Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλήθος πληροφοριών, σεναρίων και υποθέσεων

Ενώ η κυβέρνηση και η ηγεσία της Αστυνομίας εξακολουθούν επίσημα να κρατούν στάση «προσεκτικής» και «υπεύθυνης» ενημέρωσης, γύρω από την υπόθεση «εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη"», που σηματοδότησε η έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στο λιμάνι του Πειραιά, στην πράξη τροφοδοτούν τα ΜΜΕ με πλήθος «πληροφοριών», οι οποίες βλέπουν αμέσως το φως της δημοσιότητας. Δημιουργούν έτσι το ανάλογο κλίμα στην κοινή γνώμη και καλλιεργούν το έδαφος για το ξετύλιγμα της υπόθεσης μέχρι τον «τελικό στόχο».

Χτες είδαν το φως της δημοσιότητας η σύλληψη του Σουδανού Αμίν Ντουράν, φίλου και συνεργάτη του Σ. Ξηρού, με τον οποίο είχε επιχείρηση παγοποιίας στο Σουδάν καθώς και ότι συνελήφθη και ανακρίνεται η Αγγελική Σωτηροπούλου, η πρώην σύζυγός του, η οποία είναι δικηγόρος και ζει στη Φλώρινα. Επίσης κατά ορισμένες πληροφορίες, μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Σούνιο βρέθηκαν σε σπίτι της περιοχής η γραφομηχανή της «17Ν» και τα δυο 45άρια πιστόλια και ότι έγιναν έρευνες σε Αίγινα και Αγκίστρι. Ειπώθηκε ακόμη ότι στις έρευνες έχει μπει πλέον και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ελέγχοντας τραπεζικούς λογαριασμούς, εισοδήματα και περιουσίες για τουλάχιστον 15 άτομα, τα οποία εμπλέκονται στη χρηματοδότηση των τρομοκρατών. Αναφέρθηκε επίσης ακόμα και επιδρομή σε σπίτι της Εκάλης. Χτες το απόγευμα άγνωστοι πήραν τηλέφωνο τις αρχές ότι έχουν τοποθετηθεί βόμβες στον σταθμό της Ομόνοιας του ΗΣΑΠ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Αποδείχτηκαν φάρσες.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή κρατούνται έξι άτομα (πέντε άνδρες και μια γυναίκα) για τα οποία αναμένεται να σχηματιστούν δικογραφίες. Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι μέχρι χτες το απόγευμα - με τη νομική έννοια - δεν είχε γίνει καμιά σύλληψη, ενώ διέψευσαν τις πληροφορίες ότι προσήχθησαν πολύ γνωστά άτομα, καθώς και δημοσιογράφοι που φέρονται να εμπλέκονται με τη «17 Νοέμβρη».

«Αλληλοκαρφώματα»

Οι ίδιες εισαγγελικές και δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξε πολύ μεγάλη ροή πληροφοριών προς τις διωκτικές αρχές που αφορούσαν τη δράση της «17 Νοέμβρη» και έφτασαν μέχρι και «αλληλοκαρφώματα» από άτομα που κατά καιρούς «πέρασαν» από τρομοκρατικές οργανώσεις. Οτι υπήρξαν περιπτώσεις ατόμων που προσήλθαν να καταθέσουν και να δώσουν στοιχεία, άλλοτε αυτοβούλως και άλλοτε μετά από κλήση των διωκτικών αρχών, ενώ μεταξύ αυτών των ατόμων οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρξαν και άτομα που είχαν σχέση με την οργάνωση «17 Νοέμβρη». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έγιναν έφοδοι σε περισσότερα από πέντε διαμερίσματα, όπου εντοπίστηκαν διάφοροι ύποπτοι, οι οποίοι εξετάστηκαν από τις αστυνομικές αρχές.

Οσον αφορά στον εντοπισμό της γιάφκας της «17 Νοέμβρη» στην οδό Πάτμου, οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι έγινε τηλεφώνημα από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος δήλωσε ότι είδε τον Σ. Ξηρό να μπαίνει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να φτάσει στο κρησφύγετο της τρομοκρατικής οργάνωσης. Επίσης, είπαν ότι κατέθεσε μάρτυρας πως στο πρόσωπο του Σ. Ξηρού αναγνώρισε το άτομο που συμμετείχε στη δολοφονία του επιχειρηματία Ν. Περατικού.

Προηγούνται οι «εκτελεστές», ακολουθούν οι «παππούδες»

Το χτεσινό «Βήμα» στην πρώτη σελίδα του αναφέρει ότι «αναζητούν διασυνδέσεις του Ξηρού με τους "συνήθης υπόπτους" στα Εξάρχεια». Επίσης στην πρώτη σελίδα της φιλοξενεί δήλωση «αρμόδιας πηγής» στην οποία αναφέρεται σχετικά με τους 60άρηδες οι οποίοι αποτελούν και τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης: «Τώρα θα συλλάβουμε όσα το δυνατόν περισσότερα εκτελεστικά στελέχη και μετά θα ασχοληθούμε με τους "παππούδες"». Τη σύλληψη του «παππού» περιμένει και ο Αλ. Παπαχελάς στο άρθρο του στο «Βήμα», το οποίο τιτλοφορείται «Περιμένοντας τη μεγάλη σύλληψη». Ακόμη αναφέρει ότι οι αρχές πέτυχαν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία του Ξηρού, ενώ νοσηλευόταν στο «Ευαγγελισμό». Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας στο οποίο αναφέρει ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους «σειρά στοιχείων για επαφές του Σ. Ξηρού με τρία άτομα ηλικίας 40-45 ετών, τα οποία ανήκαν σε ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου με έδρα τα Εξάρχεια. Η ομάδα αυτή, συνεχίζει το δημοσίευμα, είχε αναπτύξει δράση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το «Εθνος» αναγγέλλει τη σύλληψη των «5 οπλαρχηγών» της «17Ν». Φιλοξενεί επίσης και ένα αρκετά «πιπεράτο» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η γυναίκα που οδήγησε την Αστυνομία στην υπόθεση Ριανκούρ, ήταν η γυναίκα που την είχε εγκαταλείψει ο Σ. Ξηρός για κάποια άλλη. Θέλοντας να τον εκδικηθεί γνωστοποίησε τις πληροφορίες για την «17Ν» στην αστυνομία και στη συνέχεια έχοντας και το ποσό της επικήρυξης έφυγε από την Αθήνα για την επαρχία, έχοντας εξασφαλισμένη την ανωνυμία της. Γράφει επίσης: «Λέγεται ότι λίγο καιρό αργότερα η πρώην φίλη του Σ. Ξηρού δημιούργησε σχέση με υπάλληλο της ΚΥΠ και συζούσε μαζί του σε επαρχιακή πόλη. Γεγονός πάντως είναι ότι από ένα διάστημα και μετά οι αστυνομικές αρχές έχασαν τα ίχνη της και όταν η αστυνομία την αναζήτησε για κάποιες διευκρινίσεις δεν μπόρεσαν να τη βρουν πουθενά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ