδος τους, μεγάλα πήλινα αγάλματα γυναικείων μορφών από ναό στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης, που χρονολογούνται στον 15ο αι. π.Χ.

Ο α` όροφος περιλαμβάνει τη συλλογή των ιστορικών χρόνων (7ος π.Χ. - 2ος μ.Χ. αι.). Τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά είδος (αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, ενεπίγραφα βάθρα, αναθηματικά ανάγλυφα, γλυπτά). Ξεχωριστό σύνολο αποτελεί ο γλυπτός διάκοσμος από τα αετώματα του ναού της Αθηνάς στην Καρθαία. Σε τρεις περίοπτες προθήκες παρουσιάζεται μια μικρή συλλογή αγγείων και νομισμάτων, αντιπροσωπευτικών της αρχαίας Κέας.

Η έκθεση πλαισιώνεται με εποπτικό υλικό, πίνακες και χάρτες. Οι εργασίες της επανέκθεσης άρχισαν το 2000, με την εποπτεία της Α` Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ