Κυριακή 30 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΒΕ
Διέξοδος η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων

Ανακοίνωση της ΔΗΚΕΒΕ για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο τριτοβάθμιο όργανο του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, από τη Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ) δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

«Το πρόσφατο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (15-16/6-2002) πραγματοποιήθηκε κάτω από συνθήκες όξυνσης όλων των βασικών προβλημάτων των μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων.

  • Μια άγρια φοροεπιδρομή βρίσκεται σε εξέλιξη με τους νόμους για τη "συνάφεια" και το "κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων".
  • Το Ασφαλιστικό οδεύει προς την πλήρη ανταποδοτικότητα με την κατάργηση κάθε χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Στην οικονομία η ραγδαία επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων με την πολιτική της "σύγκλισης" και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, συρρικνώνει το κομμάτι της αγοράς όπου απευθύνονται οι μικρές επιχειρήσεις, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα των ιδιοκτητών τους.
  • Οι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ανοίγει ακόμα παραπέρα την όρεξη των μονοπωλίων για μεγαλύτερα κέρδη.
  • Η συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση τομέων της υγείας και της παιδείας ανοίγει νέες αγορές για το μεγάλο κεφάλαιο και εξωθεί τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν ακριβά παροχές που θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό. Με προοπτική τον αποκλεισμό των πιο αδύνατων οικονομικά από αυτά τα αγαθά.

Μπροστά σε αυτή την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, το συνδικαλιστικό κίνημα τα τελευταία χρονιά ήταν αφοπλισμένο. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που είχε παράνομα επικρατήσει, οδηγούσε σε μια συμβιβαστική τακτική συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση μακριά από τους αγώνες και τα πραγματικά συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων.

Γι' αυτό στον περσινό ξεσηκωμό για το Ασφαλιστικό η ΓΣΕΒΕΕ έλαμπε με την απουσία της και σύρθηκε σε κινητοποίηση μετά την κατακραυγή των ΕΒΕ.

Γι' αυτό διευκόλυναν την κυβέρνηση να φορτώσει στην πλάτη μας μια σειρά ληστρικά φορολογικά μέτρα, όπως η συνάφεια και το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων.

Γι' αυτό έβαλε την υπογραφή της στο νέο ασφαλιστικό έκτρωμα που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και ετοιμαζόταν να κάνει το ίδιο για το φορολογικό.

Η χαλαρή λειτουργία των σωματείων και η αγωνιστική απραξία οδηγούσαν το συνδικαλιστικό κίνημα με γοργούς ρυθμούς στον εκφυλισμό. Φαινόμενα που αναπαράγουν την αδιαφορία, την απάθεια και την απογοήτευση στους συναδέλφους. Συντηρούν, μονιμοποιούν και βαθαίνουν το συντεχνιασμό, την ιδιοτέλεια και τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων των συνδικαλιστών.

Η κατάσταση αυτή απομαζικοποιεί τα σωματεία και ενισχύει τον παραγοντισμό, την ατομική συνδιαλλαγή, την ενσωμάτωση και το συμβιβασμό. Καλλιεργεί την ηττοπάθεια, τα αδιέξοδα και την προσφυγή στην ατομική λύση.

Την κατάσταση αυτή συντηρούσε, ενίσχυε και αξιοποιούσε η παράνομη πλειοψηφία της έκπτωτης διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, με στόχο τον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι εστίες αντίστασης στη σήψη και το συμβιβασμό οδήγησαν μια σειρά συνδικαλιστικά όργανα σε προσφυγή στα δικαστήρια. Με δυο αλλεπάλληλες δίκες στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο, οι ομοσπονδίες αυτές δικαιώθηκαν, με αποτέλεσμα το διορισμό διοίκησης και το έκτακτο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ.

Στο συνέδριο καταγράφηκε η στασιμότητα της ΠΑΣΚΜΜΕ, της ΔΑΚΜΜΕ και η ενίσχυση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ (ΔΗΚΕΒΕ) που αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη. Η όποια αύξηση του ψηφοδελτίου -συνονθυλεύματος της ΑΣΚΕΒΕ (ΣΥΝ) οφείλεται κυρίως σε συνδιαλλαγές μέσω του ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΗΚΕΒΕ), κρίνοντας με βάση τα συμφέροντα των μικρών EBE και των αυτοαπασχολούμενων, δεν μπορούσε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα καμιάς παράταξης για τη θέση του προέδρου.

Δεν μπορούσε επίσης να αποδεχτεί τον ανασχηματισμό της ίδιας ή μιας παρόμοιας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και να νομιμοποιήσει τη συμβιβαστική τακτική της ΠΑΣΚΜΜΕ, τηρώντας στάση αποχής από την ψηφοφορία.

Γι' αυτό η ΔΗΚΕΒΕ, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα, πρότεινε δικό της υποψήφιο για τη θέση του προέδρου και αντιπροσώπευση όλων των παρατάξεων στο προεδρείο. Η ΔΑΚΜΜΕ για δικούς της λόγους υποστήριξε αυτή την υποψηφιότητα, μια κίνηση τακτικής που βέβαια δε δεσμεύει τη ΔΗΚΕΒΕ. Μια στάση που δεν μπορεί να θεωρηθεί συνεπής με τη γενικότερη τακτική της, αφού δεν πρόβαλε εμπόδια στην πραγματοποίηση του νόθου συνεδρίου του 2000.

Μετά την εκλογή του προέδρου, η ΠΑΣΚΜΜΕ αποχώρησε από τη διαδικασία εκλογής των υπολοίπων αξιωμάτων, αφού η συγκεκριμένη πρόταση δυσκόλευε τα σχέδιά της για πλήρη υποταγή του συνδικαλιστικού κινήματος. Μαζί της αποχώρησε και ο μόνιμος συνέταιρός της η ΑΣΚΕΒΕ, αποδεικνύοντας την τακτική ουράς για άλλη μια φορά. Και βέβαια δε νομιμοποιείται η αντίδραση της συγκεκριμένης παράταξης όταν έχει στηρίξει με τη στάση της κάθε ενέργεια της προηγούμενης διοίκησης.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο δε σηματοδοτεί ουσιώδη αλλαγή στο συσχετισμό δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση τον αγωνιστικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Θα υπάρξουν προσπάθειες από διάφορες πλευρές για την παρεμπόδιση μιας αλλαγής πλεύσης στην ηγεσία του.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΗΚΕΒΕ) έχει επίγνωση αυτών των δυσκολιών που έχουν τη βάση τους στους διαμορφωμένους συσχετισμούς και είναι αποφασισμένη να τις αντιπαλέψει.

Η διαμόρφωση του προεδρείου μπορεί να ανοίξει προοπτικές διεξόδου του συνδικαλιστικού κινήματος από το τέλμα και να απελευθερώσει αγωνιστικές δυνάμεις κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

  • Την προσπάθεια για εκδημοκρατισμό των διαδικασιών του συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Την ενίσχυση των αγωνιστικών διαθέσεων των μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων που προκύπτουν από την όξυνση των προβλημάτων τους.
  • Την αναπτέρωση της αισιοδοξίας των συναδέλφων ότι η όποια λύση των προβλημάτων περνάει μόνο από τη συμμετοχή τους στα συνδικαλιστικά πράγματα.

Η επίθεση των μονοπωλίων εντείνεται. Η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων συνεχίζεται, με πρώτο βιολί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ενορχηστρωτή την ΕΕ. To φορολογικό βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην υγεία και στην παιδεία θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα. Η θέση εργασίας και το εισόδημα των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων κινδυνεύει όλο και περισσότερο.

Μοναδική διέξοδος αποτελεί η συμμετοχή των συναδέλφων στο συνδικαλιστικό κίνημα και η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης προς όφελος της αγωνιστικής προοπτικής σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ