Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα

Απόφαση για συνέχιση του αγώνα έλαβε χτες το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου, ενώ σήμερα αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου στην προσφυγή της διοίκησης, που ζητάει να κηρυχτεί παράνομη η απεργία

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν με κάθε τρόπο τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα είναι οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ). Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η διορισμένη απ' αυτή διοίκηση του Ομίλου έσυρε χθες τον αγώνα των εργαζομένων στα δικαστήρια, οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ, μετά από τη χτεσινή σύγκληση του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου, αποφάσισαν να συνεχίσουν με οποιαδήποτε μορφή. Σήμερα, αναμένεται και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών μετά από την προσφυγή της διοίκησης που ζητεί να κριθεί η 15ήμερη απεργία ως παράνομη και καταχρηστική. Για σήμερα όμως έχει οριστεί και η συνάντηση των πέντε σωματείων των ΕΛΠΕ για να καθοριστεί η κοινή παραπέρα στάση, ενώ το ΔΣ θα ζητήσει από την Ομοσπονδία Χημικών Βιομηχανιών να πάρει απόφαση (σ.σ. στην περίπτωση που η απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική) για την κήρυξη 4ήμερης απεργίας στα ΕΛΠΕ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν αντίστοιχη απόφαση να πάρουν και τα Εργατικά Κέντρα Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης. Χθες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου πραγματοποίησαν 15λεπτη συμβολική κατάληψη της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου.

Κατά τη διάρκεια εκδίκαση της αγωγής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων δήλωσε στο δικαστήριο ότι οι εργαζόμενοι έχουν την ηθική υποχρέωση να προστατεύσουν τα δημόσια διυλιστήρια και μ' αυτήν την απεργιακή κινητοποίηση προστατεύουν και τα συμφέροντα του Ελληνα πολίτη.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της διοίκησης για εκσυγχρονισμό των ΕΛΠΕ και δυνατότητα ανάπτυξής τους μετά τη μεταβίβαση του 23% στη ρώσικη εταιρία «LuKoil», o N. Ορφανός προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ιδιωτικοποίησή τους, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία αγόρασε ανάλογα διυλιστήρια στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και λίγο μετά την εξαγορά τους τα έχει κλείσει. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στον Ομιλο Λάτση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χρηματοδοτήθηκε από το Δημόσιο, προκειμένου να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών του, χωρίς, όμως, να το πράξει και πως τελικά ενδιαφέρεται για την αγορά των ΕΛΠΕ μόνον ως «μεταπρατική» δραστηριότητα.

Το διευθυντικό στέλεχος των ΕΛΠΕ Απόστολος Ρισάκος είπε ότι πρόκειται για πολιτική απεργία, που στοχεύει στην άσκηση πολιτικής πίεσης για «να παραμείνει εσαεί η απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών στο Δημόσιο». Μάλιστα, κινδυνολόγησε, λέγοντας ότι από την απεργία θα υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό (ματαίωση δρομολογίων πλοίων, αεροπλάνων κλπ.), θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα, καθώς τα ΕΛΠΕ τροφοδοτούν με καύσιμα τη ΔΕΗ και τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ θα δημιουργηθούν προβλήματα και με τη γειτονική FYROM, επειδή τα ΕΛΠΕ είναι ο κύριος προμηθευτής σε καύσιμα γι' αυτήν τη χώρα.

Τους παραπάνω ισχυρισμούς αντέκρουσε ο Ν. Ορφανός, ο οποίος ανέφερε ότι σε καμιά απεργία των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ δε σταμάτησε η τροφοδοσία σε καύσιμα στη ΔΕΗ και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα, σημείωσε ότι προχτές, πρώτη μέρα της απεργίας, φορτώθηκαν 1.200 κυβικά μαζούτ για τις ανάγκες της ΔΕΗ. Επίσης, πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας θα διακινείται κανονικά το 20% των καυσίμων, όπως συμφωνήθηκε με το «πρακτικό συμφωνίας» μεταξύ της διοίκησης της επιχείρησης και του σωματείου των εργαζομένων. Αναφορικά με τη ΔΕΗ και όλους όσοι αναφέρουν ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λόγω έλλειψης πετρελαίου στους σταθμούς των νησιών, αυτό είναι ψέμα, διότι η ΔΕΗ διαθέτει αποθέματα 90 ημερών!

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο χτες παραβρέθηκαν μόνον τα στελέχη του ΠΑΜΕ Γ. Πέρος και Γ. Σταυρόπουλος, ενώ από τις άλλες παρατάξεις δεν παραβρέθηκε κανένας συνδικαλιστής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ