Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Ξανά στο 105% του ΑΕΠ

«Προμέτοχα» και «τιτλοποιήσεις», που δεν εμφανίζονταν μέχρι σήμερα, αυξάνουν το χρέος πάνω από 5 μονάδες ή κατά 2,4 τρισ. δρχ. Ούτε και στη Σοφοκλέους «εξακρίβωσε» κρούσματα λογιστικής αλχημείας η κυβέρνηση

Πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες θα «ψηλώσει» το δημόσιο χρέος της χώρας και θα διαμορφωθεί περίπου στο 105% του ΑΕΠ, μετά την απόφαση της «Ευρωστατικής» να συνυπολογίζονται στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ τα προμέτοχα καθώς και οι τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων του δημοσίου. Το γεγονός αυτό φανερώνει τις διάφορες λογιστικές αλχημείες που ακολούθησε η Ελλάδα και αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ προκειμένου να εμφανίσουν λιγότερο χρέος, σε μια προσπάθεια προσέγγισης των δεικτών της ΟΝΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, οι εκδόσεις προμετόχων που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη διετία 2000-2001 θα επιβαρύνουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η επιβάρυνση από τις λεγόμενες τιτλοποιήσεις θα φτάσει τις 2,8 μονάδες.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το δημόσιο χρέος, που δεν εμφανιζόταν μέχρι σήμερα στις επίσημες καταστάσεις, φτάνει τα 2,4 τρισ. δρχ., δηλαδή το 5% του ΑΕΠ που θα παραχθεί μέσα στο 2002.

Μετά την απόφαση της ΕΕ το υπουργείο Οικονομίας δε θα συνεχίσει φέτος την εκποίηση των μελλοντικών εσόδων του σε ιδιώτες. Τα ποσά αυτά θα εξευρεθούν μέσω του «καθαρού» δημόσιου δανεισμού από τις τράπεζες και τους άλλους ρεντιέρηδες των χρηματαγορών, που για φέτος θα φτάσει στο αστρονομικό ύψος των 29 τρισ. δρχ., δηλαδή στο 20% του ΑΕΠ.

Η απόφαση της ΕΕ ήταν απολύτως αναμενόμενη και δεν είχε παρενέργειες στην αγορά των κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, η κατρακύλα των μετοχών στα χρηματιστήρια, μετά τις «αποκαλύψεις» για τις λογιστικές αλχημείες των εισηγμένων εταιριών, αναγκάζει την κυβέρνηση να εξαγγείλει κάποια μέτρα που υποτίθεται ότι θα βελτιώσουν τη ...διαφάνεια των λογιστικών καταστάσεων και θα προστατεύσουν τους λεγόμενους επενδυτές. Ετσι η υποχρεωτική εισαγωγή από την 1.1.2003 των «διεθνών λογιστικών προτύπων», για την οποία κομπορρημονεί ο Ν. Χριστοδουλάκης, είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του τζόγου και της άγριας κερδοσκοπίας. Αλλωστε, και στις ΗΠΑ και στα κράτη της ΕΕ, όπου ισχύουν αυτά τα «λογιστικά πρότυπα», οι κερδοσκόποι συνέχισαν απρόσκοπτα το «έργο» τους. Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ, σε μια ακόμη προσπάθεια να πείσει για τη «διαφάνεια» στη Σοφοκλέους, έλεγε χτες πως στην Ελλάδα δεν έχουν «εξακριβωθεί» ανάλογα κρούσματα και πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθεί σχέδιο νόμου για την υποτιθέμενη αναβάθμιση των λογιστικών ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι θα υπάρχει διαχωρισμός των ελεγκτικών οργάνων από τους διάφορους συμβούλους των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ