Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για τους χαλαζόπληκτους αγρότες

Ερώτηση στη Βουλή, για τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση σε αγροτικές καλλιέργειες του Νομού Πιερίας, κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Αγγελος Τζέκης. Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας εάν θα πάρει μέτρα ώστε να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις, καθώς και να εξασφαλιστούν τουλάχιστον τα ημερομίσθια των χαλαζόπληκτων αγροτών.

Στην Ερώτηση αναφέρονται τα παρακάτω: «Οπως σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έτσι και στο Ν. Πιερίας μεγάλες είναι οι ζημιές που προκάλεσε σε καλλιέργειες κυρίως καπνού, η συλλογή του οποίου θα άρχιζε τις επόμενες ημέρες, αλλά και μήλων, ακτινιδίων, καλαμποκιού και σιτηρών, η πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν πληγεί καλλιέργειες σε έκταση 20.000 στρεμμάτων στις περιοχές των Δήμων Δίου, Πέτρας, Πιερίων, Ελαφίνας και Κονταριώτισσας. Είναι χαρακτηριστικό το ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ζημίες καλύπτουν μέχρι και το 100% της παραγωγής, ενώ οι αγρότες των περιοχών αυτών, που βρίσκονται σε απόγνωση, ζητούν να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

Ας σημειωθεί ότι ακόμα και εάν γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και δοθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις δε θα αποτραπεί η χρεοκοπία των μικρομεσαίων αγροτών, αφού, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνονται στο 100% οι ζημιές και οι τιμές αποζημίωσης είναι πολύ μικρές. Αυτό γίνεται επειδή οι τιμές αποζημίωσης υπολογίζονται με βάση τις εμπορικές τιμές, αφαιρουμένων των εξόδων συγκομιδής, μεταφοράς και των ημερομισθίων, που όμως δεν έγιναν, επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι καλλιέργειες. Ετσι, οι χαλαζόπληκτοι αγρότες του Ν. Πιερίας θα μείνουν άνεργοι, χωρίς κανένα επίδομα ανεργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ