Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα

Στα δικαστήρια σέρνει η κυβέρνηση τους απεργούς που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ομίλου

Την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ, που αντιτίθεται στο ξεπούλημα του Ομίλου στον Λάτση, επιδιώκει η κυβέρνηση, διά της διορισμένης διοίκησης των Γ. Μωραΐτη και Θ. Καραχάλιου στην εταιρία. Μετά τις απειλές και τους εκβιασμούς των προηγουμένων ημερών, προσέφυγαν χτες στα δικαστήρια για να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την 15ήμερη απεργία των εργαζομένων, που ξεκίνησε με απόλυτη επιτυχία χτες το πρωί. Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα στις 10 το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο πανικός των κυβερνώντων από τις αντιδράσεις των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης είναι τόσο έντονος, που με την προσφυγή δε ζητείται απλά να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, αλλά να απαγορευτεί και κάθε επόμενη απεργία που θα έχει το ίδιο αίτημα.

Η αντεργατική αυτή πρόκληση της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων των ΕΛ.ΠΕ., με τον ένα ή άλλο τρόπο, προαναγγελλόταν εδώ και μέρες. Πρώτος ξεκίνησε τις απειλές ο διευθύνων σύμβουλος Θ. Καραχάλιος, για να τις συνεχίσει, θέλοντας να ανταγωνιστεί τους συναδέλφους τους υπουργούς στον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης, ο εκλεκτός της κυβέρνησης Σημίτη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, προχτές, διαμήνυσε μέσω του Τύπου στους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η απεργία.

Αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη

Επεισοδιακά υπήρξαν τα εγκαίνια του νέου πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, που έγιναν αργά το απόγευμα της Τρίτης στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και του προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. Γιώργου Μωραΐτη.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση που αντιτίθενται στο ξεπούλημα του ομίλου υποδέχτηκαν τους επίσημους με πανό και βροντερά συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τα ΕΛ.ΠΕ.», «Πουλάνε, πουλάνε, όλα τα ξεπουλάνε, στον Λάτση τα πετρέλαια δεν πρόκειται να πάνε». Ηταν τόση η ένταση των διαμαρτυριών και των συνθημάτων των εργαζομένων, που ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσιάστηκε φανερά ενοχλημένος στη διάρκεια της ομιλίας του, που διακοπτόταν συνέχεια από τα συνθήματα των εργαζομένων της επιχείρησης.

Αλγεινή εντύπωση εξάλλου προξένησε στους εργαζόμενους η φανερή απειλή που εξαπέλυσε ο υπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του ότι η κυβέρνηση πιθανόν να επεκτείνει το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, που επέβαλε ήδη κατά των ναυτεργατών, και κατά των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. αν συνεχιστούν οι απεργίες.

Την ίδια ώρα που γίνονταν τα εγκαίνια του αγωγού στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνταν αντίστοιχη εκδήλωση εγκαινίων στο διυλιστήριο ΟΚΤΑ των Σκοπίων, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη και εκπροσώπων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Το ύψος της επένδυσης του νέου αγωγού ανήλθε σε 110 εκατ. δολάρια και η δυναμικότητα μεταφοράς αργού πετρελαίου ανέρχεται σε 2,5 εκατ. τόνους το χρόνο.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στο σχεδιασμό δύο άλλων αγωγών μεταφοράς έτοιμων προϊόντων από το διυλιστήριο των ΟΚΤΑ προς το Κόσσοβο και ΝΑ Σερβία. Υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις ότι η κατασκευή των αγωγών αυτών σχετίζεται περισσότερο με την ικανοποίηση των αναγκών σε πετρελαϊκά προϊόντα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο Κόσσοβο, που η παραμονή τους στην περιοχή παίρνει μόνιμο χαρακτήρα και καλείται το ελληνικό κράτος, μέσω των ΕΛ.ΠΕ. και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου στα Σκόπια, να παίξει το ρόλο του προμηθευτή των ΝΑΤΟικών. Ετσι ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα το συμβούλιο του Ελληνικού Προγράμματος για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων εντάσσει - όπως έχει αποφασιστεί - την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς έτοιμων προϊόντων από τα Σκόπια στο Κόσσοβο και στη Νις.

Η ΔΕΗ επίσης αναλαμβάνει την ανανέωση και την ανακατασκευή της υφιστάμενης γραμμής μεταφοράς ηλεκτρισμού, Φλώρινας - Μπίτολα. Η ανανέωση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μεταφορικής δυνατότητας της συγκεκριμένης γραμμής και από 110 κιλοβόλτ θα γίνει 440 κιλοβόλτ και κατ' αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί επιπρόσθετη εισαγωγή 50 μεγαβάτ μέσα από αυτόν το διάδρομο μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον προκλητικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, που μέσω της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ. ποινικοποιεί τον αγώνα των εργαζομένων, που απεργούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ