Κυριακή 30 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο Κ. Βάρναλης για τον Διον. Σολωμό

Ο εθνικός μας ποιητής ο Σολωμός, η σημασία αλλά και η υποβάθμιση του έργου του από την επίσημη πολιτεία, αποτέλεσε ήδη σημείο αναφοράς στην επώνυμη στήλη του φίλου μου Γιώργου Κακουλίδη («Κυρ. Ρ.» 23/6/02).

Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να επαναφέρουμε στη μνήμη ότι ο δικός μας, ο Κώστας Βάρναλης, στα άγνωστα σχετικά, όσο και θαυμάσια «Σολωμικά» του, από τα πρώτα χρόνια της φιλολογικής και δημοσιογραφικής του δραστηριότητας είχε εκτιμήσει και προβάλει τη μεγαλοσύνη του Σολωμού και την πρωτοποριακή σημασία του έργου του.

Ο Βάρναλης, όμως, δε σταματάει μόνο στον τομέα της ποιητικής μεγαλουργίας, αλλά και στην εθνική - πατριωτική του σημασία, που τοποθετεί στην πρωτοπορία της ιστορικής συγκυρίας. Οι εκτιμήσεις αυτές αποκτούν εξαιρετική σημασία, σε σύνδεση με τη σημερινή δεινή πραγματικότητα και τα διαχρονικά αρνητικά στοιχεία, που τη συνοδεύουν.

Στα «Σολωμικά» του, λοιπόν, (ΚΕΔΡΟΣ 1957) ο Βάρναλης κατέληγε για την υψηλή σημασία του Σολωμού:

Ολ' αυτά τ' αξετίμητα στοιχεία που προσφέρει ο ποιητής και το έργο του, όσο κι αν η επίσημη Διανόηση τα πέρασε με το σφουγγάρι, πέφτοντας όλο και πιότερο στο βυθό, εξακολουθούνε να ζούνε και να φρονηματίζουνε το έθνος. Και τότε το έθνος πολεμούσε για την ελευθερία που δεν την είχε και τώρα πολεμάει για την ελευθερία που την έχασε και τότε εναντίον των ξένων τυράννων και των ντόπιων - και τώρα εναντίον των ίδιων ενωμένων εχθρών.

(...) Η εθνική ελευθερία του «ύμνου», η ηθική ελευθερία των «Πολιορκημένων» κι η πνευματική ελευθερία του «Διαλόγου» εξακολουθούνε να είναι τα πιο θετικά αιτήματα του λαού μας. Και στον αγώνα του για την κατάκτηση των τριών αυτών αγαθών, ο Σολωμός ήτανε κι είναι ο πρώτος οδηγός.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ