Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Μαθήματα» συμμετοχής των δήμων στο Γ` ΚΠΣ

Με οδηγίες προς μαθητευόμενους δημάρχους «φιλοδοξεί» η κυβέρνηση να ξεπεράσει - ή να δικαιολογήσει - τη δυστοκία που αντιμετωπίζουν οι μικρότεροι κυρίως δήμοι στο να εντάξουν έργα στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ).

Το υπουργείο Εσωτερικών μοίρασε χτες οδηγούς που θα αποδοθούν στους δήμους των 13 Περιφερειών της χώρας, οι οποίοι πληροφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις διαδικασίες και τους τρόπους ένταξης ενός έργου στο ΚΠΣ. Αυτό που δε «λέει» το υπουργείο είναι πως οι δήμοι θα ξεπεράσουν το σκόπελο της επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χρηματοδότηση έργων από το κοινοτικό ταμείο. Βασική αρχή της επιλεξιμότητας είναι η οικονομική αποδοτικότητα ενός έργου και όχι η κοινωνική του ωφελιμότητα. Επίσης δε λέει το υπουργείο πώς οι δήμοι θα καταφέρουν να συντάξουν μελέτες σκοπιμότητας που είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση έργων από το ΚΠΣ, όταν οι περισσότεροι πάσχουν από εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνική υποδομή.

Τους οδηγούς παρουσίασε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος είπε ότι το μερίδιο που αναλογεί στην ΤΑ από το ΚΠΣ είναι περίπου το 1/4 αυτού.

Κατά τα άλλα, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως στο διάστημα από Ιούλιο 2001 έως 30 Ιούνη 2002 εξυπηρετήθηκαν από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που υπάρχουν ανά την Ελλάδα, 553.558 πολίτες. Επίσης ότι ξεκίνησε ήδη η διαμόρφωση του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τη σχετική πρόταση θα καταθέσει για διάλογο η Ομάδα Διοίκησης Εργου του υπουργείου, στα τέλη του Νοέμβρη.

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, σημείωσε ότι στο δίμηνο Μάη - Ιούνη 2002 είναι λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περσινού χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ