Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Διαμαρτύρεται η Μόσχα για τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο «Τσετσενικό», ταυτόχρονα, όμως, «ξεπαγώνει» τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία προέβη σε έντονη διαμαρτυρία προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα Αμερικανοί αξιωματούχοι με τον αντιπρόεδρο της τσετσενικής Βουλής Σεϊλάμ Μπεσάγεφ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτηρίζεται η συνάντηση «με Τσετσένους τρομοκράτες και αυτονομιστές» ως «εντελώς απαράδεκτη» και «κραυγαλέα μη φιλική ενέργεια κατά της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η στρατιωτική φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην Τσετσενία πλησιάζει προς το τέλος. Κατά την απονομή παρασήμων σε στρατιωτικούς, επισήμανε ότι τα μέτρα που έλαβε η ηγεσία της χώρας σαν απάντηση στην εισβολή στο Νταγκεστάν των Τσετσένων ισλαμιστών αποδείχτηκαν έγκαιρα και άκρως απαραίτητα για τη διατήρηση της κρατικής ακεραιότητας της Ρωσίας. Από τη μεριά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ανατόλι Κβασνίν, σημείωσε ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις στην Τσετσενία ολοκληρώνουν τη στρατιωτική επιχείρηση και περνούν σε ειδικές επιχειρήσεις. Η ουσία των ειδικών επιχειρήσεων συνίσταται στο ότι θα δοθεί προτεραιότητα «στις δυνάμεις της ασφαλείας και των νομοτελεστικών οργάνων» με σκοπό τον εντοπισμό των μικρών συμμορίτικων ομάδων και την εξόντωσή τους, αν αντισταθούν».

Επίσης, το Επιτελείο των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο ανακοίνωσε ότι στη Νότια Τσετσενία διεξάγονται μάχες. Η αεροπορία και το πυροβολικό βομβαρδίζουν θέσεις ανταρτών στα φαράγγια του Αργκούν και του Βέντενο. Οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε 12 κατοικημένες περιοχές της Τσετσενίας. Από την Παρασκευή η πρωτεύουσα Γκρόζνι κηρύσσεται κλειστή πόλη. θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος στην πόλη.

Επανάληψη σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη, 16 Φλεβάρη, «να επαναλάβουν τις διμερείς επαφές τους», δήλωσε ο Ιγκορ Ιβανόφ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. «θεωρούμε ο ένας τον άλλον σημαντικό στρατηγικό εταίρο για την εγγύηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και τον κόσμο», τόνισε ο Ιβανόφ. Επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρόμπερτσον. Οπως είναι γνωστό, η Ρωσία είχε διακόψει όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και είχε απελάσει από τη Μόσχα τους εκπροσώπους του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας στις 24 Μάρτη 1999. Η μοναδική συνεργασία ήταν η συμμετοχή ρωσικών στρατευμάτων στη διεθνή «ειρηνευτική» δύναμη στο Κόσσοβο.

Από τη μεριά του, ο Ρόμπερτσον, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στη Μόσχα, αφότου ανέλαβε ΓΓ του ΝΑΤΟ, έδειχνε να είναι αισιόδοξος, αλλά τόνισε ότι οι συνομιλίες του με τη ρωσική ηγεσία, που διήρκεσαν πέντε ώρες, ήταν σκληρές. «Νομίζω πως γυρίσαμε σελίδα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι ευτυχής που ο ασκών χρέη προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «υποστήριξε προσωπικά την αποκατάσταση» των σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ