Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μειώνεται ο ρόλος των αρχαιολόγων

Ακόμη μία δημόσια συζήτηση για το νέο αρχαιολογικό νόμο (μετά από αυτή που διοργάνωσε το ΤΕΕ και το ICOMOS) πραγματοποιήθηκε χτες από την Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος. Σκοπός της συζήτησης ήταν η διαμόρφωση μιας τελικής άποψης των δύο φορέων για τις επιπτώσεις του νόμου, αλλά και η κατάθεση απόψεων αρχαιολόγων, νομικών και αρχιτεκτόνων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Μιχάλης Δεκλερής, άφησε να εννοηθεί πως αυτές οι συζητήσεις δε γίνονται ουσιαστικά εκ των υστέρων, λέγοντας πως οι νόμοι μπορούν να αναθεωρηθούν μετά από λίγα χρόνια.

Υιοθετώντας τη θέση των αρχαιολόγων ότι ο νόμος είναι «υπουργοκεντρικός», ο ομιλητής σημείωσε ότι μειώνεται ο ρόλος των αρχαιολόγων «που έχουν τιμήσει την ιστορία τους». Ο νόμος «καταστρέφει το σώμα των ενιαίων κριτηρίων» που έχουν διαπλάσει οι αρχαιολόγοι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, βάζοντας και κριτήρια άλλων ειδικοτήτων. Ενώ τα αναλαμβάνει πλέον όλα ο εκάστοτε υπουργός, ο οποίος όμως είναι «ερασιτέχνης» και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να γίνει «εμπειροτέχνης».

Ο ομιλητής άσκησε κριτική και στην ύπαρξη ιδιωτικών μουσείων και συλλογών, αφού με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη διακίνηση αρχαίων στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, ο Μ. Δεκλερής σημείωσε ότι «η ιδιωτική και εύκαμπτη διαχείριση επιτρέπει παραχωρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ